Hlavní obsah

Dvě zprávy skryté v ratingu od Moody's. Jste lepší, než jste byli, ale máte také problém

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Lepší ratingové ohodnocení Česka považuje premiér za skvělou zprávu, opozice poukazuje na varovná sdělení Moody's o stárnutí populace či veřejných financí.

Článek

Zatímco pro premiéra Andreje Babiše a ministryni financí Alenu Schillerovou je nejlepší ratingové hodnocení České republiky v její historii „skvělý úspěch“, opozice připomíná, že zpráva agentury Moody's Investors Service obsahuje také varovný tón. Týká se především stárnutí české populace a struktury státního rozpočtu, který je příliš málo imunní proti ochlazení ekonomiky.

Česko má po pátečním kroku Moody’s opravdu nejlepší rating, jaký kdy mělo, a navíc je v tomto ohledu premiantem mezi zeměmi bývalého východního bloku. Jedna za tří nejrespektovanějších agentur mu vysvědčení vylepšila po dlouhých více než 16 letech.

Verdikt Moody’s není jen signálem pro investory, ale má i praktické dopady. Především Česko ušetří několik set milionů korun na finančních trzích, protože je nyní o stupeň spolehlivějším dlužníkem, než bylo před pátkem. Z této úspory se na svém facebookovém profilu zaradovala ministryně financí Alena Schillerová.

Agentura upravila hodnocení na stupeň označovaný Aa3 z dosavadní úrovně A1. Ale důležité také je, že vysvědčení okamžitého stavu doplnila výhledem ratingu z pozitivního na stabilní.

„Skvělý úspěch pro české hospodářství. Agentura ocenila zlepšující se fiskální výsledky a také vládní reformy podporující ekonomiku,“ napsal premiér Babiš na Twitteru.

Podle opozice ale vláda nedělá nic pro to, aby měla Česká republika pozitivní rating i ve chvíli, kdy se nebude tolik ekonomicky dařit.

Anketa

Kolik hodin denně trávíte v práci?
Nepracuji
12,9 %
Do 6 hodin denně
7,1 %
6 až 9 hodin
45,5 %
Víc jak 9 hodin denně
34,5 %
Celkem hlasovalo 30679 čtenářů.

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček připomněl, že v době finanční krize čelily ratingové společnosti kritice za poskytování pozitivních hodnocení „toxickým finančním instrumentům“ a spekulovalo se o jejich konci. „Zajímavé, jak jsou zase po letech brané vážně. Nicméně vylepšovat rating v době ekonomického růstu je snadné, lidé i firmy splácejí své závazky v době konjunktury vždy lépe,“ uvedl Skopeček.

Z celosvětového pohledu je Česko stále „dlužníkem druhé kategorie“, napsal ekonom Lukáš Kovanda. „Žádná ze tří nejdůležitějších agentur mu nepřisuzuje prvotřídní hodnocení, které náleží zemím typu Německa, Nizozemska, Švýcarska nebo třeba Austrálie,“ uvedl. Veřejné finance jsou však v lepším stavu než ve většině zemí s lepším hodnocením.

Reklama

Související témata:

Doporučované