Hlavní obsah

Dražší voda pro 165 tisíc lidí. O více než čtyři procenta

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Vodovody a kanalizace Pardubice zdraží vodné a stočné pro příští rok o 4,32 procenta na 98,30 koruny za metr krychlový. Do ceny se promítá inflace i investice.

Článek

Vodárny obhospodařují území o velikosti bývalého okresu Pardubice a menší část odběratelů mají i ve středních Čechách. Zásobují okolo 165 000 lidí.

Loni vodné a stočné stálo 98,50 Kč. Od května se kvůli změně daně z přidané hodnoty cena snížila na 94,23 Kč za metr krychlový.

Cenu ovlivňuje čerpání dotací, EU predikuje povinný vývoj ceníku vodného a stočného. Do ceny se promítne očekávaná inflace 3,3 až 3,5 procenta, investice a opravy.

Vodárny například letos zahájily modernizaci úpravny vody Hrobice za necelých 600 milionů korun. Investici dokončí v roce 2023. Úpravna zásobuje pitnou vodou okolo 80 000 obyvatel v regionu.

Jde o jednu z jejích největších investic. Úpravna vody byla naposledy rekonstruována v 90. letech. Modernizace připraví aglomeraci na klimatické změny, které zhoršují kvalitu a dostupnost povrchových i podzemních vod.

„Sociálně únosná cena pro vodné a stočné na rok 2021 pro Pardubický kraj je vypočtena ve výši 117,31 koruny za metr krychlový včetně DPH,“ uvedlo představenstvo v tiskové zprávě.

Reklama

Doporučované