Hlavní obsah

Volby s covidem. Lidé v karanténě budou mít tři možnosti, jak odevzdat hlas

Ministr vnitra Jan Hamáček řešil se zástupci parlamentních stran, jak zajistit možnost volit pro lidi, kteří budou mít nařízenou karanténu.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Zástupci parlamentních stran dnes ráno ladili s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) varianty, jakým způsobem budou smět na podzim volit lidé v karanténě. Výsledek jednání jsme nabídli v přenosu.

Článek

Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna už v úterý popsal Seznam Zprávám tři varianty, na kterých se strany shodly – drive-in volba z automobilu, zavedení zvláštních volebních okrsků například pro domovy seniorů v karanténě nebo výjezdy speciální volební komise do bydliště voliče. To potvrdil i ministr vnitra Jan Hamáček na tiskové konferenci. „Současně jsme se shodli, že zvýšíme odměnu pro členy volebních komisí o 500 korun na 2 300 korun. Odměníme i ty, kteří budou pracovat ve speciálních volebních komisích,“ dodal Hamáček.

S výjezdy speciální volební komise by měli vypomáhat vojáci. „Vystoupí dva lidé s ochrannými pomůckami, zazvoní u vás, identifikují, předají obálku, odevzdáte hlas a je to,“ popsal už dříve Mlsna. Drive-in stanovišť by podle něj mělo být po Česku celkem 78, v každém okrese by tak mělo být jedno stanoviště. Volit by se z hygienických důvodů mělo ve středu daného volebního týdne, tedy 30. září.

Podle šéfa ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka je klíčové mít přesně stanovené počty lidí v karanténě. Systém je ale podle něj připraven i na několik desítek tisíc případů.

Ministerstvo vnitra bylo také kritizováno, že nenabídlo korespondenční volbu. „Nebyla většina pro tento institut. Nevidím důvod, proč ho navrhovat,“ řekl na tiskové konferenci Hamáček.

Předpokladem pro odvolení ve speciálním módu je pro voliče rozhodnutí hygieny o karanténě, e-neschopenka nebo potvrzení od praktického lékaře o onemocnění koronavirem.

Návrh legislativních změn by ministerstvo vnitra chtělo předložit hned na prvním jednání po vládních prázdninách 17. srpna. Poté by měla zřejmě ještě během srpna mimořádně zasednout Poslanecká sněmovna, aby novelu schválila včas. Předběžná dohoda podle Hamáčka je, že by se Sněmovna sešla už 19. srpna.

Senát by mohl normu schválit v nejbližších dnech po projednání dolní komorou. Zákon by tak mohl být podle ministra vnitra projednán do konce měsíce, jednalo by se tak o změnu přijatou ve stavu legislativní nouze.

Reklama

Doporučované