Hlavní obsah

Dva roky od požáru věže Grenfell padají žaloby. Přeživší se budou soudit v USA se třemi firmami

Dva roky od požáru věže Grenfell padají žaloby. Přeživší se budou soudit v USA se třemi americkými firmami.Video: Eva Soukeníková

 

Reklama

Desítky přeživších požáru londýnské výškové budovy Grenfell a příbuzní obětí podávají žalobu na tři americké společnosti, které viní z příčiny nehody.

Článek

Před dvěma lety, v noci 14. června, vypukl požár, který si vyžádal 72 obětí a dalších 70 zraněných. Během půl hodiny byla celá budova v plamenech.

Budova, nacházející se v londýnském severním Kensingtonu, je vysoká 67 metrů. Je vystavěna v brutalistním slohu. Jedním z důvodů rychlého šíření ohně byla nedostatečná protipožární opatření.

Přeživší tragédie a příbuzní obětí nyní viní tři americké firmy, obkladovou společnost Arconic, izolační firmu Celotex a výrobce spotřebičů Whirpool.

V případě, že u soudu uspějí, mohli by od amerických společností získat až desítky milionů amerických dolarů jako odškodnění.

Experti se shodují, že požár pravděpodobně vznikl tak, že se menší oheň v jedné z bytových kuchyní dostal skrz okno z PVC k hořlavému materiálu v konstrukci budovy.

Soudní řízení se bude odehrávat ve Spojených státech amerických, ve státě Pensylvánie, neboť zde sídlí obviněné firmy.

Ne všichni bývalí obyvatelé grenfellské věže a příbuzní obětí však souhlasí s americkým procesem. Podle nich na sebe pouze stáhne pozornost, přestože policejní vyšetřování ve Velké Británii stále probíhá.

Podle amerických předpisů musí být případné soudní řízení vedené za účelem získat odškodnění zahájeno do dvou let od požáru.

Očekává se, že se do procesu zapojí nejméně dvě velké americké právní firmy. Znalci tvrdí, že v USA by se nic podobného nemohlo stát jednak kvůli přísnějším požárním předpisům a také kvůli tomu, že obklad použitý v případě Grenfellu je v USA pro mnohopatrové budovy zakázaný.

Právníci se zatím k výši možného odškodnění odmítají vyjádřit, ale připomněli, že v roce 2013 se v podobném soudním sporu, v němž šlo o zřícení budovy a sedm obětí, odškodné vyšplhalo na 227 milionů dolarů (5,1 miliardy Kč).

Reklama

Související témata:

Doporučované