Hlavní obsah

Dva testy ke svobodě. Jak se první Češi vyléčili z COVID-19

Foto: Profimedia.cz

U českých pacientů, kteří měli COVID-19 diagnostikován na začátku března, se vyskytly jen mírné příznaky.

Reklama

Na začátku března patřili tři lidé z Děčína mezi první pozitivně testované na nový koronavirus v Česku. Teď jsou zcela uzdravení a zprávy o jejich stavu i průběhu nemoci přináší alespoň trochu optimismu v době, kdy se virus šíří celou zemí.

Článek

První tři případy nákazy způsobené novým typem koronaviru Česká republika ohlásila 1. března, byl mezi nimi i muž z Děčína. Onemocnění se poté prokázalo i v jeho okolí.

O pacienty se starali v ústecké Masarykově nemocnici, kde je jediné infekční oddělení v celém kraji.

Nemoc COVID-19 se ve většině případů projevuje příznaky podobnými běžné infekci dýchacích cest – horečka, kašel, bolest kloubů nebo únava. Existují zároveň dva extrémy – na jedné straně bezpříznakový průběh, na druhé stav vedoucí k těžkému zápalu plic. Žádný z takových extrémů se ale u nakažených z Děčína neukázal.

„Mírné příznaky má až 85 procent infikovaných. A tak to bylo i u těchto pacientů. Měli nějakou horečku, kašel, rýmu a potíže trvaly zhruba týden,“ popsal pro Seznam Zprávy primář infekčního oddělení Pavel Dlouhý.

Lékaři se zatím při léčbě COVID-19 mohou spoléhat jen na léčbu příznaků. „Také všem, kdo si myslí, že COVID-19 mají, říkáme, aby postupovali stejně, jako kdyby měli virózu – pod peřinu, čaj s citronem, kapky na kašel a rýmu, teplotu nad 38 stupňů srazit Paralenem nebo Ibalginem. To jsou základní postupy, protože neexistuje žádný ověřený lék, který by virus zabil,“ popsal primář s tím, že by se lidé měli maximálně izolovat od okolí a při vážnějším průběhu kontaktovat lékaře.

Pacienti s Děčína byli v první části léčby hospitalizováni, protože měli středně těžké potíže, ve druhé polovině už ale mohli zůstat v domácí izolaci. Žádný z nich navíc nepatřil do rizikové skupiny osob.

„Od diagnózy uběhlo asi 14 dní. Předpokládáme, že u většiny pacientů bude průběh trvat dva až tři týdny. Na druhou stranu jsou i popsány případy, kdy to trvá déle ve smyslu nějakých potíží, doznívání, únavy, bolesti svalů, kašle. Druhá věc je, že někteří lidé vylučují virus déle, proto je potřeba lidi testovat racionálně – ne hned, ale s nějakým odstupem,“ dodal lékař.

Bez příznaků

Podmínky pro prohlášení za zdravé jsou jasné – lidé musí být objektivně zdraví – bez příznaků – a musí jim být dvakrát provedeno vyšetření, které přítomnost viru neprokáže. Tak tomu bylo i u prvních vyléčených v Česku.

„Když lidé mají po léčbě dva výsledky, které jsou negativní a jsou udělány minimálně ve dvoudenním rozestupu, tak lidé nejsou infekční a je jim zrušena domácí izolace,“ potvrdila ředitelka ústecké hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Zprávy o přibývajícím počtu uzdravených přináší v době masového šíření infekce alespoň trochu optimismu. V úterý ráno bylo po celém světě přes 182 tisíc nakažených a téměř 80 tisíc uzdravených. Nadějí na zastavení nákazy je i tvorba imunity, která se podle dosavadních poznatků u lidí vytváří.

„To je pro další vývoj epidemie naprosto klíčové. Situace v Číně nám ukazuje, že tomu tak je. Že někdo, kdo prodělá nákazu, má velmi solidní imunitu a ochranu před opakovanou infekcí. Objevily se sice ojedinělé případy naznačující opak, ale jsou tak raritní, že to byla spíš chyba diagnostiky. Současně platí, že imunita trvá týdny i měsíce, což by ke kontrole mohlo pomoci,“ uvedl už dříve v rozhovoru pro Seznam Zprávy epidemiolog Rastislav Maďar.

Reklama

Doporučované