Hlavní obsah

Rada České televize je bez vedení. Rezignoval její šéf i místopředseda

Předseda Rady České televize René Kühn se rozhodl k 20. listopadu odstoupit z funkce.

Reklama

aktualizováno •

Předseda Rady České televize René Kühn a místopředseda Rady Jaroslav Dědič rezignovali na svůj post. Jejich odchod je zapříčiněný odvoláním dozorčí komise na návrh radní Hany Lipovské.

Článek

Jednání Rady České televize z minulé středy vyústilo rezignací předsedy rady Reného Kühna. Ten oznámil, že rezignuje k 20. listopadu. Hlavním důvodem je podle něj to, že rada před týdnem na návrh radní Hany Lipovské odvolala dozorčí komisi proti jeho vůli.

„Předseda má fungovat jako mluvčí pro veřejnost a má ji seznamovat s rozhodnutími rady. Když se ale názory předsedy liší od většiny radních, tak je těžké stanoviska prezentovat,“ vysvětloval na radě Kühn, který je jejím předsedou teprve od června. „Cítím slabý mandát z pozice předsedy. Myslím si, že Rada ČT zcela jistě najde ve svých řadách rychle nového předsedu, a já se budu snažit tomu procesu zcela jistě pomoci,“ doplnil Kühn.

Spolu s Kühnem rezignoval na svou pozici i místopředseda rady Jaroslav Dědič. I jeho hlavním důvodem je minulé jednání rady, kdy odvolala dozorčí komisi a rozhodovala o koupi a směně pozemku pod ostravským studiem. Na odvolání měl jiný názor než většina radních. Uvedl to na středečním mimořádném zasedání rady.

V Radě ČT po odchodu Dědiče zůstávají ještě dva místopředsedové - Pavel Matocha a Daniel Váňa. Kdy se bude volit nový šéf Rady a místopředseda, není zatím jasné.

Budova České televize v Ostravě leží z převážné části na vlastních pozemcích, třetina studia ovšem leží na pozemku, který televizi nepatří a současný majitel ho hodlá prodat. Podle zákona má Česká televize k této nemovitosti předkupní právo.

Rada minulý týden o koupi klíčového pozemku jednala a předkupního práva nevyužila. Jedním z argumentů bylo to, že pozemek je za cenu 1,5 milionu předražený.

Bez pozemku přitom studio může těžko fungovat. Stojí na něm totiž klíčová infrastruktura, což dneska znovu na radě řekl Miroslav Karas, ředitel Televizního studia Ostrava.

„Nevidím nic většího, než že by rada měla zajistit provoz veřejnoprávního média. My jsme v situaci, kdy nemůžeme nabídnout výhodnější nabídku k pozemku,“ řekl Karas na jednání. Apeloval na radní, aby své stanovisko zvrátili, protože nabídka protistrany o koupi pozemku platí do tohoto čtvrtka.

Rada nakonec na dnešním zasedání směnu pozemků a zřízení služebnosti pod ostravským studiem s majitelem Simonem Pelikánem schválila.

Směně bude předcházet koupě pozemku na základě předkupního práva. Pokud by televize pozemek nekoupila a následně nesměnila, hrozilo by jí v budoucnu, že by nový vlastník užívání nebo koupi parcely potřebné pro provoz studia zdražil.

Rada minulý týden ve středu odvolala dozorčí komisi, která je poradním orgánem Rady pro ekonomické a právní otázky. Odvolání dozorčí komise navrhla radní Hana Lipovská, která je jednou z odpůrkyň nákupu pozemku. Lipovská na jednání tvrdila, že cena 1,5 milionu za pozemek je nevýhodná, a stěžovala si, že komise nepracuje dobře.

Radní Lipovská byla do Rady zvolena poslanci letos v létě a patří ke skupině nových členů spolu s Lubomírem Veselým a Pavlem Matochou, kteří mají problém se současným vedením televize a jejím hospodařením.

Podle Stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky byl způsob odvolání dozorčí komise proti zákonu. Situací v radě se proto bude ve čtvrtek zabývat sněmovní volební výbor a pravděpodobně i Senát.

Podle radního Zdeňka Šarapatky je odchod Dědice i Kühna zdrcující. „Je těžké být předsedou a místopředsedou, když se kdesi upečou nepřátelská stanoviska vůči České televizi jako takové,“ řekl na jednání Rady Šarapatka.

Rada České televize je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu ČT.

Reklama

Související témata:

Doporučované