Hlavní obsah

Dva roky po výbuchu rakety vyslala NASA do vesmíru další

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Dva roky po výbuchu rakety NASA vyslala do vesmíru další s několika tunami zásob, (video: Anita Baselová).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Start rakety Antares proběhl úspěšně, do neděle má na Mezinárodní vesmírnou stanici přivézt několik tun zásob pro posádku, kromě jídla i potřeby na vědecké experimenty.

Článek

Nepilotovaná raketa Antares se zásobovací lodí Cygnus mířící k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS)  v noci odstartovala z kosmodromu na ostrově Wallops Island v americkém státě Virginie. Jde o první start z tohoto místa po předloňské explozi stejného typu nosné rakety soukromé společnosti Orbital ATK. Loď by ke stanici měla dorazit v neděli.

Podle Národního úřadu pro letectví a vesmír NASA vyrazila raketa poháněná dvojicí motorů ruské výroby bez viditelných problémů v 19:45 místního času (dnes 1:45 SELČ). Start byl odložen o pět minut, aby mohl řídící tým překontrolovat seznam přepravovaných věcí.

Cygnus na palubě veze přibližně 2,4 tuny potravin a zásob pro šestičlennou posádku, technického vybavení a potřeb k vědeckým experimentům na ISS.

„Je to taková radost, když pozorujete ten stroj při vzletu... Jsem hrozně šťastná, že je Antares zpátky," řekla podle agentury Reuters šéfka programátorů projektu Amanda Davisová.

Firma se vrátila k tomuto typu nosné rakety dva roky poté, co Antares explodovala několik sekund po startu. Šlo o první nehodu od chvíle, kdy si NASA najala soukromé firmy na přepravu nákladů k ISS. Orbital ATK od nehody dočasně používala raketu Atlas V.

Význam obnoveného Antaresu pro NASA vzrostl poté, co byla začátkem září při nehodě během tankování zničena raketa Falcon 9 konkurenční soukromé společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska.

Mezinárodní vesmírná stanice, jejíž hodnota je 100 miliard dolarů (2,2 bilionu korun), se zrodila v listopadu 1998 vynesením ruského modulu Zarja na oběžnou dráhu. Životnost této vesmírné laboratoře 400 kilometrů nad zemským povrchem byla zatím prodloužena do roku 2024.

Cygnus k ní dorazí až v neděli, neboť bude na oběžné dráze čekat, až se s ISS spojí ruská loď Sojuz, která tam veze nové tři členy šestičlenné posádky stanice.

Reklama

Doporučované