Hlavní obsah

Dovolená v Itálii? Na Sardinii či Sicílii pouze s registrací

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Článek

Byla jednou z nejvíce postižených zemí během pandemie a jako první se uzavřela do karantény. Teď se ale Itálie řadí mezi státy s nízkým rizikem nákazy koronavirem. I nadále ale v zemi platí obecná hygienická opatření: dodržování rozestupů, pravidelná hygiena rukou či povinné použití roušky v uzavřených prostorách. Porušení těchto základních pravidel je pokutováno.

Při vstupech do uzavřených prostor nebo i na pláže vám může být měřena teplota a můžete být vyzvání k uvedení kontaktních údajů. Připomínáme také, že v Itálii i nadále platí nouzový stav, zatím ale jen do 31. července. Platí rovněž povinnost nosit roušku v obchodech, vlacích či dalších uzavřených prostorech. Na plážích musí lidé udržovat vzájemný odstup.

Češi mohou do země vstupovat bez omezení. Velvyslanectví ČR v Itálii také doporučuje uzavřít vhodné cestovní připojištění pro pokrytí nečekaných zdravotních nákladů spojených s koronavirem.

Koronavirová situace v Itálii

19. července oznámila Itálie 218 nových případů. V současnosti Itálie eviduje 244 434 případů a 35 045 lidí nemoci covid-19 podlehlo.

Sardinie, Apulie či Sicílie

Cesta do těchto populárních italských destinací by mohla být o něco náročnější — regiony totiž vyžadují před příjezdem registraci. Pokud budete chtít využít námořní nebo letecké spojení směr Sardinie, musíte se před vstupem na palubu zaregistrovat pomocí formuláře na regionálních stránkách, jenž musí být vyplněn a odeslán elektronicky.

V celém regionu platí povinnost používání roušek na všech veřejných prostranstvích, pokud není možné dodržet bezpečnou vzdálenost doporučenou místnímí úřády. Roušku je nutné mít při pohybu na plážích či v restauraci, zatímco na lehátkách, ve vodě nebo při konzumaci jídla u stolu ji můžete sundat.

Sicílie zavedla aplikaci s názvem SiciliaSiCura, která umožňuje obdržet asistenci lékaře v případě zdravotních potíží.

K regionům, kde je zavedena povinnost registrace turistů, patří také Apulie. Za nedodržení tohoto pravidla hrozí pokuty. Po dobu 30 dnů by si turisté také měli uchovat seznam navštívených míst a osob, s nimiž se setkali. Pokud si ale nainstalujete celonárodní aplikaci Immuni, udělá to automaticky za vás.

Itálie bez front a davů turistů

Chcete poznat jinou Itálii? Server The Local vám doporučí řádu míst, kam se dá v Itálii vydat a nenarazit na velké množství turistů. Ti tam nemířili ani v předkoronavirové době, přitom však jde o krásné a zajímavé destinace, jejichž výjimečnost je podle místních obyvatel podceněná.

Tajemství Itálie

1. Pobřeží Kalábrie

2. Abruzzo

3. Údolí Aosty (Valle d'Aosta)

4. Basilicata

5. Molise

Roušky ve francouzských obchodech

Ve Francii od dnešního dne v rámci opatření proti šíření nemoci covid-19 platí povinnost nosit roušky v supermarketech, obchodních domech, bankách a na vnitřních tržištích. Kdo pokrývku obličeje mít nebude, hrozí mu pokuta 135 eur (přes 3600 Kč), připomněla opatření agentura AP.

Až dosud Francie vyžadovala nošení pokrývek obličeje v prostředcích veřejné hromadné dopravy a v těch veřejných prostorech, kde není možné dodržovat patřičné rozestupy, například v kinech, muzeích či kostelech a mešitách.

Situace ve Francii

Ve Francii, která má zhruba 68 milionů obyvatel, si pandemie způsobená koronavirem vyžádala přes 30 000 mrtvých z více než 210 000 nakažených. Téměř polovina obětí pochází z domovů důchodců a pečovatelských domů.

Italská pobřežní stráž se z rybářské sítě snaží vyprostit vorvaně

A na závěr něco z mořského života. Italská pobřežní stráž se už více než den snaží z rybářských sítí uvolnit vorvaně obrovského. Zamotané velryby si ve Středozemním moři poblíž Liparských ostrovů všimli v sobotu ráno výletníci na lodích, kteří přivolali pomoc. Potápěči a biologové zatím na vyproštění pracují bez úspěchu, informoval deník La Repubblica.

„Velryba je obzvlášť neklidná, je to nebezpečná operace,“ uvedl biolog Carmelo Isgro. Stav velkého kytovce podle pobřežní stráže potápěčům neumožňuje, aby na jeho vysvobození pracovali nepřetržitě. Pobřežní stráž už před třemi týdny zachraňovala ze sítí jiného vorvaně. Operace rovněž nedaleko Liparských ostrovů, které leží severně od Sicílie, tehdy dopadla úspěšně. Ve Středozemním moři se vyskytuje 11 různých druhů kytovců, vedle vorvaňů také například plejtvák myšok, kosatky či delfín skákavý.

Reklama

Doporučované