Hlavní obsah

Důvod ke znepokojení. 19 zemí Evropy včetně Česka ztrácí kontrolu nad virem

Foto: Profimedia.cz

Vědci označili 19 zemí, ve kterých nákaza znepokojivě narůstá.

Reklama

Devatenáct zemí Evropy zaznamenalo za poslední dva týdny významný nárůst koronavirové infekce. Nejvíce alarmující situace je ve Španělsku. Server The Guardian zmiňuje mezi těmito zeměmi i Českou republiku.

Článek

Podle dat Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí se devatenáct evropských zemí dostalo za posledních 14 dní na kumulativní nárůst případů onemocnění, který přesahuje 20 případů na 100 tisíc obyvatel. To je podle expertů znepokojivé.

Lucembursko a Španělsko hlásí více než 100 nových případů na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny. Malta oznámila přes 80, Belgie více než 60, Francie a Nizozemsko přes 40. Česko 30. Velká Británie hlásí 20,7.

Španělsko je na tom z evropských zemí nejhůře. V pondělí ohlásilo přes 1 800 nových případů nákazy za posledních 24 hodin. Za posledních sedm dní to tak činí 32 329 nově nakažených. Podle expertů se země nachází v kritickém momentě v boji proti viru.

Podle otevřeného dopisu devíti vědců je možné, že by v případě pokračování tohoto trendu mohlo v zemi zkolabovat zdravotnictví. Úřady ale obavy mírní s tím, že většina nakažených je pod věkovou hranicí 65 let.

V Německu ohlásili v pondělí ve srovnání se Španělskem málo nových případů: 561. Podle ministra zdravotnictví za šíření mohou velká setkání a oslavy. Ohroženy by tak mohly být například svatby.

Ve Francii v pondělí přibylo 943 nakažených. O víkendu to přitom bylo oba dny nad 3000. Podle mluvčího vlády bude do Marseille a do Paříže poslána pořádková policie. Obě města byla o víkendu označena za „červenou zónu“. Policie bude dohlížet na nošení roušek a dodržování odstupů. Francouzské ministerstvo zdravotnictví označilo situaci v zemi za „pozornosti hodnou“. Nejvíce nakažených je ale mezi mladými dospělými.

V České republice v pondělí oznámila vláda povinné nošení roušek v uzavřených prostorech. To začne platit od 1. září. Britský list The Guardian připomíná, že bylo Česko mezi prvními zeměmi, které nařídily nošení roušek již v březnu.

Dalšími evropskými zeměmi, ve kterých počet nakažených narůstá jsou například Švédsko, Dánsko, Chorvatsko, Bulharsko, Polsko, Rumunsko, Portugalsko či Řecko.

Reklama

Související témata:

Doporučované