Hlavní obsah

Džihádistická ikona dostala 30 let vězení. Nejhledanější žena IS je na útěku

Foto: Profimedia.cz

Hayat Boumeddieneová na jednom z videí tzv. Islámského státu.

Reklama

Francouzský soud shledal vinnými všech 14 obviněných spolupachatelů útoků na Charlie Hebdo a supermarket Hypercacher. Figuruje mezi nimi i žena, která se stala tváří propagandy zločinného chalífátu.

Článek

Jméno Hayat Boumeddieneové zná od roku 2015 celá Francie. Vdova po teroristovi Amedym Coulibalym, který v lednu toho roku vtrhl do supermarketu Hypercacher a zavraždil tam čtyři nevinné lidi, po útocích uprchla do Sýrie. Tam později vystupovala v propagandistických videích takzvaného Islámského státu a nabádala islamisty k dalším útokům.

Boumeddieneová si spolu s dalším spolupachatelem útoku, pravou rukou Coulibalyho Alim Rezou Polatem, odnesla trest ve výši 30 let vězení. Na rozdíl od něj je ale nejhledanější Francouzka stále na útěku. V průběhu let sice přišlo několik zpráv o jejím úmrtí při bombardování, podle letošního svědectví Sonii Mejriové, která se vrátila do Francie ze syrsko-irácké válečné zóny, je Boumeddieneová stále naživu.

Francouzský soud ji shledal vinnou ze zločinného spolčení za účelem terorismu i z financování terorismu. Právě manželka Coulibalyho se postarala o značnou část financí potřebných k útoku – dopustila se proto v roce 2014 několika podvodů a na své jméno si také půjčila vůz, který pak použil Coulibaly při útoku.

U ramadánu a modlení víra rodiny končila

Vina Boumeddieneové jde ale zřejmě ještě dál. Právě ona nejspíš zradikalizovala svého manžela, jehož ještě v supermarketu zastřelili policisté.

O rodinném prostředí, v němž teroristka vyrůstala, mluvila letos před soudem její 40letá sestra, kterou média označují písmenem K. „Až do smrti naší matky jsme byli klasická rodina. Mámě bylo 36 let, Hayat osm, byl to šok pro nás pro všechny, bylo to těžké,“ vyprávěla. Děti žily nejprve s otcem, když si ale pak našel novou partnerku, Hayat si s ní nerozuměla. „Byli jsme muslimská rodina, nejedli jsme vepřové, v domě nebyl alkohol. Rodiče se modlili a drželi ramadán, tam ale jejich praktikování víry končilo,“ citoval ji deník Le Figaro.

Foto: Profimedia.cz

Teroristický pár Hayat Boumeddieneová a Amedy Coulibaly

Coulibalyho potkala Boumeddieneová v necelých dvaceti letech: „Našla si lásku, která jí myslím v dětství chyběla,“ řekla K. o své sestře. Coulibaly byl prý mlčenlivý, a když se s ním ona sama bavila, vždy šlo jen o banality.

Boumeddieneová a Coulibaly se vzali. Když se poté Coulibaly dostal do vězení, jeho mladá žena se ocitla sama a začala se víc a víc věnovat víře, respektive jejímu radikálnímu výkladu. Po návratu z vězení pak v tomto směru působila i na Coulibalyho.

Před radikalizací nosila na dovolené bikiny

Boumeddieneová se své sestře svěřila, že by si přála žít v muslimské zemi, její postupné radikalizace si ale sestra nevšimla. Když později vypovídala před soudem, řekla, že se v lednu 2015 snažila sestru zkontaktovat, ta jí ale neodpovídala. Naposledy ji viděla na konci prosince 2014, o jejím útěku do Sýrie se pak dozvěděla 9. ledna, pět dní po útoku na židovský supermarket.

Foto: Profimedia.cz

Záběr z videozáznamu z istanbulského letiště, na němž je vidět Boumeddieneová na cestě do Sýrie.

Rodina teroristky byla zděšená a nechápala, jak mohla Boumeddieneová něco takového udělat. V dubnu 2015 Boumeddieneová své sestře ze Sýrie zavolala, později se ozývala jednou až dvakrát ročně. Poslední kontakt uvádí rodina z října 2019.

V Sýrii se stala francouzská uprchlice doslova hvězdou džihádistické propagandy. Sedmadvacetiletá mladá žena vystoupila v několika videích Islámského státu a dala také rozhovor francouzské verzi džihádistického magazínu. V něm vyprávěla, že se do země, v níž vládnou „zákony Alláha“, dostala zcela bez problémů. Vyzývala také k útokům proti nevěřícím, kteří urážejí proroka Mohameda, zvláště těm v Evropě a Spojených státech.

Turecké úřady krátce po jejím útěku zveřejnily video z istanbulského letiště, na kterém byla vidět zahalená Boumeddieneová. Evropská média také obletěly fotografie z dovolené, na nichž byla Boumeddieneová vidět v bikinách a v objetí s Coulibalym.

„Hayat Boumeddieneová, která se plně oddala džihádistické ideologii Islámského státu, má netypický profil. Pro teroristickou organizaci se stala symbolem a ikonou,“ řekl serveru 20minutes Jean-Charles Brisard, jeden ze zakladatelů francouzského Centra pro analýzu terorismu (CAT).

Reklama

Související témata:
Kalifa Coulibaly

Doporučované