Hlavní obsah

Dva miliony Čechů by mohly přijít o léky. Asociace žádá stát, aby zasáhl

Foto: Pixabay

Téměř ochromená mezinárodní letecká doprava žene ceny léků vzhůru až trojnásobně.

Reklama

Česká asociace farmaceutických firem vyzvala stát, aby odložil letošní cenovou revizi léků. Firmy se obávají toho, že v jejím důsledku by z českého trhu mohly zmizet například medikamenty na vysoký tlak nebo cukrovku.

Článek

Podle současných zákonů se tzv. hloubková revize koná každých pět let. A tato lhůta uplyne právě letos. Státní ústav pro kontrolu léčiv se proto chystá prověřit maximální cenu všech léků dostupných na trhu. Jenže právě teď – v době celosvětové pandemie covid-19 – ceny léků rostou. Nahoru je žene především utlumená letecká doprava, v některých případech i zákaz vývozu samotných účinných látek, k němuž přistoupily některé státy, například Indie.

„Všechna aktuální omezení v dopravě, což platí jak pro leteckou, tak silniční, mají za následek nárůst nákladů na dopravu léčiv. V případě letecké přepravy dokonce až trojnásobný,“ popsal Martin Mátl, výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem (ČAFF). Asociace má obavy především z toho, aby se někteří výrobci z důvodu příliš nízké stanovené ceny nebo úhrady (částka, kterou na lék přispívá systém zdravotního pojištění, pozn. red.) nerozhodli z trhu odejít.

Výrobci generických léků (kopie originálních léků, jimž už vypršela patentová ochrana, pozn. red.) se obávají, že výsledky revize by mohly ovlivnit dostupnost důležitých léků například pro chronické pacienty. „Stát by nám měl pomoci po dobu koronavirové krize udržet ceny léků alespoň na současné úrovni, kroky vedoucí k jejich snižování jsou v tuto chvíli hazardováním s dostupností léků pro české pacienty,“ řekl Martin Mátl za výrobce generik.

Konkrétně by se to mohlo týkat léků na léčbu vysokého tlaku, které užívají zhruba dva miliony Čechů, na cukrovku, osteoporózu, ale třeba také statinů, tedy léků na cholesterol, nebo antipsychotik.

Lékový ústav slibuje úpravy plánu

Státní ústav pro kontrolu léčiv podle své mluvčí ceny ze zákona prověřit musí. S ohledem na nepříznivou situaci ale revizi rozvolní na delší období než obvykle.

„Při sestavování plánu SÚKL již zohlednil zhoršenou situaci z důvodu pandemie a počet zahajovaných skupin snížil. Stejně tak jsme interně odsunuli vydávání oznámení o zahájení revizí maximálních cen do druhé poloviny dubna, aby datum zahájení a rozhodné období větší části revizí připadlo až na druhou polovinu tohoto čtvrtletí a dále,“ vysvětlila mluvčí ústavu pro kontrolu léčiv Barbora Peterová.

S postojem lékového ústavu souhlasí také Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, která zastupuje výrobce originálních přípravků s patentovou ochranou. „Domnívám se, že SÚKL v tuto chvíli funguje velmi dobře, stále běží hodnocení a schvalování vstupu nových léčiv na český trh, na rozdíl od jiných zemí, které jsou absolutně paralyzovány současnou situací. Takže chtít revizi odložit v tuto chvíli nepovažuji za nezbytné,“ řekl.

Pravidelná revize maximálních cen slouží především k tomu, aby si stát „ohlídal“ finance na léky. „Zjednodušeně řečeno díky tomu, že se sníží ceny a úhrady, se za objem ‚ušetřených‘ financí může léčit více pacientů,“ řekla Seznam Zprávám Barbora Peterová.

SÚKL podle ní situaci dál sleduje a v případě významnějšího zhoršení situace plán revizí upraví.

Reklama

Doporučované