Hlavní obsah

Egyptský filmař zemřel ve vězení. Natočil videoklip vysmívající se Sísímu

Foto: Ramy Essam

Egyptský filmař Šádí Habáš zemřel po dvou letech věznění, aniž by se seznámil s obviněním.

Reklama

Čtyřiadvacetiletý Šádí Habáš zemřel po dvou letech věznění, aniž by si u soudu vyslechl obvinění. Jeho jediným zločinem bylo, že režíroval video, v němž se zpěvák Ramí Isám vysmíval egyptskému prezidentovi Abdalu Fattáhu Sísímu.

Článek

„Vězení nezabíjí, osamělost ano,“ napsal ve svém říjnovém dopise z vězení Šádí Habáš. Psal v něm o beznaději a vlastním boji, aby nezešílel nebo pomalu neumíral kvůli tomu, že byl na dva roky uvržen do místnosti, kde se na něj zapomnělo.

Příčina smrti není podle Habášova obhájce jasná, poutá ale znovu pozornost k přeplněným egyptským věznicím. Jak připomněl deník The New York Times, letošní smrt amerického občana Mustafy Kassema vězněného v Egyptě vyvolala nezvyklou roztržku mezi tradičními spojenci.

„Jeho zdraví se zhoršovalo několik dní… Byl hospitalizován a včera se navrátil do vězení, kde v noci zemřel,“ citovala televize al-Džazíra Habášova obhájce Ahmada Chavagu.

Diktátor Sísí jako datle

Habáš se dostal do káhirského vězení Tora v březnu 2018 za to, že režíroval videoklip ve Švédsku žijícího hudebníka Ramího Isáma. Exilový zpěvák, jenž se proslavil svým hitem Irhal během arabského jara, se v něm vysmíval Sísímu, kterého označil za „datli“. Text písně odsuzuje „Balahu“ - odpůrci Sísího mu tak přezdívají podle jedné filmové postavy, notorického lháře. Videoklip zhlédlo na YouTube více než pět milionů uživatelů.

Když se klip rozšířil po sociálních sítích, byl Habáš zatčen, vypověděl právník Chavaga. Do vězení se dostal i autor písně Galál Bihajrí, kterého v srpnu 2018 vojenský soud odsoudil ke třem letům odnětí svobody.

„Šádí Habáš zemřel. Šádí byl tím nejvlídnějším a nejstatečnějším člověkem. Nikdy nikomu neublížil. Ať má pro něj bůh slitování,“ napsal o svém příteli na Facebooku Isám.

K „okamžitému a transparentnímu vyšetřování“ filmařovy smrti vyzvalo v pondělí egyptské Občansko-demokratické hnutí (CDM), což je koalice několika opozičních stran. CDM vyzvalo také úřady k přezkoumání zákonů, jež umožňují dlouhodobé zadržování ve vazbě, a k propuštění politických vězňů.

Režim propustil jen zločince, politické vězně ne

V březnu vyzvala organizace Amnesty International prezidenta Sísího k propuštění vězňů kvůli riziku, že se nakazí koronavirem. Sísí sice jejich přání částečně vyslyšel a na svobodu vyšly na čtyři tisíce vězňů, ti političtí mezi nimi ale chyběli.

Lidé, kteří vyšli z vězení u příležitosti výročí izraelského stažení ze Sinaje, byli odsouzení kriminálníci. Lidskoprávní aktivisté, umělci, překladatelé nebo právníci zůstali za mřížemi. Nedávno se tam dostal i Chulúd Sajjíd Amar, šéf překladatelského oddělení prestižní Alexandrijské knihovny.

Političtí vězni tráví v přeplněných celách i několik let, aniž by se dozvěděli, z čeho je autoritářský režim prezidenta Sísího obviňuje. Známý politický vězeň Abd al-Fattáh už proti svému (podle svých slov) nespravedlivému zadržování zahájil 12. dubna hladovku. Jeho teta Ahdaf Sujífová informovala, že přežívá jen na vodě a čaji.

Egyptská vláda poslala v dubnu Spojeným státům v rámci „koronadiplomacie“ letadlo s lékařskou pomocí, Washington ale v jeho protestech proti podmínkám v egyptských věznicích neobměkčila. Při telefonátu ministrů zahraničí sdělil Mike Pompeo svému protějšku, že „američtí vězni mají být v době pandemie covid-19 v bezpečí a mají mít konzulární přístup“.

Reklama

Doporučované