Hlavní obsah

Dvanáct metrů nad silnicí, dvacet nad hladinou. Muž si ustlal na oblouku Štěchovického mostu

Foto: HZS Středočeského kraje

Záchrana muže na oblouku mostu ve Štěchovicích.

Reklama

Hasiči zachraňovali spícího muže ležícího vysoko na oblouku známého vltavského mostu.

Článek

Tři jednotky středočeských hasičů a jedna pražská vyjely v neděli do Štěchovic, kde byl nahlášen člověk na mostní konstrukci. Akci zajišťovali profesionální hasiči z Jílového, lezecké družstvo hasičů z Řevnice a dobrovolní hasiči ze Štěchovic na motorovém člunu.

„Po příjezdu na místo se potvrdilo, že na mostním oblouku ve výšce přibližně dvanáct metrů nad vozovkou a dvacet metrů od hladiny Vltavy leží osoba, která se nehýbe,“ popsal mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

+5

Proto na místo ještě přijeli pražští hasiči z Radotína s žebříkem Iveco Magirus AZ 30 opatřeným košem.

„Pomocí koše se lezci z Řevnic dostali až na vrchol jen něco málo přes metr a půl širokého oblouku ke spícímu muži, kterého nejdříve zajistili a poté probudili. Následně ho přendali do koše a snesli do bezpečí na pevnou zem. Vlastní záchrannou akci, která trvala asi deset minut, zabezpečovala ze člunu na vodě štěchovická dobrovolná jednotka,“ popsal samotnou záchranu muže mluvčí Holomčík.

Muž byl poté předán policistům, aby jim vysvětlil, proč a jak se na oblouk mostu dostal.

Štěchovický most (oficiálně Most Dr. Edvarda Beneše) je nejstarším českým železobetonovým mostem s rozpětím přes 100 metrů. Postaven byl v letech 1937 až 1939 a od roku 1965 je kulturní památkou.

Reklama

Související témata:

Doporučované