Hlavní obsah

Dva silné momenty ve videu. Třeba ten, jak premiérovi došla slova

Novinář požádal kanadského premiéra Justina Trudeaua o komentář k situaci v USA. Ten se na jednadvacet vteřin odmlčel. To americká senátorka Elizabeth Warrenová zavítala mezi demonstranty.Video: AP

 

Reklama

Kanadský premiér Justin Trudeau desítky vteřin zvažoval, jak diplomaticky okomentovat počínání Donalda Trumpa. Americký prezident poslal proti lidem, bojující za rovné zacházení, armádu.

Článek

Trudeau, který je známý jako dlouholetý bojovník proti diskriminaci a například si sám do vlády přizval 15 mužů, 15 žen, příslušníky menšin i handicapované, dostal od novinářů žádost o komentář k situaci v USA. Trvalo mu jednadvacet vteřin, než našel slova. Dlouze a soustředěně hleděl do kamery, několikrát se nadechl, jako by chtěl něco říci, znovu se zarazil.

Nakonec předseda kanadské vlády řekl, že dění v sousední zemi sleduje s hrůzou i úžasem. Amerického prezidenta Trumpa nicméně přímo nekritizoval, informovala CBC News.

Druhý zajímavý moment, který nabízíme v úvodním videu a který dokresluje situaci v USA, pochází z Washingtonu. Tam mezi demonstrující, kteří se shromažďují u Lincolnova památníku, přišla demokratická senátorka za stát Massachusetts a bývalá prezidentská uchazečka Elizabeth Warrenová.

U památníku jsou rozmístěny i jednotky Národní gardy, ta monument oplotila a hlídá. O den dříve se tu odehrály tvrdé střety s policií, ta použila slzný plyn a gumové projektily.

Jeden z demonstrujících senátorku odchytil a chtěl vědět, co si sama myslí o přítomnosti gardy. Warrenová tvrdý postup, který nařídil prezident Trump, odsoudila. „Mýlí se. Lidé jsou tady proto, aby pokojně protestovali,“ reagovala.

Oba momenty najdete v úvodním videu.

Reklama

Doporučované