Hlavní obsah

Drahoš ví, že musí lovit v Zemanových vodách. Jsem připraven snášet útoky, říká profesor

Rozhovor s Jiřím Drahošem.

 

Reklama

Dnes už bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš v rozhovoru pro Seznam popisuje, jak si představuje prezidentský úřad, kdy zahájí ostrou kampaň a jak se bude vymezovat proti dosavadní hlavě státu.

Článek

Sotva tento týden oznámil, že se definitivně rozhodl ucházet se příští rok v lednu o post prezidenta, schytal na Twitteru z okolí Miloše Zemana smršť dehonestujících vzkazů.

„Ano, jsem připraven snášet útoky a doufám, že to vydržím,“ řekl nyní pro Seznam Jiří Drahoš v jednom ze svých prvních kandidátských rozhovorů.

Svou předvolební kampaň hodlá naplno rozjet během pár týdnů. Stejně jako prezident Miloš Zeman a další prezidentský kandidát Michal Horáček začne objíždět republiku, „zejména venkov“, s kontaktní kampaní.

Prezidentem všech

„Jsem připraven být prezidentem všech, ne dolních nebo horních deseti milionů,“ řekl a dodal, že bude muset Zemanovi odlovit část voličů a zasypat příkopy, které ve společnosti vznikly po minulé prezidentské volbě: „Řada lidí mi píše, že minule volili tak a tak a že dnes už by volili jinak. Je mi jasné, že musím na svou stranu získat nějaké voliče současného pana prezidenta.“

V rozhovoru, jehož celý záznam si prohlédněte ve videu umístěném nahoře v tomto textu, Jiří Drahoš dále mluví o tom, s jakými spolupracovníky počítá do svého týmu poradců, odkud přijdou peníze na jeho volební kampaň a kteří politici jsou mu sympatičtí.

Babiše znám

Rozpovídal se i o Andreji Babišovi, jehož hnutí ANO sice nazval „stranou jednoho muže“, nicméně jejich vztah hodnotí jako spíš pozitivní. „S panem Babišem mám vztahy už jako se šéfem Agrofertu,“ říká bývalý předseda Akademie věd a vysvětluje, jak jejich dosavadní spolupráce vypadala.

Jiří Drahoš v rozhovoru dále vysvětluje svůj postoj ke KSČM, jak chce v kampani využít toho, že už přes čtyřicet let je „basistou v pěveckém sboru“, jaký je jeho zdravotní stav a proč nosí brýle, když má zrak „jako rys“.

Reklama

Doporučované