Hlavní obsah

S volbami pomůže armáda, plánuje Ministerstvo vnitra

Foto: Profimedia.cz

Ministerstvo vnitra řízené předsedou ČSSD Janem Hamáčkem našlo shodu na tom, jak na podzim uskutečnit krajské volby v době koronavirové pandemie.

Reklama

Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna Seznam Zprávám popsal scénář pro podzimní volby, na kterém se shodly politické strany. Pomoci v terénu by měli i vojáci.

Článek

Ministerstvo vnitra už má jasno, jakým způsobem by měly proběhnout podzimní krajské volby zatížené koronavirovou pandemií. Pokud se volič ocitne v karanténě, bude mít v zásadě tři možnosti, jak svůj hlas odevzdat. Na postupu se úřad řízený šéfem ČSSD Janem Hamáčkem shodl s ostatními sněmovními stranami.

Seznam Zprávám informaci potvrdil náměstek ministra vnitra Petr Mlsna, který má věc na starost. Drtivá většina stran se podle něj kloní ke třem možnostem řešení.

Je mezi nimi takzvaná drive-in volba z automobilu, zavedení zvláštních volebních okrsků například pro domovy seniorů v karanténě a výjezdy speciální volební komise do bydliště voliče. „Podporu nemá hlasování prostřednictvím zástupce,“ řekl redakci Mlsna.

Právě varianta takzvané „proxy volby“ neboli hlasování prostřednictvím zástupce se politikům od začátku nezdála. Na ostatních možnostech ale podle náměstka panovala politická shoda.

„Jsme rádi, že můžeme lidem nabídnout co nejvíce možností, aby si mohli vybrat jako ze švédského stolu. Bylo to velice konstruktivní jednání, díky tomu můžeme občanům vzkázat, že navzdory tíživé situaci v karanténě mají možnost volit,“ uvedl Mlsna.

Logistické zajištění by podle něho nemělo představovat větší problém. Volební komise by podle něho fungovaly již od středy (volby probíhají v pátek a sobotu).

„Logistiku umíme, ta v českých volbách funguje dobře. Ve středu by lidé hlasovali z auta. Stejné komise by pak objížděly voliče v karanténě s přenosnou schránkou. Byly by to stabilní týmy, které by nastoupily ve středu a skončily v sobotu,“ upřesnil náměstek, který se na vnitru stará o legislativu, státní správu a územní samosprávu.

Ti členové komise, kteří za voliči pojedou s urnou, budou na nastalou situaci patřičně vybaveni ochrannými obleky a pomůckami, aby se virus nešířil. V této fázi by měli vypomoci vojáci.

„Počítáme s tím, že s tímto nám vypomůže armáda. Vystoupí dva lidé s ochrannými pomůckami, zazvoní u vás, identifikují, předají obálku, odevzdáte hlas a je to,“ popsal Mlsna.

Urna se posléze zapečetí a odveze na krajský úřad. „Tam už bude sedět sčítací komise, která hlasy sečte - jak ty z drive-in, tak z přenosných uren. Vojáci pomohou jen s logistikou, u sčítání hlasů nebudou,“ dodal náměstek.

Reklama

Související témata:

Doporučované