Hlavní obsah

Důchody od ledna vzrostou o 300 korun, otcovská dovolená bude delší

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Miloš Zeman podepsal několik zákonů, které se týkají důchodů, otcovské dovolené nebo dětských skupin.

Článek

Důchody dodatečně vzrostou od ledna o 300 korun nad zákonnou valorizaci. Od roku 2023 bude jeden z rodičů dostávat příspěvek 500 korun za vychované dítě. Příslušnou penzijní novelu podepsal prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu dnes informoval Hrad.

Na základě současných odhadů ministerstva práce a sociálních věcí by podle zákonných pravidel penze příští rok vzrostly v průměru o 497 korun, tedy o 3,2 procenta. Při dodatečném zvýšení o 300 korun stoupnou o 5,2 procenta, konkrétně o 797 korun. Průměrná penze by v lednu podle předpokladů činila 16 275 korun.

Na příspěvek za vychované dítě bude mít při splnění zákonných podmínek nárok jen jeden z rodičů, zpravidla matka. O příspěvek se bude zvyšovat zásluhová část penze a bude se valorizovat podle inflace. Nárok na příspěvek bude mít rodič, jenž o dítě převážně pečoval. Změna tak má zvýšit důchody většinou ženám, které část produktivního věku strávily péčí o dítě a měly nižší příjmy.

Čerství otcové budou moci od příštího roku pomáhat s péčí o dítě delší dobu než nyní. Prezident Miloš Zeman podepsal předlohu poslanců ČSSD, která prodlužuje otcovskou dovolenou z jednoho týdne na dva týdny. Zmírňuje také podmínky nároku na dlouhodobé ošetřovatelské volno. Novela o nemocenském pojištění se týká rovněž běžného ošetřovného.

U otcovské dovolené novela prodlužuje také šestitýdenní období po narození dítěte, v němž mohou otcové dávku čerpat, a to o dobu hospitalizace novorozence. Pomohlo by to podle předkladatelů naplnit účel tohoto volna, k němuž patří možnost otce podílet se na péči o dítě a na chodu domácnosti. Změna se dotkne především rodičů předčasně narozených dětí, které jsou často v nemocnici dlouhé týdny po narození.

Státní financování dětských skupin i příspěvky rodičů zakotví od října zákon. Prezident Miloš Zeman podepsal novelu, která také upravuje pravidla provozu těchto zařízení a související přestupky poskytovatelů. Dětské skupiny budou moci navštěvovat děti od půl roku do zahájení školní docházky jako nyní.

Zařízení se budou muset jmenovat dětská skupina. Jejich financování bude vycházet z normativu pro soukromé mateřské školy. Na děti do tří let by stát v současnosti dával asi 9 600 korun měsíčně a na starší děti zhruba 5 600 korun měsíčně. Úhrada rodičů na dítě do tří let bude činit nejvýše 4 000 korun měsíčně, předloha předpokládá pravidelnou valorizaci. Hranice platby na starší dítě určená nebude.

Reklama

Doporučované