Hlavní obsah

Důkazy z e-mailů: Babiš kvůli Agrofertu úkoluje vládou placené experty

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Andrej Babiš a kopie e-mailů, na které napsal pokyny pro vládní experty.

Reklama

Andrej Babiš nemá s Agrofertem už tři roky nic společného. Přinášíme několik dokumentů nasvědčujících tomu, že toto tvrzení tak zcela neplatí.

Článek

Počátkem února 2018 se ve vztahu premiéra Andreje Babiše k holdingu Agrofert odehrály dvě zcela protichůdné situace.

Když vyšlo najevo, že jedna z firem Agrofertu musí vrátit dotace, protože byly určeny pro zcela jiný typ podniků, odbyl to Babiš komentářem, že se nebude věcí zaobírat, protože s Agrofertem nemá nic společného (rok před tím ze zákona o střetu zájmu uložil holding do svěřenských fondů).

Ve stejné době však Babišovi přistál na stole e-mail s hlavičkou Agrofertu s žádostí, aby posoudil obchodní nabídku, kterou holding dostal od jiné soukromé společnosti.

A premiér, jak informoval Seznam Zprávy, to za Agrofert začal řešit – pracovat na posudku pro holding poslal dokonce vládou placené experty.

Mantru premiéra Andreje Babiše, že Agrofert není jeho firma a že s Agrofertem nemá nic společného, boří dva dokumenty.

Z prvního je možné vysledovat – jak se privátní obchod Agrofertu dostane až k premiérovi:

8. prosince 2017 poslal jednatel společnosti Batesys Design Lukáš Abazid e-mail předsedovi představenstva holdingové společnosti Deza a správci svěřenského fondu AB Private Trust (kde má premiér „zaparkovaný“ svůj majetek) Zbyňku Průšovi. Batesys v něm Deze (Agrofertu) nabízí využití a rozvíjení páteřní optické sítě, kterou prý vlastnil. V příloze je návrh projektu, jak případně spolupracovat.

Z prvního dokumentu vyplývá, že o téměř dva měsíce později, konkrétně 30. ledna 2018, Zbyněk Průša přeposlal e-mail asistentce představenstva Agrofertu Dianě Píšové. Ta ho zas obratem přeposlala na recepci Agrofertu. A tam někdo musel e-mail s přílohou vytisknout a osobně donést na stůl premiéra, protože Andrej Babiš na vytištěný e-mail ručně napsal: ONDŘEJ MALÝ. POSLAT K VYJÁDŘENÍ. Datum 05.02. 2018. Podpis: Babiš.

Foto: Seznam Zprávy

Ondřej Malý. Poslat k vyjádření. Babiš.

„Bylo běžnou praxí, že (Babiš) psal ručně poznámky přímo do vytištěných dopisů, e-mailů nebo dokumentů, které měl vyskládané na stole,“ vzpomíná na premiérovy pracovní zvyklosti muž, který pod Babišem pracoval – jeho bývalý náměstek na Ministerstvu financí Lukáš Wagenknecht.

„To datum, co tam je uvedené, znamená deadline, do kdy se má pokyn zúřadovat,“ vysvětluje.

Bývalý generální ředitel Finanční správy Jiří Žežulka, který fungování Andreje Babiše v resortu financí také poznal, pak potvrzuje, že poznámky na kopiích jsou autentické. „Podpis poznávám bezpečně. I písmo. I já jsem dostával dokumenty do kanceláře, které byly od něj opoznámkované s nějakými úkoly. Takhle on prostě funguje a komunikuje. Taková forma mikromanagementu,“ říká.

Faksimile e-mailových kopií s poznámkami Andreje Babiše si prohlédněte ve fotogalerii:

+1

Co se dělo dál, když byl úkol Babišem svěřen tehdejšímu náměstkovi ministra obchodu a průmyslu Ondřeji Malému, ukazuje dokument číslo dvě.

Ondřej Malý jako odborník na telekomunikace na Babišův pokyn za několik dní zadání splnil. Poslal e-mail s posouzením návrhu firmy Batesys. K projektu i firmě byl značně skeptický.

Vytištěný e-mail se opět dostal na stůl premiéra. Někdo z jeho okolí na něj ručně napsal: Vyjádření p. Malý – vyžádal jste si ho! (viz příloha). Andrej Babiš ho opět opoznámkoval: POŠLETE ODPOVĚĎ NEBO MALÝ NÁVRH DOPISU. Přidal datum 11.02. a podepsal: Babiš

Foto: Seznam Zprávy

„Pošlete odpověď, nebo Malý návrh dopisu.“ Podepsán Babiš.

Ondřej Malý tedy dopis zformuloval a odeslal jednateli firmy Batesys Lukáši Abazídovi. Proč zrovna jemu?

„Z Úřadu vlády mi řekli, toto napište tomu, co se dotazoval. Tak jsem napsal tomu chlapíkovi. Od Úřadu vlády jsem pak už nedostal žádné doporučení, žádnou zprávu, tak jsem na to zapomněl. Měl jsem jiné starosti,“ říká Ondřej Malý.

Když ještě jednou cestu dokumentů a e-mailů shrneme:

Jednatel privátní firmy Batesys Design Lukáš Abazíd poslal nabídku jiné privátní společnosti společnosti Deza, která je součástí holdingu Agrofert. A odpověď na ni mu přijde z Úřadu vlády…

Kruh se uzavřel. Jen otázky zůstávají.

Jak se e-mailová komunikace mezi dvěma soukromými společnostmi dostala na stůl premiéra? Proč Andrej Babiš nechal nabídku, která nebyla určená jemu ani státu, ale holdingu Agrofert, posoudit ministerským expertem?

Ředitel Dezy Zbyněk Průša na žádost o rozhovor zaslanou několika cestami neodpověděl.

Andrej Babiš pak navzdory předloženým dokumentům zjištění Seznam Zpráv odmítl.

„Já to samozřejmě odmítám. Je to nesmysl. Celá ta vaše reportáž je nesmysl, protože já jsem se o té firmě dozvěděl od pana ministra Kremlíka,“ uvedl na pondělním ranním brífinku místo odpovědí na konkrétně položené dotazy.

Reklama

Související témata:

Doporučované