Hlavní obsah

Zařaďte nás mezi nepostradatelné, žádají vládu výrobci léků

Foto: Pixabay.com

Výrobci léků vyzvali vládu, aby je zařadila mezi krizovou infrastrukturu státu.

Reklama

Česká asociace farmaceutických firem vyzvala vládu, aby se výroba léků dostala mezi tzv. krizovou infrastrukturu státu. Tím podle ní pacienti získají jistotu, že nedojde k výpadkům v dodávkách léků.

Článek

Asociace, která sdružuje výrobce léků, oslovila přímo nejen premiéra, ale také ministerstva vnitra, zdravotnictví a průmyslu a obchodu. Mají se zasadit o to, aby výroba léčivých přípravků dostala v rámci krizového řízení státu prioritu. Stejně jako ji mají klíčové instituce typu vodárny, plynárny nebo energetici. A to změnou zákona o krizovém řízení z roku 2000.

„Naším cílem není jen krátkodobě změnit krizový zákon, nýbrž spíše zajistit, aby v případě, že by česká vláda přijala restriktivnější opatření v oblasti hospodářství a výroby, byl farmaceutický průmysl považován za zásadní,“ píše asociace. A lidé, kteří se na výrobě léků podílejí, měli stále příležitost k práci a tím pomohli zabránit jakémukoli výpadku léčivých prostředků, stojí v dopise, který má redakce Seznam Zpráv k dispozici.

Premiér Andrej Babiš sdělil agentuře ČTK, že by se takovému návrhu nebránil. „Určitě to doporučím. Je to klíčový průmysl,“ napsal premiér.

Farmaceutické firmy se obávají dopadu na nemocné ve chvíli, kdy by se na výrobu léků vztahovala běžná praxe hygieniků. „Podle platných pravidel stačí najít mezi zaměstnanci ve výrobě jednoho nakaženého a vše se zastaví,“ řekl výkonný ředitel asociace Martin Mátl. To by ale znamenalo, že na trhu by mohly chybět některé léky.

S návrhem souhlasí i Lenka Teska Arnoštová, odborná mluvčí ČSSD pro oblast zdravotnictví. „Ukazuje se, že kromě potravinové a průmyslové soběstačnosti je nutné zahrnout do krizové infrastruktury i další nezbytné potřeby, jako jsou základní léky či zdravotnické prostředky,“ říká.

Také Bohuslav Svoboda, zdravotnický expert ODS, považuje požadavek za oprávněný. „Jen ale pro tuto situaci. Myslím si, že by to nemělo být nastálo,“ řekl Seznam Zprávám. „Každý, kdo o toto žádá, musí na sebe přijmout také řadu povinností a závazků, například omezení v čerpání dovolených,“ upozornil Svoboda.

Na území Česka vyrábí léky několik farmaceutických firem, mimo jiné Zentiva v Praze nebo Teva v Opavě. Zaměstnávají tisíce lidí.

Reklama

Doporučované