Hlavní obsah

Upoutávka: Duo Slonková a Kubík se vrací, dokumentární pátrání startuje

 

Reklama

Seznam spouští nový formát investigativních krátkých dokumentů, zachycujících postupné kroky novinářského pátrání.

Článek

Hlavními postavami investigativní série, nazvané Zvláštní vyšetřování, jsou reportéři Jiří Kubík. Ti po letech spojili síly, aby otevřeli záhadné a nevyřešené případy.

Kubík a Slonková novým seriálem pro Seznam Zprávy navazují na svou dlouholetou spolupráci, během níž od poloviny devadesátých let do roku 2002 postupně odkryli řadu politických a korupčních kauz. Za svou práci dostali mimo jiné prestižní novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky.

Ve své práci se zabývali falešnými sponzory ODS, podvody kolem poradců tehdejšího premiéra Miloše Zemana, předraženými zakázkami na Ministerstvu zahraničních věcí z doby Jana Kavana anebo podezřelým majetkem Kavanova sekretáře Karla Srby, který údajně našel miliony po otci v krabici od bot.

„Citron je po smrti". Pátrání začíná

Právě články o Srbovi z roku 2002 vyvolaly jeden z největších polistopadových skandálů: Srba si prostřednictvím několika svých známých objednal vraždu Sabiny Slonkové, kterou měl provést recidivista z jižních Čech Karel Rziepel řečený Citron. Úkol ale nedokázal splnit, lekl se a vše ohlásil policii. V roce 2003 byla pětice obžalovaných v čele s Karlem Srbou odsouzena za pokus o vraždu k vysokým trestům.

Právě návratem k tomuto případu začíná nový cyklus Zvláštní vyšetřování. Reportéři se po letech dostali k informaci, že „Citron“ je po smrti. Ověřováním této stopy začíná jejich pátrání.

První díl Zvláštního vyšetřování, na kterém se autorsky podílejí i uznávaní dokumentaristé Vít Klusák a Filip Remunda, uvidíte na Seznamu už zítra.

Reklama

Související témata:

Doporučované