Hlavní obsah

Dvoudenní superbouřka se prohnala Evropou, do Česka přišla až z Irska

Superbouřka se prohnala Německem.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Bezmála 300 tisíc blesků zaznamenali čeští meteorologové během čtvrtka a následující noci. V Evropě se spojilo hned několik bouřek najednou. Ta nejsilnější přišla až z britských ostrovů.

Článek

Počtem blesků se poslední bouřka nad Českem stala nejsilnější nejen v letošním roce, ale hned za několik let. Důvodem velkého množství bleskových výbojů bylo spojení několika bouřek.

Jako první se přesunula do Česka velmi intenzivní a rozsáhlá bouřka z Německa, k ní se pak přidalo velké množství dalších bouřek, které přišly se studenou frontou.

Na záběry superbouřky, kterou zaznamenali na severu Čech, se můžete podívat ve videu nad článkem. 

Podle mluvčího Českého hydrometeorologického ústavu Petra Dvořáka zasáhlo Česko během 24 hodin od čtvrtečních 8 hodin celkem 298 727 blesků.

„Standardně při bouřkách bývají jednotky až desítky tisíc blesků, tady jsou stovky tisíc, byl to tedy výrazně nadprůměrný počet blesků," uvedl mluvčí. Bouřku srovnal s 25. červnem loňského roku, kdy při bouřkách meteorologové zaznamenali 230 309 blesků. O rok dříve nejvíce blesků ozářilo oblohu 13. června, a to 168 990.

Bouřka, která se jako první ve čtvrtek přesunula do Česka ze severozápadu a zasáhla Liberecko, původně vznikla o den dříve v Irsku. Málokdy se přitom stane, aby bouřka měla tak dlouhou životnost, uvedl mluvčí ČHMÚ.

Podle něj měla bouřka v době, kdy se přesunula nad Německo a Dánsko, co do rozsahu velikost celé České republiky. Při následném postupu do Česka sice slábla, přesto byla stále hodně rozsáhlá a intenzivní. „A pak ještě přišly bouřky na studené frontě, kterých bylo taky hodně a pokrývaly velkou část našeho území," doplnil Dvořák.

Video: Podívejte se, jak blesky postupně zasáhly celé území ČR.

Video: Tereza Nováková

Reklama

Související témata:

Doporučované