Hlavní obsah

Dosud nevydané album Davida Bowieho spatří světlo světa v lednu

Foto: Twitter.com/DavidBowieReal

Přebal dosud nevydané desky Toy Davida Bowieho.

Reklama

Dosud nevydané album legendárního Davida Bowieho s názvem Toy vyjde den před jeho 75. narozeninami, tedy 7. ledna příštího roku.

Článek

Bowie pro album Toy nahrál kombinaci nového materiálu a přepracovaných verzí starších písní, z období mezi lety 1964 a 1971. Zpěvák doufal, že album nahraje a vydá rychle, ale jeho tehdejší nahrávací společnost Virgin nebyla tak nadšená. Podle některých ohlasů spor ohledně vydání Toy mohl vést i k Bowieho odchodu k nahrávací společnosti Columbia Records.

Album Toy totiž Bowie nahrál už před dvaceti lety, v roce 2001. O deset let později se na internetu objevila neautorizovaná verze Toy, když nějaký Australan prodal její fyzickou kopii na webu eBay. Dlouho očekávaná deska tak poprvé oficiálně vyjde 7. ledna na třech CD.

Ještě předtím bude Toy součástí kompilace a přehledu Bowieho tvorby, jež vyjde v listopadu a ponese název David Bowie 5: Brilliant Adventure. Společně s dosud oficiálně nevydaným albem na kompilaci vyjdou remastery alb Black Tie White Noise, The Buddha of Suburbia, Outside, Earthling a Hours. Také se tam objeví živý koncert, nahraný v roce 2000 v BBC Radio Theatre.

Podle zpěvákova producenta Marka Platiho album Toy zachycuje „zvuk lidí, kteří jsou šťastní, že mohou tvořit a hrát hudbu“. „Toy je jako okamžik zachycený v jantaru radosti, ohně a energie. Jsem šťastný, že konečně můžu říct, že teď patří nám všem,“ uvedl v prohlášení Bowieho dlouholetý spolupracovník.

„David se vrátil ke své práci z předešlých desetiletí a znovu ji prozkoumal prizmatem zkušeností a nového pohledu - tato paralela mi neunikla ani nyní, když jsem se k ní vrátil po dvaceti letech. Čas od času říkával ‚Marku, tohle je naše album‘. Myslím, že to bylo proto, že věděl, že jsem s ním na té cestě byl tak hluboko ponořený,“ napsal pro web Pitchfork Mark Plati.

Podle webu The Guardian se Bowieho nápad na dvacáté třetí album zrodil v roce 1999, kdy poprvé po třiceti letech zahrál skladbu Can't Help Thinking About Me pro epizodu pořadu VH1 Storytellers. Záměrem podle Guardianu bylo nahrávat „postaru“, s hudebníky hrajícími naživo, aby se co nejlépe využila „koncertně ostřílená“ skupina, kterou Bowie sestavil pro svůj hlavní set na festivalu Glastonbury v roce 2000.

To, že deska Toy nikdy nevyšla, podle britských médií Bowieho nesmírně ranilo. Po jejím odložení se plodný hudebník soustředil na album Heathen z roku 2002.

Na poutavém přebalu desky je fotografie nemluvněte, překrytá Bowieho dospělou tváří. Oficiální verze Toy obsahuje verze skladeb z 60. let jako I Dig Everything, The London Boys a You've Got A Habit Of Leaving.

Rádiová a nová verze posledně jmenované písně, původně vydané v roce 1965, ve středu vyšla na kanálu YouTube zesnulého interpreta. Je možné si ji přehrát zde:

Bowie zemřel 10. ledna 2016, krátce po svých 69. narozeninách. Jen dva dny před jeho tehdejšími narozeninami vyšla jeho dvacátá pátá a poslední deska Blackstar. Bowie po sobě zanechal rozsáhlé dílo, které vydavatelství Warner Music jakožto držitel práv na zpěvákovu muziku v současné době znovu vydává, napsal web BBC.

Vydavatelství dříve vlastnilo celosvětová práva na Bowieho hudbu vydanou v letech 1968 až 1999, nyní kontroluje práva na Bowieho tvorbu až do zpěvákovy smrti. „Je pro nás neuvěřitelnou ctí, že jsme byli vybráni jako správci jednoho z nejdůležitějších a nejdynamičtějších děl moderní kultury,“ uvedl v prohlášení generální ředitel pro studiové nahrávky Warner Music Group Max Lousada.

Lousada uvedl, že „rozšířené partnerství“ pomůže realizovat „inovativní, kariéru rozšiřující projekty a přilákat nové generace do jeho výjimečného hudebního vesmíru“.

Reklama

Související témata:

Doporučované