Hlavní obsah

Důsledek extrémních nájmů? Lidé platí přes 27 tisíc jen za postel, soukromí nemají

Důsledek extrémních nájmů? Lidé platí přes 27 tisíc jen za postel, soukromí nemají.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Ceny nemovitostí v Česku rostly druhým nejrychlejším tempem v EU. Češi na tom ale zřejmě pořád nejsou tak špatně jako ve Spojených státech, kde se lidé kvůli drahému bydlení spíše vzdají i kamarádů a sexu, aby měli kde relativně za levno složit hlavu.

Článek

Náklady na bydlení v některých amerických městech se vyšplhaly k takovým částkám, že se tamní lidé raději uchylují k pronájmu postele za 1200 dolarů, tedy asi za 27 600 korun měsíčně.

ANO vlastní TV, jídlu a hygieně v ceně, NE soukromí

Nájemné v prostorách vlastněných startupem PodShare zahrnuje lůžko, poličku, vlastní skříňku a osobní televizi. Je v něm ale také denní přísun porcí základních potravin a hygienický základ jako zubní pasta a toaletní papír. Samozřejmostí je i připojení k wifi. Cena už ale třeba nezahrnuje žádné soukromí.

Firma spravuje šest ubytovacích zařízení v Los Angeles a San Franciscu, ve kterých je dohromady 220 postelí, tzv. podů. Jedna taková komunita tak může současně hostit až tři desítky lidí.

Nové kamarády si uděláte

Kromě společné kuchyně, koupelen, záchodů a oddělených pracovních prostor sdílejí podnájemníci také prostory, ve kterých spí. Základní pravidla jsou proto jasná. Světla se zhasínají v deset hodin večer a žádní hosté nejsou povoleni. Magazín Business Insider dodává „neberte drogy, nekraďte a nemějte sex”.

„Kamarády si sem zvát nemůžete. Promiňte, ale prostě si nové uděláte tady,” vysvětluje čtyřiatřicetiletá Elvine Becková, která PodShare v roce 2012 založila podle vlastní představy o tom, jak bych chtěla žít.

„PodShare je vedlejším produktem zvyšujících se cen nájemného,” píše Becková na webových stránkách startupu. Průměrný měsíční nájem v Los Angeles dosahuje zhruba 55 tisíc korun za 70 metrů čtverečních.

Krize v cenách bydlení

Drahé bydlení není ale podle deníku Guardian problémem pouze v USA. Londýnský think tank Resolution Foundation uvádí, že třetina britských mileniálů nebude mít nikdy vlastní nemovitost. Jejich ceny ve Velké Británii se přitom v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšily pouze o 1,5 procenta. Česko se podle červencových údajů Eurostatu umístilo s růstem o 9,4 procenta na druhém místě. Nájem v průměrném dvoupokojovém bytě v Praze stál 16 tisíc, v Brně 13 tisíc, v Plzni 10 500 a v Ostravě 9750 korun měsíčně.

Cestovatelé jsou nadšení. Jiní mají nápad za komunistický

Pozornost k PodShare upoutal článek CNN ze začátku prázdnin, který vyšel krátce poté, co se startup přesunul z LA i do San Francisca. Od té doby zdvihl vlnu rozporuplných komentářů – podpory i kritiky. Největší světová turistická a cestovatelská platforma TripAdvisor jej stále hodnotí jako vynikající, ozývají se ale i tací, podle kterých reprezentuje stinnou stránku kapitalismu. Jiní mají nápad zase za socialistický, podle některých telefonátů společnosti až komunistický.

„Za tohle moji předci proti Rusům nebojovali, řekl mi někdo rozzuřený do telefonu,” dodává Praveen ze zákaznické linky, který žije v PodShare v Hollywoodu už pět měsíců. Pracuje 13 hodin týdně a místo platu má postel zdarma. „Podle mě je to férový obchod,” říká.

Sedmadvacetiletý zakladatel reklamní firmy pro instagramové inflluencery Stephen T. Johnson si prý třeba bydlení v San Franciscu dovolit může, při ceně a komfortu ale raději volí startup.

„Měl jsem pronajaté malé studio o necelých 20 metrech čtverečních za 40 tisíc korun měsíčně. Tohle je vlastně luxusnější a levnější,” vysvětluje Johnson.

Východisko z nouze. Jednotný světový nájem

Sama Becková začala o startupu přemýšlet poté, co chtěla za prací do Hollywoodu, ale ceny v blízkém okolí byly příliš vysoké. Pronájem postele a nejnezbytnějších potřeb k bydlení je podle ní také vhodnou alternativou, pokud se člověk dostane do finančních nebo rodinných potíží. Možnost prý ale nejvíce ocení ti, kteří rádi cestují na nová místa a poznávají nové lidi. Spolubydlení proto podle ní musí fungovat na bázi dobrovolnosti.

„Cílem je posílit globálního občana a možnost žít kdekoliv na světě za jednotný měsíční nájem. Členství v hodnotě jednoho tisíce dolarů by vám mohlo zajistit šanci bydlet kdekoliv odsud třeba až po Tchaj-wan. Vy si zaplatíte cestu a my všechno kolem bydlení,” říká Becková.

Podle redakce deníku Guardian nicméně PodShare za příjemnou fasádou stále skrývá běžné majitele nemovitostí, kteří přes pronajímatele své podnájemníky stále vykořisťují.

Reklama

Doporučované