Hlavní obsah

Ze Stropnického je místopředseda ANO. Teď řeší: kampaň na Hrad, nebo obrana?

Rozhovor Stropnický

 

Reklama

„Nemohl bych řídit ministerstvo pomocí mailů," říká Stropnický v rozhovoru pro Seznam o své případné prezidentské kandidatuře.

Článek

Ministr obrany Martin Stropnický dostal na sněmu silný mandát, o který kolegy žádal. Ve volbě místopředsedy dostal 174 hlasů, nejvíc ze všech kandidátů.

U výrazné tváře ANO také zabrala jeho výzva, že pokud dostane silný mandát na tuto funkci, bude uvažovat o kandidatuře na prezidenta. Což si především řadoví členové Babišova hnutí hodně přejí.

„Pro mě je rozhodující to, jestli se hnutí rozhodne, že bude pořádat referendum, nebo zvolí jinou metodu. Až ta chvíle nastane, pokud bych cítil, že mám šanci, už není moc času se rozhodnutí vyhýbat. Teď to pro mě neznamená nic víc nebo nic míň, než že mám silný mandát jako místopředseda,“ říkal po zvolení spokojený Stropnický.

Šéf ANO Andrej Babiš prohlásil, že do června se hnutí rozhodne, zda bude stavět vlastního prezidentského kandidáta. Pokud ano, vyberou ho členové v primárkách. Právě šedesátiletý Stropnický je mezi členy jednoznačným favoritem.

Sám ale tuší, že by to znamenalo spoustu komplikací – například by se zřejmě v určitý moment musel vzdát postu ministra obrany, aby zvládl dělat prezidentskou kampaň.

„Je to jedna z věcí, která je nesmírně významnou technikálií. Nepovažuji to, že ministerstvo je řiditelné pomocí nějakých mailů. Byl by to pro mě handicap oproti jiným kandidátům, kteří nemají nic jiného na práci,“ řekl Stropnický.

Vedle Stropnického byla řadovou místopředsedkyní zvolena středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová, ministr životního prostředí Richard Brabec a brněnský primátor Petr Vokřál.

Faltýnek, Babišův advokát

Znovuzvolený Faltýnek: Nevadí mi role muže, který pomáhá Babišovi v nepříjemných situacích.

Těsně předtím obhájil post prvního místopředsedy Jaroslav Faltýnek. Babišovi prý musel za minulé dva roky několikrát krýt záda a hodlá v tom pokračovat.

„Například ve Sněmovně jsem musel vysvětlovat kolegům, že není vhodné přijímat Lex Babiš proti jedné osobě. Za pana Babiše, protože mu to bylo trapné,“ popisuje Faltýnek v rozhovoru pro Seznam. S rolí muže, který musí nastoupit ve chvílích pro Babiše nepříjemných, prý nemá problém.

Post prvního místopředsedy je obvykle chápán jako předstupeň k vedení strany. Ne tak v ANO – Faltýnek by stranu nechtěl vést ani v případě, že Babiš jednou odejde. „O tom jsem vůbec nepřemýšlel. Já jsem polovinu své kariéry spojil s panem Babišem. Dovedu si představit návrat z politiky do byznysu,“ dodal pro Seznam.

Faltýnek měl jedinou protikandidátku - středočeskou hejtmanku Jaroslavu Jermanovou. Faltýnek získal 68 procent hlasů. Do boje mohl zasáhnout i oblíbený brněnský primátor Petr Vokřál, těsně před sjezdem ale kandidaturu vzdal.

Faltýnek v nominačním projevu nenápadně zdůraznil své kvality ve srovnání s Jermanovou. Řekl například, že první místopředseda by měl mít manažerskou zkušenost z byznysu. Pro připomenutí - Faltýnek teprve nedávno opustil vysoké funkce v Babišově holdingu Agrofert.

Reklama

Doporučované