Hlavní obsah
Online

Nová ohniska v Česku. Nemocnice zavírá oddělení, pošta nebude doručovat včas

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové krize sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Od 1. září začne znovu platit povinnost plošného nošení roušek ve všech dopravních prostředcích i ve všech vnitřních prostorách, jako jsou nákupní centra, úřady a podobně. Týká se to i společných prostor ve školách.

- V Česku se za 169 dní od začátku epidemie nakazilo novým koronavirem přes 20 000 lidí. V neděli přibylo 121 potvrzených případů nemoci covid-19. Aktuálně nemocných je rekordních 5816. S koronavirem dosud v Česku zemřelo 397 lidí.

- Hygienici zaznamenali na Uherskohradišťsku dvě nová ohniska covid-19. 11 lidí se nakazilo na svatbě, 12 případů objevili hygienici v tamní nemocnici. Nákaza nově uzavřela také oddělení neurologie v Kyjově. V dodejně České pošty v Ostravě 8 se pak vyskytl koronavirus a téměř 60 pošťáků muselo jít do karantény. Může se kvůli tomu zpožďovat doručování listovních zásilek.

- Vláda dnes schválila zavedení distanční výuky do školského zákona. Novela školského zákona, kterou nyní posoudí Sněmovna, zavádí pro děti povinnost účastnit se distanční výuky jako součásti povinné školní docházky. Formu výuky na dálku nestanoví, škola ji má přizpůsobit podmínkám žáka.

  • Koronavirus v Turecku sílí. Země hlásí už čtvrt milionu nakažených

    V Turecku se od počátku epidemie koronavirem nakazilo již více než 250 000 lidí. S odvoláním na místní ministerstvo zdravotnictví o tom dnes informovala agentura Reuters. S covidem-19 v zemi zemřelo téměř 6000 infikovaných.

    Za posledních 24 hodin místní úřady zaregistrovaly 1233 nových případů nákazy virem SARS-CoV-2. Od poloviny července do počátku srpna se denní přírůstek nakažených v Turecku, které má zhruba 83 milionů obyvatel, držel pod hranicí jednoho tisíce. Od 4. srpna ale úřady opět denně hlásí přes 1000 infikovaných.

  • Libanon se chystá na dvoutýdenní uzávěru

    Libanon dnes zaznamenal dosud rekordních 456 nově nakažených koronavirem a dvě úmrtí související s covidem-19. Libanonský prozatímní ministr zdravotnictví podle agentury Reuters oznámil, že kvůli nárůstu případů by se země měla na dva týdny uzavřít. Libanon se přitom ještě nestačil vzpamatovat z masivního výbuchu v bejrútském přístavu, který připravil o život přes 170 lidí a zdevastoval část města. Jeho příčiny se stále vyšetřují.

    „Musíme učinit odvážné rozhodnutí a na dva týdny [zemi] uzavřít,“ sdělil dočasný ministr rozhlasové stanici Voice of Lebanon. Ministr ale sdělil, že uzávěra se zatím nebude týkat letiště, poněvadž hlavní problém je komunitní přenos v zemi, ne zavlečení viru ze zahraničí. V Libanonu, který má necelých sedm milionů obyvatel, se zatím infekce prokázala u více než 9300 lidí a spoluzavinila přes 100 úmrtí.

  • Legislativní nouze kvůli školám a volbám

    Poslanci se ve středu mimořádně sejdou, aby ve zrychleném režimu a ve stavu legislativní nouze projednali dva zákony, které souvisí s epidemií koronaviru. První ze zákonů má umožnit lidem v karanténě v říjnových senátních a krajských volbách hlasovat z auta či ve zvláštních okrskových a výjezdových komisích. Druhým zákonem je novela, která do školského zákona zavádí distanční výuku.

    Stav legislativní nouze dnes na návrh vlády vyhlásil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Stav legislativní nouze vyhlásil na období od úterý 18. srpna do příštího úterý 25. srpna.

  • V Praze odhalili hygienici nových 44 případů nákazy

    Hygienici v Praze za posledních 24 hodin odhalili 44 případů nemoci covid-19. Dosud se tak v hlavním městě koronavirem nakazilo 4047 lidí, zhruba 70 procent se vyléčilo. Úmrtí zůstává 106. Vyplývá to z informací k dnešním 18:00, které na svém webu zveřejnila pražská hygienická stanice. Podle dnes zveřejněného semaforu Ministerstva zdravotnictví zůstává Praha v zeleném prvním stupni rizika šíření nemoci. Za neděli zaznamenali pražští hygienici 27 nových případů. V neděli se ovšem méně testovalo.

  • Roušku už si nevezmu, protestuje politička

    Někdejší reprezentantka v běhu na lyžích, dnes jedna z nejpopulárnějších libereckých političek Zuzana Kocumová, odmítá opětovný nástup roušek. „Ne, fakt už si nebudu dávat na obličej roušku, abych vyjádřila sounáležitost s chrabrým bojem proti koronaviru. Roušky jsou pro zdravého člověka naopak zdravotním rizikem,“ tvrdí městská i krajská zastupitelka.

    „Čísla a statistiky hovoří jasně. Tam, kde v minulých letech proběhly klasické vlny chřipky, tam počet mrtvých nijak nevyskakuje nad průměr. Tam, kde byly v minulých letech počty zemřelých na chřipku nižší, jsou nyní vyšší. Celkové počty za minulé roky se srovnaly. Další statistiky říkají, že věk zemřelých v podstatě naprosto přesně koreluje s průměrným věkem dožití. Takže, ač je to smutné, ale je to fakt – koronavirus se zařadil mezi ostatní příčiny úmrtí, ale nijak zásadně nevybočuje. Proč se světu a politikům tolik líbí udržovat atmosféru strachu, na to ať si každý odpoví sám. Já už odmítám dále hrát tuto hru na nepřítele, před kterým nás oni ochrání.“

  • Novavax bude testovat vakcínu proti covidu v JAR

    Společnost Novavax zahajuje další stádium výzkumu vakcíny proti koronaviru v Jihoafrické republice. Země se potýká s výrazným nárůstem případů nákazy a je pátou nejzasaženější zemí na světě. Podle posledních informací se v JAR nakazilo přes 583 tisíc lidí a 11 677 zemřelo.

    Podle Novavaxu je vlivem nárůstu případů vyšší šance, že se brzy prokáže, do jaké míry je vakcína efektivní. Informaci přinesla agentura Reuters.

  • Česko se chce připojit k nákupu vakcín. Investuje až 2,1 miliardy

    Česko by se mohlo připojit k iniciativě Evropské komise (EK) na nákup vakcíny proti covidu-19, investovat by mělo letos a v příštím roce až 2,1 miliardy korun. Vyplývá to z materiálu, který dnes projednala vláda. Česko by se muselo zavázat, že odebere předem stanovené množství vakcíny od jednotlivých výrobců, uvažuje se o šesti. Podle odhadů by mohla být vakcína dostupná už na konci letošního roku.

    Iniciativa počítá s tím, že všechny členské země by v první fázi měly dostat vakcínu pro tři procenta populace, následně pak pro 20 procent.

    „Očekáváme, že budou přicházet další smlouvy o smlouvách budoucích s dalšími výrobci vakcín. Chceme rozložit portfolio, abychom nebyli závislí pouze na jednom výrobci. Na základě debaty s odborníky očekáváme, že v první fázi by mělo dojít k proočkování 3,5 milionu lidí. Primárně rizikové skupiny - senioři, polymorbidní, zdravotníci, příslušníci IZS,“ doplnil po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

  • V Ostravě se kvůli koronaviru může zpožďovat pošta

    V dodejně České pošty v Ostravě 8 se vyskytl koronavirus a téměř 60 pošťáků muselo jít do karantény. Může se kvůli tomu zpožďovat doručování listovních zásilek. Bez omezení by mělo zůstat doručování důchodů a také doručování balíkových zásilek. ČTK to řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

    Poštovní poukázky budou pošťáci vhazovat do schránek. Zapsané listovní zásilky budou ve větší míře ukládány bez pokusu o doručení a budou adresátům pouze oznámeny. Zpoždění může kvůli kapacitním důvodům nastat i u obyčejných listovních zásilek.

  • Nové ohnisko v další nemocnici

    Nemocnice Kyjov dočasně uzavřela neurologické oddělení, sedm zaměstnanců má nemoc covid-19. ČTK to dnes řekl mluvčí nemocnice Filip Zdražil. Podle něj bude oddělení zavřené odhadem nejméně do konce srpna. Hospitalizovaní pacienti zůstávají na oddělení, nové případy však zařízení směřuje do jiných nemocnic.

    Na případ nákazy upozornila Česká televize. „Čtyři potvrzené případy jsou doktoři, tři se týkají nelékařského personálu. Vzhledem k tomu, že je doba dovolených a neurologie je jedno z oddělení, kde se potýkáme s podstavem, je dočasně uzavřené,“ uvedl Zdražil. V karanténě jsou další pracovníci, kteří přišli s nakaženými do kontaktu.

  • Na dálku povinně. Vláda mění školský zákon

    Vláda dnes podle informací ČTK schválila zavedení distanční výuky do školského zákona. Jednat bude dnes kabinet hnutí ANO a ČSSD i o miliardě korun na počítače a licence, peníze by školy mohly dostat zhruba v polovině října.

    Novela školského zákona, kterou nyní posoudí Sněmovna, zavádí pro děti povinnost účastnit se distanční výuky jako součásti povinné školní docházky. Formu výuky na dálku nestanoví, škola ji má přizpůsobit podmínkám žáka.

  • Školy budou otevřené, uzavírat se budou jen dočasně

    Školní rok by měl začít 1. září pro všechny žáky ve standardních třídách. Při výrazném zhoršení epidemie by podle ministra Plagy bylo možné dočasné dvoutýdenní uzavření škol a přechod na online výuku. Hygienická opatření by ale měla směřovat k tomu, aby nebylo nutné zavírat celé školy, ale nanejvýš jednotlivé třídy, řekl již dříve.

  • Jak to bude od září vypadat ve školách?

    Materiál chce ministr školství Robert Plaga představit až zítra dopoledne. Obsahuje barevně odlišená závazná opatření, doporučení i část informativní. Kromě hygienických opatření, jako je časté větrání či mytí rukou, je jeho součástí také návod k organizaci distanční výuky.

    Základní opatření nebudou příliš odlišná od toho, co bude platit obecně. Půjde například o dodržování odstupů mezi lidmi. Mimo třídy budou děti nosit roušky.

  • Karanténní výjimka se netýká jen fotbalu, ale i dalších sportů

    Karanténa pro celé týmy kvůli koronaviru bude zrušena ve všech sportech na všech úrovních, uvedl předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička. Ostatní hráči budou moci hrát, pokud předloží negativní test. O výjimce, díky které bude moci do karantény jen nakažený člen týmu, se původně mluvilo v souvislosti s fotbalovými kluby.

  • Plaga představí režim ve školách v úterý

    Ministerstvo školství v pondělí školám rozešle manuály k ochraně proti koronaviru. Novinářům a veřejnosti je ministr školství Robert Plaga (ANO) společně se zástupci Ministerstva zdravotnictví představí na tiskové konferenci v úterý v 10:00. Materiál podle ministra obsahuje barevně odlišená závazná opatření, doporučení i část informativní. Kromě hygienických opatření, jako je časté větrání či mytí rukou, je jeho součástí také návod k organizaci distanční výuky.

  • Jižní Korea znovu bojuje se šířením viru v náboženské komunitě

    Několik tisíc členů jihokorejského náboženského hnutí, které vede kontroverzní duchovní Čun Kwang-hun, bylo umístěno do karantény. Mezi věřícími v metropoli Soulu se totiž rozšířil koronavirus, informují dnes tiskové agentury. S obrovským kostelem v severní části Soulu, který členové hnutí navštěvují, už je podle jihokorejské vlády spojeno 315 případů infekce. Nakažen je i vůdce Čun, kterého úřady obviňují ze zatajování informací o členech hnutí a z porušení karanténních nařízení. Petici vyzývající k zatčení duchovního už podepsalo více než 200 000 lidí.

  • V divadle až 1 000 diváků

    V divadlech bude moci být až tisíc diváků, pokud se je podaří oddělit do segmentů. Po jednání o tom informoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Ve velkém divadle je možné umístit až tisíc lidí do jednoho divadla v případě oddělení dvou segmentů. To je pro mě smysluplné, v opačném případě by to byl pro fungování velkých institucí obrovský problém. Co se podařilo změnit, je to, že padá obsazování ob řadu, musí ale být roušky. K dramatickým změnám však nedochází. Pro mě byl hlavní cíl, aby takové kulturní akce byly možné. A to od září bude, takže pokládám jednání za úspěšné,“ uvedl.

  • Karanténa se zkrátí ze 14 na 10 dnů

    Karanténa kontaktů i izolace nakažených s nemocí covid-19 bez příznaků bude zkrácena ze dvou týdnů na deset dní. K ukončení karantény ani izolace nebude třeba test, výjimkou budou pracující ve zdravotnictví a sociálních službách a lidé se zhoršenou imunitou. Po jednání Rady vlády pro zdravotní rizika to řekl vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví a bývalý náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Pravidla se změní od pondělí 24. srpna.

    Nakažení budou v izolaci deset dní od posledního pozitivního testu, pokud budou mít příznaky nemoci. „Pokud to jsou osoby, které mají příznaky, je doba tři až čtyři dny, když nemají příznaky, tak mohou být propuštěni. Obecně se zkracuje doba izolace na deset dnů,“ dodal Prymula. Kontakty nakažených, u nichž se nemoc neprojevila, budou v karanténě deset dní od posledního kontaktu s nakaženým.

Reklama

Hlavní zprávy