Hlavní obsah

Dvacet Součků za jednoho Messiho a české svědectví o nejhorším britském nápadu za 100 let

Den v ekonomice, zpravodajská byznysová relace Televize Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Přehled nejdůležitějších událostí ze světa byznysu ze středy 23. října 2019.

Článek

Pořade Den v ekonomice vysílá Televize Seznam každý všední den od 19:10.

V dnešním vydání mimo jiné najdete:

České aerolinie plánují nákup nových letadel od společnosti Airbus. Jedná se o čtyři stroje A220–300 a tři letouny A321XLR. První dvě letadla by ČSA měly dostat příští rok, dalších pět letadel pak obdrží vletech 2021–2025. Cena transakce zatím uvedena nebyla. Flotilu ČSA aktuálně tvoří 14 letadel, novým nákupem získají nejmodernější úsporná letadla Airbus nové generace.

Situace v hutní společnost Liberty Ostrava vypadá vážně. Bývalý ArcelorMittal pokračuje v provozu jen s omezenou výrobou, kterou zavedla v červenci kvůli vysokým cenám surovin a dovozu oceli ze zemí mimo EU. Firma nebude propouštět, ale část zaměstnanců, kteří už vyčerpali dovolenou, zůstává doma se sníženou mzdou.

Přepravní společnost Liftago spouští nový logistický systém. V rámci novinky, kterou firma zveřejnila na dnešní tiskové konferenci, bude rozvážet zásilky spřátelených společností. To se týká třeba společnosti Alza, Shoptet či Sushitime. Podle zakladatele Liftaga Ondřeje Krátkého přispěje nový systém ke zvýšení využitelnosti aut, která už na ulicích jsou.

Škoda Auto ukázala první skici SUV Kamiq určeného pro Čínu. Světová premiéra je na programu už 4. listopadu v Tchien-ťinu. Čína je pro Škodovku největší trh a současně největší problém – právě výsledky z Číny stahují prodeje automobilky do záporných čísel.

Kdy přesně přijde brexit a jaký, nikdo s jistotou neví – už teď ho ale české firmy a jejich britští partneři silně pociťují. V nábytkářské firmě Techo se reportérka Zuzana Hodková dozvěděla úplně konkrétní informace, jak se zachovat v den D.

Americká společnost Boeing vymění manažera, který dohlížel na výrobu letadel 737 MAX. Boeing se vyrovnává s krizí, kterou zapříčinily dvě smrtelné nehody letadel 737 MAX. Ta od té doby nesmějí do vzduchu a jejich dodávky zákazníkům jsou od poloviny března pozastaveny.

Společnost Toyota Motor Corporation oznámila, že její zástupci jednali s premiérem Andrejem Babišem o možné spolupráci v Česku. S vedením automobilky se premiér setkal na tokijském autosalonu, kde si prohlédl druhou generaci vozu na vodíkový pohon Mirai. Toyota je jedním z největších výrobců osobních automobilů na světě a průkopníkem na poli vozů na hybridní pohon.

Největší světový výrobce sportovního oblečení, americká firma Nike, mění svého šéfa. Po čtrnácti letech vedoucí pozici opustí Mark Parker, jeho nástupcem bude John Donahoe, který v minulosti řídil mimo jiné internetovou aukční síň eBay. Parker ve firmě Nike zůstane na pozici výkonného předsedy správní rady. Nike má nyní tržní hodnotu kolem 150 miliard dolarů.

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny se chystá na výstavbu dvou nových pavilonů. O zdravotnickou investici desetiletí se podělí s ministerstvem financí. O ní jsme hovořili s ředitelem IKEMu Michalem Stiborkem.

Český fotbal dnes drží palce pražské Slavii v zápase s Barcelonou a my pro vás máme pár čísel o finanční síle obou soupeřů z Ligy mistrů. Hodnota Slavie podle odborného portálu Transfermarkt činí přes 41 milionů eur, zatímco Barcelony 1,18 miliardy eur. Že zápas Slavia–Barcelona bude střetem dvou různých planet, ukazují i ceny za nejdražší hráče. Ve Slavii jsou jimi Tomáš Souček, jehož hodnota na přestupovém trhu je 7,5 milionu eur, pak Josef Hušbauer a Nicolae Stanciu. V Barceloně má pochopitelně nejvyšší cenu Lionel Messi, za něhož byste si mohli pořídit dvacet Součků.

Pokud mají vyprodáno, pak tržby Slavie z jednoho zápasu činí 307 tisíc eur, zatímco diváci na Nou Campu přispějí do pokladny Barcelony hrubou částkou pět milionů eur za jediný zápas.

Reklama

Související témata:

Doporučované