Hlavní obsah

Efekt vakcín u seniorů klesá. Běžte pro posilující dávku, říkají odborníci

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

O posilující dávky zatím není příliš velký zájem, přišlo si pro ni asi 35 tisíc lidí. Nárok na ni ale brzy bude mít víc než milion lidí.

Reklama

Z aktuálních covidových statistik vyplývá, že očkování stále chrání před hospitalizací většinu seniorů, účinnost vakcín ale postupně klesá. Pro třetí dávku očkování si přitom zatím přišlo jen 35 tisíc lidí.

Článek

Epidemická situace v Česku se už několik týdnů v řadě zhoršuje – díky očkování a z části i díky imunitě získané po prodělání nemoci se do nemocnic stále nedostává tolik pacientů jako před rokem. Data však ukazují, že ani vakcíny nemusí být ve všech případech stoprocentní a že v čase jejich efekt klesá.

Rozdíly jsou patrné zejména ve věkové kategorii 65+. Dosavadní údaje za říjen u seniorů ukazují ochranný efekt vakcinace před nákazou přesně 64,4 procenta. Průměrný věk lidí, kteří se i po dokončeném očkování dostanou do nemocnice, je 75 let.

Přibývá nakažených lidí s vakcínou

Už několik měsíců platí, že většina nakažených seniorů je plně očkovaná. Poměr nakažených seniorů, kteří jsou přitom plně očkovaní, se přehoupl přes 50 padesát procent už v červenci (55,7 %). Od té doby dál stoupá až k dnešním 63,8 %.

Jenže pro objektivní pohled na to, jak dobře očkování funguje, je potřeba se podívat i na počet očkovaných. Většina obyvatel Česka už má totiž v těle dvě dávky vakcíny, přesněji 57 %. V kategorii seniorů je to ale ještě mnohem víc, ve věku 65–69 let je plně očkovaných 80,4 %, v kategorii 70–79 let dokonce 85,5 % a u nejstarší skupiny 80+ je naočkovaných 80,9 % lidí.

Efekt očkování je proto stále ještě dobře patrný. Více než 80 % seniorů je plně naočkovaných, mezi nakaženými v této kategorii ale očkovaní tvoří „jen“ 63,8 %. U mladších kategorií je rozdíl mnohem větší. Jinými slovy – mladší lidi chrání očkování ještě o něco víc. Přesto je z čísel znát, že účinnost vakcíny klesá.

Ministerstvo dokonce klesající účinnost vakcíny přesně vyčísluje ve svých pravidelných reportech. „Ochranný efekt vakcinace“ uvádí pro jednotlivé skupiny podle věku a podle toho, zda se jedná o nákazu, hospitalizaci nebo umístění na jednotku intenzivní péče. K lednu ministerstvo uvádí, že vakcína chránila z 91,8 % před umístěním na JIP. K říjnu už ministerstvo uvádí „Ochranný efekt vakcinace“ pouze 70 %.

Efekt očkování u zranitelných skupin klesá

Na to, že účinnost očkování může postupně klesat, a to zejména ve starších věkových skupinách, odborníci dlouhodobě upozorňují. Ve své zprávě, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici, tento trend zmiňuje i Ústav zdravotnických informací a statistiky.

„U nejvíce zranitelných skupin osob se částečně projevuje vyčerpání ochranného efektu vakcinace. Hospitalizovaných pacientů s těžkými komplikacemi na JIP po dokončeném očkování je stále velmi málo (aktuálně 9–10 v celé ČR) a převažují mezi nimi velmi seniorní ročníky (průměrný věk > 75 let), pacienti s řadou polymorbidit. Nárůsty jsou zatím ve srovnání s létem velmi malé, denní příjmy takových pacientů jsou stále v jednotkách týdne. Avšak mírně narůstá i počet nově nakažených seniorů po dvou dávkách očkování,“ píší zdravotničtí statistici.

(Ne)zájem o třetí dávky

Pro posilující dávku očkování proti covidu si doposud přišlo přes 35 tisíc lidí. Nárok na ni přitom podle aktuálních pravidel mělo ke konci září přes 40 tisíc lidí, na konci října by to měl být nejméně milion. Vzhledem k aktuálně schválenému posunutí aplikace boosteru z osmi na šest měsíců bude brzy počet lidí ještě vyšší. Nedoporučuje se však těm, kdo kromě očkování covid také prodělali.

Za urychlení aplikace třetích dávek se postavila Evropská agentura pro léčivé přípravky a podporuje ho i Česká vakcinologická společnost.

„Kromě zahraničních dat z Izraele či Spojeného království také česká data naznačují klesající účinnost vakcinace proti nemoci covid-19 v čase, která je patrná zejména v populaci osob 65 let a starších. Včasné zahájení aplikace posilovacích dávek vakcín může tento trend významně ovlivnit a zajistit silnější ochranu zranitelných skupin,“ píší vakcinologové.

Podle dat Ministerstva zdravotnictví zatím mezi nakaženými ani hospitalizovanými s covidem není nikdo, kdo by posilující dávku vakcíny dostal.

Reklama

Doporučované