Hlavní obsah

Drahoš může kandidovat, nasbíral přes 78 tisíc podpisů

Foto: Facebook Jiřího Drahoše

Jiří Drahoš s manželkou na setkání s dobrovolníky ve Žlutých lázních.

Reklama

Počet podpisů potřebných pro kandidaturu na Pražský hrad činí 50 tisíc. Tuto hranici už vedle akademika Drahoše překonali také současný prezident Miloš Zeman a textař Michal Horáček.

Článek

Bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš v sobotu svým příznivcům a dobrovolníkům, kteří mu s kampaní pomáhají, na setkání v pražských Žlutých lázních řekl, že v tuto chvíli nasbírali celkem 78 321 podpisů.

Ve sběru podpisů plánuje pokračovat, podobně jako Zeman i Horáček. „Stále nám píší lidé, kde se mohou podepsat, že by se rádi podepsali," vysvětlil. Osobně jednotlivé podpisy nekontroluje. „Mám v týmu lidi, kteří jakýkoliv problematický podpis vyřadí. Chybí tam třeba datum narození, dokonce se někdo může zapomenout po vyplnění údajů podepsat," uvedl.

Příznivcům Drahoš řekl, že pro postup do druhého kola volby očekává, že bude potřeba zhruba milion až 1,2 milionu hlasů.

Zemanův tým oznámil, že má dostatek podpisů k přihlášce do voleb tuto středu. K dispozici jich měl přesně 59 263, oznámila na tiskové konferenci jeho žena Ivana Zemanová, která je šéfkou petičního týmu.

Ivana Zemanová oznamuje výsledek sběru podpisů pro prezidenta Miloše Zemana.

Horáček oznámil, že přes 50 000 podpisů se dostal během května. Nyní by měl mít k dispozici 70 000 podpisů, dalších 11 000 podle jeho spolupracovníka Jiřího Táborského z petice vypadlo například kvůli nečitelnosti.

Kandidát Horáček hlásí 50 tisíc podpisů potřebných pro prezidentské volby.Video: Barbora Kalátová

Lékař a aktivista Marek Hilšer ČTK tento týden řekl, že již sesbíral 15 000 podpisů. Bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek má zatím 10 000 podpisů. Senátor Jaroslav Kubera (ODS) účast ve volbách teprve zvažuje, k dispozici má dostatečnou podporu senátorů.

Nehoda u bazénu prezidentského kandidáta. Den s Jiřím Drahošem na jeho chatě.

Reklama

Doporučované