Hlavní obsah

Dron, dalekohled a lešení ve Smetanově síni Obecního domu. V secesním klenotu opadává strop

Ve Smetanově síni Obecního domu v Praze upadl štuk. Co s tím?Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kus štuku těsně pod kopulí. Secesní prvek, který zřejmě pochází z let 1907 až 1912. Z osmnáctimetrové výšky upadl v neděli v noci. Vedení Obecního domu se proto rozhodlo Smetanovu síň uzavřít. Nechce ohrozit návštěvníky. Do sálu se jich vejde víc než tisícovka. Pražská filharmonie proto ruší koncerty.

Článek

„My jsme vlastně šťastní, že to lešení stavíme ve chvíli, kdy se de facto nic nestalo,” ukazuje předseda Obecního domu Vlastimil Ježek, zatímco dělníci v památkově chráněném sále zasvěceném Bedřichu Smetanovi montují kovovou konstrukci.

Postavit ho musí 18 metrů do výšky. Právě tak vysoko je totiž prosklená oválná kopule a kolem ní reliéf. Zhruba deset krát dvacet centimetrů ho od neděle chybí. Jak velká část je ale skutečně poškozená a hrozí odpadnutím, teď nikdo neví.

„Ten štuk je eliptický, je kolem té vitrážové konstrukce, což může být taky problém. A my se obáváme, že se mohla narušit statika celého toho kruhu. Když už tam budeme, chceme vědět co nejvíc,” popisuje Vlastimil Ježek.

To všechno je práce pro štukatéry a restaurátory s kulatým razítkem pro národní památky. Začít mají v pátek. Světlá římsa je podle Ježka originálem ze začátku druhé dekády 20. století.

Zrušené koncerty, taneční jinde

Na tři týdny teď sál, minimálně co se týká hudby, utichne. Koncerty, především Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, se ruší, taneční se přesouvají jinam, plesy mění termín.

„Bezpečnost je na prvním místě a asi by to ani nebyl příjemný zážitek, kdyby při koncertu člověku na hlavu spadl kus sádry,” dodává pro Seznam Ježek.

Ve Smetanově síni Obecního domu v Praze upadl štuk. Co s tím? Rozhovor s ředitelem Obecního domu.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované