Hlavní obsah

České oběti koronaviru. Koho virus přemohl?

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Koronavirus si v Česku vyžádal třetí oběť.

Reklama

aktualizováno •

V Česku zemřel další člověk v souvislosti s nákazou koronavirem. Jde o třetí českou oběť infekce, která se šíří po celém světě. Nakažených je v zemi téměř 1400.

Článek

Ženě, jejíž úmrtí ministr zdravotnictví oznámil v úterý večer, bylo jednasedmdesát let.

„Smutná zpráva z VFN. Zemřela pacientka roč.1949, od 22.3. hospitalizována s plicní chorobou. Měla další zdravotní problémy. Koronavirus u ní zjistili ve VFN,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Zároveň apeloval na opatrnost a dodržování karantény i mezi blízkými, žena se totiž nakazila od příbuzného.

„Bohužel se nakazila v rodině. Je mi to moc líto. Prosím všechny, aby své prarodiče teď nenavštěvovali, nebo vždy s rouškou,“ dodal Vojtěch.

Druhé úmrtí během dne

Už v úterý dopoledne ministr Vojtěch oznamoval úmrtí v pořadí druhé české oběti nemoci COVID-19.

„Je mi moc líto, že musím oznámit druhé úmrtí pacienta nakaženého koronavirem. Zpráva přišla z nemocnice v Havířově. Pacient ročník 1975 prohrál boj s rozsáhlým selháním orgánů kvůli pokročilému nádorovému onemocnění. Koronavirus jeho stav zhoršil,“ uvedl v úterý dopoledne ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a zároveň projevil soustrast blízkým pacienta z Havířova.

Druhý člověk, který koronaviru v Česku podlehl, sice nepatřil do rizikové věkové skupiny, jeho organismus byl ale oslabený právě kvůli onkologickému onemocnění. COVID-19 je ve zvýšené míře fatální i pro chronicky nemocné.

„Pro jeho záchranu nemocnice udělala vše, ale pomoci mu už ani specializovaná intenzivní péče nedokázala. Pacient měl totiž rozsáhlé nádorové onemocnění s pokročilými metastázami do dalších orgánů. Nákaza koronavirem jeho smrt bohužel uspíšila,“ uvedla mluvčí nemocnice Irma Kaňová.

První obětí koronaviru se v neděli stal 95letý muž z Prahy, který se v posledních dnech léčil v Nemocnici Na Bulovce. Také on patřil mezi rizikové pacienty - nejen kvůli vysokému věku, ale i řadě přidružených zdravotních potíží.

„Byl to člověk ve vysokém věku, který měl řadu komorbidit (přidružených zdravotních potíží, pozn. red.) a byl dlouhodobě nemocný. Neřekl bych, že zemřel na koronavirus, ale spíše s ním,“ komentoval v neděli večer úmrtí 95letého muže, který se stal první obětí koronaviru v Česku, předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

V Česku je k úterý 1394 nakažených. Celkově laboratoře provedly skoro 20 tisíc testů.

Pokud jde o pacienty ve vážném stavu, hospitalizováno jich je přes 80. Ještě v neděli bylo na jednotkách intenzivní péče 20 z nich, na plicní ventilaci 14. Jeden pacient je napojený na přístroji, který okysličuje krev - muž leží v pražské Všeobecné fakultní nemocnici a lékaři mu od úterý mohou podávat experimentální lék remdesivir.

Pozitivní položkou ve statistikách je sedm uzdravených.

Česko z hlediska čísel stále zůstává mezi ostatními státy spíše výjimkou. Navzdory relativně vysokému počtu nakažených jsou oběti koronaviru pouze dvě a smrtnost nedosahuje ani jednoho procenta.

Senioři a nemocní

Stále také platí, že má až 80 procent nemocných s COVID-19 mírný průběh nemoci. U zdravých a mladých lidí není výjimečný ani bezpříznakový průběh - který však zároveň může komplikovat včasnou diagnózu a zamezení šíření.

Riziko těžkého průběhu je ale závažné u lidí vyššího věku či s chronickými zdravotními potížemi. Právě takové faktory se sešly i u prvních obětí COVID-19 v Česku.

Mezi faktory, které mohou průběh COVID-19 zkomplikovat, patří hypertenze, cukrovka, kardiovaskulární, chronické respirační nebo onkologické onemocnění. Stejně tak je průběh nemoci zhoršený u osob s oslabenou imunitou.

Zatímco riziko úmrtí pro nakaženého, avšak jinak vitálního člověka mladšího 40 let je asi 0,2 procenta, nad 60 let už je to 3,6 procenta a nad 80 let bezmála 15 procent. Těžkými příznaky trpí 14 procent lidí, šest procent se setká s kritickými symptomy.

Právě rizikové skupiny je třeba před koronavirem intenzivně chránit. Například lidem starším 70 let Ministerstvo zdravotnictví doporučuje nevycházet po dobu trvání nouzového stavu mimo svá obydlí. Výjimkou může být například návštěva lékaře při akutních problémech, i k němu by se ale měli vydat až po telefonické domluvě.

Pokud jde o otázky okolo koronaviru, mohou se lidé obracet na infolinku 1212 nebo linky Státního zdravotního ústavu 724 810 106, 725 191 367 a 725 191 370.

Reklama

Doporučované