Hlavní obsah

Dvořák o změnách v ČT: Není to dobrá zpráva. Dochází k další destabilizaci

Foto: čtk

Generální ředitel České televize.

Reklama

aktualizováno •

Ředitel České televize Petr Dvořák v rozhovoru pro Seznam Zprávy komentoval aktuální personální změny v radě a dozorčí komisi televize. Jsou to podle něj špatné signály, svým možným odvoláním se prý nyní netrápí.

Článek

Na středečním jednání Rady České televize rezignoval předseda Rady René Kühn i místopředseda Jaroslav Dědič. Jako hlavní důvod uvedli to, že rada před týdnem na návrh radní Hany Lipovské odvolala dozorčí komisi kvůli jednání o koupi a směně pozemku pod ostravským studiem. Oba měli na odvolání jiný názor než většina radních.

Podle generálního ředitele Petra Dvořáka jsou rezignace Dědice a Kühna velmi znepokojivé. Situací v Radě se bude ve čtvrtek zabývat také sněmovní volební komise. Dvořák je k tomu však skeptický. „Někteří poslanci na posledním jednání volebního výboru o výroční zprávě ČT chválili novou Radu za to, jak postupuje. Patrně jim tedy tento přístup k České televizi vyhovuje,“ vysvětluje.

Rada minulý týden odvolala dozorčí komisi deseti hlasy radních. Stejný počet je potřeba na odvolání generálního ředitele. Dvořák své případné odvolání hodnotí slovy, že to není něco, na co myslí každý den. „To, co by mě opravdu mrzelo, by byly důsledky pro Českou televizi, která by se v okamžiku, kdy by přišla z politických důvodů o své vedení, stala zranitelnou,“ prohlásil.

Na jednání Rady České televize ve středu na svůj post rezignoval předseda i místopředseda. Znepokojuje vás tento krok?

Znepokojuje mě to, do jakého stavu dospěly věci po pár měsících fungování Rady v jejím novém složení. Nemá kompletní vedení, nemá dozorčí komisi, před budovou České televize probíhají demonstrace, média plní články o tom, co jednotliví členové Rady dělají a nedělají, s kým se kamarádí a nekamarádí. Tedy, dnešní rezignaci předsedy a místopředsedy vidím spíše jako důsledek tohoto vývoje. A jistě to není dobrá zpráva pro Českou televizi, protože dochází k další destabilizaci uvnitř Rady.

Několik radních i vy jste během včerejšího jednání apelovali na to, aby Rada hledala řešení, a ne překážky. Máte pocit, že příchod nových členů – Hany Lipovské, Luboše Veselého či Pavla Matochy – projednávání komplikuje?

Každý si díky záznamům ze zasedání Rady České televize sám může udělat obrázek o tom, čemu a jak se Rada věnuje. Narážíme na řešení jednotlivostí, které nevypovídají nic o celku. Narážíme na problematiky, jejichž řešení Radě ČT nepřísluší. Narážíme na požadavky, které jsou neodůvodnitelné. Někteří poslanci ale na posledním jednání volebního výboru o výroční zprávě ČT chválili novou Radu za to, jak postupuje. Patrně jim tedy tento přístup k České televizi vyhovuje.

Je to skoro absurdní kontrast k tomu, v jakém stavu Česká televize reálně je. Plní dlouhodobé plány ekonomického rozvoje, je nejdůvěryhodnějším médiem v zemi, má vysoké hodnocení kvality programu, původní tvorby, odvádí i v době pandemie dobrou veřejnou službu, má skvělé hodnocení mezi ostatními evropskými veřejnoprávními médii…

Jak vnímáte, že Rada minulý týden odvolala dozorčí komisi? Rada to odůvodnila jednáním o koupi pozemku, na kterém stojí zhruba třetina ostravského studia ČT. Byl to podle vás zástupný problém?

Odvolání dozorčí komise je závažný akt. Očekával jsem, že zazní konkrétní a relevantní důvody, protože tak chápu i zákon.

Senátní komise konstatovala, že odvolání dozorčí rady nebylo v souladu se zákonem - protože nebylo věcně odůvodněno. Mohlo se ze strany radní Lipovské, která odvolání navrhla, jednat o provokaci?

Na to neumím odpovědět. Věřím, že nebyla. To by pak situace České televize byla ještě závažnější.

Jak vlastně vnímáte vystupování nových členů? Šli do rady především s tím, že mají výhrady k současnému vedení televize. Budou se podle vás aktivně snažit o vaše odvolání?

Ano, volbu nových členů Rady tehdy provázel dopis předsedy volebního výboru, jehož zásadním kritériem byla ochota odvolat generálního ředitele. Já ale stále věřím tomu, že není možné takový krok udělat, aniž by byl obhajitelný, aniž by k tomu existovaly skutečné, konkrétní důvody, protože ty vyžaduje zákon. Je ale pravda, že při hlasování o dozorčí komisi se ukázalo, že současná Rada si s ním hlavu příliš nedělá.

Pro odvolání dozorčí komise byla více než většina - tedy deset radních. Na odvolání generálního ředitele je také potřeba deset hlasů. Nemáte obavu, že se o to v příštích jednáních pokusí a váš mandát tak skončí dříve než v roce 2023?

Stále věřím v princip, že u nás platí zákony a pravidla. Není to tedy myšlenka, kterou bych se denně trápil. To, co by mě opravdu mrzelo, by byly důsledky pro Českou televizi, která by se v okamžiku, kdy by přišla z politických důvodů o své vedení, stala zranitelnou.

V úterý se před Českou televizí konaly protesty z důvodu obavy o ohrožení dalšího směřování veřejnoprávního média. Opravdu je podle vás Česká televize a její další směřování v ohrožení?

Vždy je těžké v takových chvílích stanovit hranici a říct, kdy jste blízko ohrožení a kdy může dojít k nějakému zlomu. Do parlamentních voleb zbývá necelý rok a já věřím, že tu dobu nikdo nezneužije pro narušení základních principů, jako jsou nezávislost a svoboda médií veřejné služby.

Pro Deník N jste řekl, že situace je znepokojivá. Jaké budou vaše další kroky, aby se situace uklidnila?

Mojí cestou ke stabilizaci je, aby stávající dění nijak nedopadalo na standardní fungování České televize. Budeme dál vyrábět a vysílat pro naše diváky a věřím, že na obrazovce se vnitřní problémy žádným způsobem neprojeví.

Reklama

Doporučované