Hlavní obsah

Drahé byty přinášejí změnu. Přichází soumrak vlastnického bydlení

Co se to stalo s byty? A na co se opravdu připravit, pokud chcete vlastní bydlení? Překvapivé souvislosti vysvětluje Zuzana Kubátová.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Za poslední tři roky byty zdražily o víc než 30 procent.

Článek

V České republice pokračuje realitní boom. Přes snahu ČNB o zchlazení trhu stoupají ceny nemovitostí a byty se přesto kupují jako o život. Počet a objem nových hypoték sice nedosahují loňských rekordů, ale rozdíl je minimální.

Podle poradenské společnosti Deloitte, která dlouhodobě sleduje realitní trh, stouply za druhý kvartál letošního roku v celé zemi ceny bytů v průměru o 2,7 procenta. Za poslední tři roky byty zdražily o třetinu.

V Praze už je i přes levné hypotéky koupě bytu pro běžnou středostavovskou rodinu nedostupným luxusem. Dnes v hlavním městě prakticky nekoupíte byt, pokud nemáte naspořený alespoň milion korun v hotovosti. Zdražují ale i další krajská města.

Začínají se ozývat varování, že se na trhu nafukuje nebezpečná bublina. „Já myslím, že je trh s nemovitostmi přehřátý, že překračuje příjmové vlastnosti většiny lidí a při jakémkoliv nárazu nastane dominový efekt, který bude mít vliv i na schopnost bank to ustát,“ říká například insolvenční poradce Vilém Barák.

Zatím má ale zdražování bytů jiný efekt. Jak upozorňuje realitní analytik Petr Hána z Deloittu, byty nakupují čím dál častěji investoři. Za hotové peníze a na pronájem. V Praze už v novostavbách developerských firem představují investiční byty pořizované za hotovost, nikoliv na úvěr, skoro dvě třetiny všech prodejů.

Přinese to zřejmě postupně zásadní změnu - masový přesun od vlastnického bydlení k nájemnímu. Přiblížíme se tak situaci, která je obvyklá v západní a severní Evropě. Dnes u nás žije v nájemním bytě jen zhruba 23 procent lidí, což je mnohem méně než v Německu, Dánsku či Francii. Na jihu evropského kontinentu sice převažuje bydlení ve vlastním. V Česku má ale nájemní bydlení tradici, takže se dá čekat, že si na něj obyvatelé měst časem znovu zvyknou, vysvětluje Zuzana Kubátová ve svém pořadu Peníze nebo život.

Jak se český trh s byty mění a co to udělá s našimi penězi, sledujte v praktickém rozboru ve videu nad tímto článkem.

Reklama

Doporučované