Hlavní obsah

Duda omilostnil násilníka. Teď kvůli tomu válčí s polským bulvárem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Polský prezident Andrzej Duda na jednom z předvolebních mítinků.

Reklama

V Polsku zuří debata nad milostí, kterou prezident Andrzej Duda udělil pachateli sexuálního zneužívání na oběti mladší 15 let. Tématu se věnoval bulvární list Fakt. Duda jej nařkl z ovlivňování prezidentských voleb.

Článek

V polské volební kampani dál rezonuje kontroverzní milost, kterou prezident Andrzej Duda udělil pachateli sexuálního zneužívání na oběti mladší 15 let. K činu došlo v okruhu rodiny a prezident pachateli zrušil zákaz kontaktu a přiblížení. Prezidentská kancelář ale deníku Rzeczpospolita odmítla sdělit bližší informace o okolnostech a důvodech, které březnové rozhodnutí hlavy státu provázely.

„Věc se týkala pouze zákazu přibližování. Jiné tresty už byly dávno vykonané (nedošlo ke znásilnění). Už dávno dospělá oběť se svou matkou prosily o zrušení zákazu přiblížení, protože v praxi bydlí s odsouzeným v jednom domě. Je to záležitost rodiny. Návrh podporovaly soudy i generální prokuratura,“ reagoval Duda na kritiku opozice a pobouření na sociálních sítích.

Debatu v pátek rozvířila první strana bulvárního listu Fakt. „Pane prezidente, jak jste mohl omilostnit někoho takového?“ ptal se bulvár na obálce s fotografií Dudy a postavami muže a dívky popsanými jako ‚kat‘ a ‚oběť‘. List se prý dostal k rozsudku nad omilostněným mužem. První straně dominuje i titulek: „Držel dceru, bil ji po tváři a strkal jí ruku do rozkroku.“

Duda na publikaci ostře reagoval, podle něj jde o špinavou kampaň a o zásah média s německým vlastníkem do polských voleb. „Tenhle pomlouvačný útok je podlost. Co se děje? Chce koncern Axel Springer, který má německý rodokmen a vlastní noviny Fakt, ovlivnit volby prezidenta v Polsku? Němci chtějí vybrat Polsku prezidenta? To je podlost, já s tím nesouhlasím,“ prohlásil prezident na volebním mítinku v Bołeslawci.

Večerním zprávám a publicistice vládní Polské televize pak dominovaly titulky „Německé noviny útočí na polského prezidenta“ a „Chtějí Němci vybrat Polákům prezidenta?“.

Noviny se k věci obsáhle vyjadřují na první straně sobotního vydání a přináší dvanáct otázek a odpovědí. „Vždy budeme na straně slabších,“ říká titulek. Po pátečním vydání prý redakce dostala řadu poděkování od obětí zneužívání. Redakce odmítá, že na prezidenta útočí: „Pokládáme prezidentovi základní otázku: Jak jste mohl podat pomocnou ruku člověku, který sexuálně zneužíval vlastní dítě?“

„Fakt tvoří polští novináři a redaktoři s velkými zkušenostmi z polského mediálního trhu. Vydavatelství, které Fakt vydává, patří do švýcarsko-německé společnosti s americkým podílem,“ odpovídají pak noviny na prezidentova slova o „německém médiu“.

Už před prvním kolem prezidentské volby Fakt napsal, že prezident „týdny odmítá zveřejnit své majetkové přiznání“. Duda pak dokument ještě v týž den zveřejnil.

Reklama

Doporučované