Hlavní obsah

Dvojí role analytika Finanční správy. Bral peníze od druhé strany

Foto: Seznam Zprávy

Na Generálním finančním ředitelství pracoval obžalovaný Pavel Wünsch jenom na dohodu.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily podrobnosti o případu obžalovaného informátora policie a bývalého pracovníka Generálního finančního ředitelství, který měl vybírat peníze za vyřešení problémů s daněmi.

Článek

Šedesátník Pavel Wünsch byl dlouhá léta policejním informátorem a měl tak hodně známostí mezi kriminalisty. Pracoval i pro Generální finanční ředitelství, kde pomáhal odhalovat velké daňové podvody.

Své know-how ale poskytoval také lidem, kteří se dostali do problémů kvůli daním. Až do září 2018, kdy ho zatkla policie.

Podle vyšetřovatelů Wünsch získal za své služby od daňových „hříšníků“ stovky tisíc korun, někdy i za cenu zastrašování. Obžaloba, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici, viní bývalého analytika vedení Finanční správy z vydírání a podvodů a navrhuje pro něj devítiletý trest. Ústecký krajský soud začne jeho kauzu projednávat koncem března.

Wünsch se podle obžaloby zaměřoval na lidi, kteří už byli obviněni z daňových úniků a hrozilo jim vězení. Jejich důvěru si získal tím, že odkazoval na své kontakty v policii a ve Finanční správě, nebo jim ukazoval analytické materiály, které vznikly z podkladů Generálního finančního ředitelství.

„Svědci mimo jiné popisovali tzv. pavouky, informace k bankovním účtům či tokům finančních prostředků mezi různými subjekty, daňové záznamy či výslechy svědků při daňových kontrolách, které jim obviněný ukazoval ve svém počítači pod ikonou Daňové kobry,“ popisuje obžaloba Wünschovy postupy.

Znak Daňové kobry, tedy speciálního týmu složeného z policistů, celníků a berních úředníků, prý nosil také na tričku a měl ho i v mobilním telefonu.

Sám Wünsch celou konstrukci obžaloby odmítá a tvrdí, že neporušil zákon. Peníze prý inkasoval pouze od jednoho člověka na základě mandátní smlouvy. Své obvinění vysvětluje jako pomstu daňových podvodníků, kteří se podle něj spřáhli s některými policisty.

„Tihle lidé, kteří díky mojí práci přišli o neskutečné peníze v řádech jednotek miliard korun, použili policii od počátku k tomu, aby se jim povedlo to, co se jim povedlo teď - nějakým způsobem mě kriminalizovat. O tom jsem naprosto přesvědčený,“ řekl Wünsch Seznam Zprávám.

Proti bývalému expertovi Finanční správy na rozplétání daňových podvodů však svědčí výpovědi, písemné důkazy nebo zvukové nahrávky.

Nejdál podle obžaloby zašel v roce 2018 při vydírání podnikatele z Liberecka Vladimíra Filipa. Ten jako jeden z mála „poškozených“ nebyl trestně stíhaný. Pavel Wünsch mu měl původně slíbit pomoc s kontrolou z finančního úřadu. Místo toho začal podnikatele přesvědčovat, že mu bývalí daňoví poradci z Prahy tunelují majetek pomocí falešných faktur. Wünsch údajně tvrdil, že přes své kontakty na Generálním finančním ředitelství a mezi policejními vyšetřovateli umí tento problém vyřešit. Zorganizoval dokonce společnou schůzku s šéfem odboru daní Národní centrály proti organizovanému zločinu Petrem Dankem, vedoucím Daňové kobry.

Podle svědeckých výpovědí chtěl Wünsch z podnikatele vylákat celkem 35 miliónů korun. Kvůli tomu na Filipa tlačili dva Wünschovi spolupracovníci z Liberecka, kteří jsou obžalováni spolu s ním. Z podnikatele ale nakonec vymámili jenom jeden milión, který vyplatila Filipova vystrašená daňová poradkyně.

Další peníze už nenásledovaly, protože Vladimír Filip nahlásil svoji zkušenost policistům. Ti začali Pavla Wünsche sledovat, v září 2018 ho zatkli a při prohlídce u něj našli hotovost 1,2 milionu korun.

Kromě vydírání podnikatele Filipa se pak podle policejních dokumentů přišlo na další podobné Wünschovy akce.

Na rozdíl od Filipa šlo většinou o lidi, kterým už hrozilo odsouzení kvůli daňovým únikům. Někteří byli spjatí se známými figurami z podsvětí, například s Miloslavem Potiškou, někdejším bodyguardem Radovana Krejčíře.

Líčení Wünschových aktivit v téměř stostránkové obžalobě uvádí do poněkud choulostivé situace bývalé, ale i současné úředníky Finanční správy a policisty, kteří s obžalovaným spolupracovali. A to přesto, že do výpovědí uvedli, že o přivýdělcích Pavla Wünsche, které se podle záznamů pohybovaly v řádu statisíců až milionů korun, nic netušili.

Vedle už zmíněného vedoucího Daňové kobry Danka jde například o někdejšího zastupujícího šéfa Generálního finančního ředitelství Jiřího Žežulku, který v současnosti vede daňovou správu na Slovensku. Právě Žežulka, který v případu vystupuje jako svědek, Wünsche do vedení Finanční správy přivedl.

„Pavel Wünsch mi byl představen příslušníky tehdejší ÚOOZ jako osoba, mající informace o závažné daňové trestné činnosti. Případ se týkal krácení daní prostřednictvím fiktivních faktur u několika právnických osob v Praze. Informace, které jsem tehdy od Pavla Wünsche obdržel, se v průběhu prověřování ukázaly jako hodnověrné a pravdivé,“ odpověděl Žežulka na dotaz Seznam Zpráv.

Zdůraznil však také, že nebyl Wünschovým nadřízeným, ani ho sám nepřijímal do pracovního poměru.

Za zmínku ve Wünschově příběhu stojí, že pro Generální finanční ředitelství později dokonce mohl kvůli údajným obavám o život pracovat pod krycím jménem - pracovní dohoda byla vedena na jméno otce jeho družky.

Wünschova tehdejšího nadřízeného však za to později později stihl trest.

„Kárnou komisí byl shledán vinným a kárně potrestán vedoucí zaměstnanec, který navrhl uzavření dohody, přičemž nebyla dodržena formální pravidla, která bylo nutné dodržet,“ uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Zuzana Mašátová. V současnosti už podle ní GFŘ na analýzy používá jenom interní zaměstnance.

Déle než s lidmi ve Finanční správě se pak Pavel Wünsch znal s policisty. Ke kontaktům s nimi přišel poté, co po sametové revoluci opustil původní povolání elektrikáře a začal podnikat ve vymáhání pohledávek pro leasingové společnosti.

Podle záznamů spolupracoval s různými útvary, včetně bývalého protimafiánského ÚOOZ, protikorupčního ÚOKFK, ale také s Generální inspekcí bezpečnostních sborů. Wünsch také podle svědků poskytoval informace některým investigativním novinářům.

Na první pohled nepůsobil jako zámožný člověk. Bydlel v domě své družky ve východních Čechách a používal auta psaná na firmy. Ve výpovědi uvedl, že nikdy nevlastnil bankovní účet. Policie mu kromě peněz v hotovosti a elektroniky nezabavila žádný větší majetek.

Pozoruhodné také je, čemu se Wünsch věnoval po svém obvinění a po pobytu ve vazbě. Na webové stránce www.investigace.com vystupuje z pozice experta na daňovou kriminalitu a popisuje případy, na kterých se podílel. Policistům přitom vytýká, že tyto případy řádně nedošetřila.

Reklama

Doporučované