Hlavní obsah

Na všechny se nedostane. Důležitou vakcínu má stát jen pro 9 procent Čechů

Foto: Pixabay.com

Očkování proti chřipce mají rizikoví pacienti hrazené pojišťovnou.

Reklama

Senioři i chronicky nemocní by se měli nechat očkovat proti chřipce - a to nejen kvůli riziku, které letos hrozí kvůli souběhu s koronavirem. Už nyní je jisté, že se nedostane na každého.

Článek

Očkování proti chřipce většina Čechů každoročně vynechává. Navzdory evropským doporučením zvýšit proočkovanost u rizikových skupin na 75 procent, dosahuje Česko na 17 procent. U běžné populace dokonce jen na 7,5 procenta.

Ani letošní obavy ze souběhu chřipkové epidemie a nemoci covid-19 ale proočkovanost proti chřipce v Česku na desítky procent nezvednou - snahy totiž naráží právě na realitu z minulých let. Nebyl zájem, a tak se i pro letošek objednalo obvyklé množství, které se nakonec po jednáních s výrobci navýšilo o 25 procent.

Nyní má Česko 870 000 dávek vakcíny proti chřipce a je otázka, zda se dostane alespoň na zájemce z rizikových skupin.

„Byla jsem se předběžně u paní doktorky zeptat, kdy by babička mohla přijít na očkování. Její reakce mě překvapila, řekla, že vůbec není jisté, jestli babička naočkovaná bude - že vakcín bude málo. Ona má 86 roků a očkuje se každý rok. Myslela jsem, že tito lidé by to měli dostat automaticky,“ sdělila svou zkušenost pro Seznam Zprávy paní Milena. „Pořád říkají: naočkujte se. A když chcete jít, zjistíte, že vám očkování možná vůbec nedají,“ popisuje nejistotu okolo vakcín.

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí zdůraznil, že by v nadcházející sezoně měli být očkováni proti chřipce hlavně lidé z rizikových skupin nebo zdravotníci. Strategii či oficiální pokyn k takovému postupu ale praktici od resortu neobdrželi.

„Nejsme schopni říci, kdo má vakcínu dostat přednostně, protože jsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění a aplikují ji praktičtí lékaři. Budeme s nimi komunikovat, aby případně upřednostnili lidi, kteří se očkují pravidelně nebo jsou případně z chronických skupin pacientů. Můžeme se s nimi domluvit, ale nemůžeme nakázat, komu má být vakcína aplikována přednostně,“ odpověděl ministr na dotaz Seznam Zpráv.

Není zájem

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky se s takovým postupem už nyní počítá a rizikoví pacienti by při očkování měli mít prioritu.

Připouští však, že v některých ordinacích bude vakcín méně. Některé si podle něj neudělaly na konci minulé sezony předobjednávku a kvůli zvýšené poptávce na trhu se poté nedostaly ani k dodatečným zásobám. Monitoruje zároveň některé ordinace praktiků, které vznikly letos a k dodávkám se nedostaly.

V drtivé většině ordinací by se podle něj ale mělo s očkováním dostat na seniory nad 65 let či pacienty s chronickými onemocněními, kteří mají látku hrazenou zdravotní pojišťovnou, a zároveň o ni projeví zájem.

„Je to také skupina, které se vakcína obvykle v drtivé většině aplikuje. Samoplátců je relativně malé množství. Špatně se to odhaduje, ale nemám důvod si myslet, že se na ně letos nedostane. Není to tak, že by všichni lidé, kteří do této skupiny patří, měli o očkování zájem, někteří ho odmítají,“ uvedl lékař.

Dodává ale, že i lékaři nyní čekají, zda obavy spojené s covidem-19 zájem o očkování na chřipku skutečně rapidně zvýší, či nikoliv. Obvyklým termínem pro aplikaci očkování je říjen a listopad.

Sám Petr Šonka v ordinaci zatím registruje spíše dotazy pravidelných zájemců.

„Nemám dojem, že by volaly davy pacientů, kteří se loni očkovat nenechali, a teď by měli zájem. Spíš se ozývají právě starší lidé nebo lidé z rizikových skupin. Nikdo ale zatím nedokážeme odhadnout, jaká nakonec reálná poptávka mezi pacienty bude. Myslím, že může nastat situace, kdy nedostatek bude lokálně. Že v některých místech bude poptávka větší a že se lékař už k vakcínám nedostane. Obecně by ale letošní navýšení mělo stačit,“ popsal.

Chybí definice

Jiného názoru je ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček. Ten už dříve apeloval na jasné definování cílových skupin, kterým je třeba vakcíny zajistit.

„Propagační kampaň by měla být cílená, aby nedošlo k většímu zájmu o očkování, než bude dostupných vakcín. Ideální by bylo stanovit konkrétní datum, od něhož se bude očkovat, a uvedený den také mediálně prezentovat. Pokud bude zájem o očkování proti chřipce v letošním roce obdobný jako v minulých letech, bude vakcín dostatek. Dojde-li k razantnímu nárůstu poptávky, kterého jsme svědky v ostatních zemích Evropské unie, mohou nás čekat komplikace,“ míní Jakub Dvořáček.

Jak marodíme

Během několika epidemických týdnů onemocní chřipkou zhruba 10 až 15 procent populace a v závislosti na charakteru vyvolávajícího kmene je vždy evidován i různě vysoký počet komplikací a úmrtí.

Podle vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jana Kynčla je v Česku každoročně hlášeno několik desítek až několik stovek úmrtí v důsledku chřipky.

Očkování je podle Státního zdravotního ústavu proti chřipce nejlepší ochranou. Snižuje potřebu hospitalizace i riziko úmrtí. Každoroční očkování odborníci doporučují hlavně seniorům a všem lidem s chronickými zdravotními potížemi.

Vakcinace proti chřipce je vhodná i pro těhotné ženy v kterékoliv fázi těhotenství. A doporučuje se i těm, jež plánují těhotenství během chřipkové sezony.

Reklama

Související témata:

Doporučované