Hlavní obsah

„Důvěryhodnost USA se vrací,“ prohlásil Biden a odjel za královnou na čaj

Foto: Profimedia.cz

První dáma USA Jill Bidenová, britská královna Alžběta II. a americký prezident Joe Biden.

Reklama

Americký prezident Joe Biden po summitu zemí skupiny G7 prohlásil, že obnovuje důvěryhodnost USA. Poté se Biden sešel s britskou královnou Alžbětou II. na čaji. Ve středu se setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Článek

Americký prezident Joe Biden v neděli prohlásil, že Spojené státy obnovily svou přítomnost na světové scéně. Využil své první zahraniční cesty od nástupu do funkce k navázání kontaktů s novou generací lídrů z nejmocnějších zemí světa a k užšímu sjednocení spojenců v otázce řešení pandemie koronaviru a obchodních a pracovních praktik Číny, píše agentura AP.

Když Biden na summitu skupiny sedmi bohatých demokracií ukončil třídenní setkání, které označil za „mimořádně plodné a založené na spolupráci“, prohlásil, že jeho angažmá vyvolalo „skutečné nadšení“.

„Amerika se vrátila k vedení světa po boku národů, které sdílejí naše nejhlubší hodnoty. Myslím, že jsme dosáhli pokroku v obnovení americké důvěryhodnosti mezi našimi nejbližšími přáteli,“ řekl Biden na tiskové konferenci před odjezdem z Cornwallu na návštěvu královny Alžběty II. na hrad Windsor.

Biden, který je na osmidenní cestě po třech zemích, na zasedání zemí skupiny G7 oznámil závazek poskytnout světu 500 milionů dávek vakcíny proti koronaviru a vyzval spojence, aby učinili totéž. Lídři zemí G7 v neděli potvrdili svůj záměr věnovat v příštím roce více než jednu miliardu dávek vakcíny chudším zemím.

„Bude to stálý projekt na dlouhou dobu,“ řekl Biden o globální očkovací kampani a dodal, že doufá, že se světu podaří pandemii vymýtit v roce 2022 nebo 2023. „Je to nejen správná věc z morálního hlediska, ale také správná věc z hlediska našeho vlastního zdraví,“ řekl Biden, Uvedl také, že Spojené státy by mohly v příštích letech darovat světu další jednu miliardu dávek vakcíny.

Biden také bojoval za to, aby společné prohlášení lídrů obsahovalo konkrétní formulace kritizující Čínu včetně využívání nucených prací a dalších porušování lidských práv. Prezident odmítl o soukromých jednáních o tomto ustanovení hovořit, ale uvedl, že je s tvrdou rétorikou spokojen, ačkoli mezi spojenci přetrvávají rozdíly v tom, jak důrazně s Pekingem jednat

Biden nepřímo zkritizoval svého předchůdce prezidenta Donalda Trumpa, který v minulosti prohlásil, že ostatní země by měly platit za americkou vojenskou přítomnost. Biden NATO dle svých slov nepovažuje za „ochranářský podnik“.

„Evropská unie je neskutečně silná a životem pulzující organizace,“ řekl podle Reuters americký prezident. Jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron při rozhovoru s ním ocenil, že USA mají opět zájem o spolupráci na světové úrovni.

Summit byl jedním z prvních osobních setkání Bidena se světovými lídry od jeho lednového nástupu do funkce. Například Macron si se 78letým Američanem rychle porozuměl. Macron výslovně nevyslovil Trumpovo jméno, jednoznačně se do něj ale opřel, když poznamenal, že s Bidenem přišel americký prezident „ochotný spolupracovat“. „To, co předvádíte, je vůdcovství, je partnerství,“ řekl Macron na adresu Bidena.

Během Trumpova mandátu se Macron snažil najít společnou řeč, ale často neúspěšně V listopadu 2019 si stěžoval, že nedostatek amerického vedení způsobuje „mozkovou smrt“ NATO, Biden ve svém vystoupení zřejmě uznal Macronovy obavy a poznamenal, že západní Evropa poskytuje NATO „páteř a podporu“.

Biden a ostatní představitelé zemí skupiny G7 podle Reuters doufají, že jejich plán zvaný Vybudujme spolu lepší svět (B3W - Build Back Better World) bude správnou odpovědí Číně. Agentura Reuters k tomu napsala, že jde o snahu omezit rostoucí vliv Číny a o konkurenci Nové Hedvábné stezky, kterou před osmi lety ohlásil čínský prezident Si Ťin-pching.

Biden doufá, že summit v neděli opustí s komuniké, které bude obsahovat výtky vůči Číně kvůli nuceným pracím muslimů a etnických menšin v západní Číně. Podle jednoho z představitelů Bidenovy administrativy se lídři obecně shodli na tom, že je v otázce Číny nutná větší koordinace.

Kanada, Velká Británie a Francie do značné míry podpořily postoj Bidenovy administrativy, zatímco Německo a Itálie podle úředníka projevují váhavost. Podle představitelů Bílého domu Biden chce, aby země G7 vystupovaly v otázce porušování lidských práv ze strany Číny jednotně.

„Musíme být schopni jednat s Čínou ve všech těchto oblastech z pozice síly a z jednotné pozice. Myslím, že prezidentovi se v posledních dnech podařilo sblížit země při řešení některých výzev, které Čína představuje,“ řekl ministr zahraničí USA Antony Blinken v nedělním pořadu „Face the Nation“ televize CBS News.

Během summitu se Biden setkal také s italským premiérem Mariem Draghim, japonským premiérem Jošihidem Sugou a jihoafrickým prezidentem Cyrilem Ramaphosou. Na tiskové konferenci Biden omylem zaměnil Sýrii a Libyi, když popisoval význam poskytování humanitární pomoci zemím zmítaným občanskou válkou.

Biden poté odcestoval na hrad Windsor na soukromou audienci u královny - stal se tak 13. americkým prezidentem, který se s 95letou panovnicí setkal. Biden pozdravil královnu na hradním nádvoří a prohlédl si slavnostní stráž, než se spolu s první dámou Jill Bidenovou vydal ke královně na čaj.

Po setkání s královnou, které trvalo hodinu, Biden novinářům řekl, že mu britská královna připomněla jeho matku a že se ho při setkání ptala na čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a ruského prezidenta Vladimira Putina.

V pondělí se Biden chystá do Bruselu na setkání s vedoucími představiteli NATO a Evropské unie, a to před středečním summitem s Putinem v Ženevě. Američtí představitelé uvedli, že setkání mezi čtyřma očima prověří, zda se mezi oběma muži podaří rozvinout konstruktivní vztah, i když Biden podle předpovědí chce Putina pokárat za řadu případů porušování práv i vměšování do amerických voleb.

Reklama

Související témata:

Doporučované