Hlavní obsah

Královna logistiky a fanda dřeva jsou podnikateli roku ve východních Čechách

Foto: EY Česká republika

Martina Šmídlová už dnes řídí firmu, kterou založil před 30 lety její otec.

Reklama

aktualizováno •

Společnost EY pokračuje v oceňování českých podnikatelů, vybírá adepty na Podnikatele roku České republiky. Vítěze regionálních kol zná po Praze a Středních Čechách i Pardubicko, Královéhradecko a Vysočina.

Článek

EY Podnikatel roku je prestižní světová soutěž podnikatelů, která se jako jediná světově uznávaná svého druhu pravidelně vyhlašuje téměř v 60 zemích. Český Podnikatel roku, vybraný z vítězů regionálních kol, bude i letos v létě reprezentovat Českou republiku na celosvětovém finále v Monaku.

EY Podnikatel roku

  • Prestižní světová soutěž podnikatelů pořádaná poradenskou společností EY od roku 1996 ve Spojených státech a od roku 2000 i v Česku.
  • Soutěž je koncipována jako mezinárodní, proto jsou kritéria, podle nichž jsou posuzováni jednotliví účastníci, v každé zemi srovnatelná. V současné době se EY Podnikatel roku pravidelně vyhlašuje téměř v 60 zemích na šesti kontinentech.
  • Porota každoročně oceňuje podnikatele v několika kategoriích, nejprve v regionálních a následně v národních kolech. Český Podnikatel roku bude Českou republiku reprezentovat na mezinárodním finále v Monte Carlu, kde se se svými protějšky z ostatních zemí utká o titul EY Světový podnikatel roku.
  • EY Podnikatel roku České republiky byl vyhlášen 6. března 2024 v paláci Žofín v Praze.
  • Seznam Zprávy jsou mediálním partnerem soutěže.

V Pardubickém kraji patří ocenění Podnikatel roku 2023 Martině Šmídlové, která společně se svým otcem vlastní a řídí logistický holding Šmídl. Ten má deset poboček a tři velká logistická centra, provozuje přes 500 vlastních vozidel pro vnitrostátní i mezinárodní dopravu a zaměstnává přes 800 lidí.

Martina Šmídlová se původně věnovala farmacii a až později vstoupila do rodinného byznysu. Porotu EY Podnikatele roku vedenou loňským celorepublikovým vítězem Jakubem Havrlantem oslovila svým přístupem k byznysu, k zaměstnancům i k dobročinnými aktivitami. V rámci nich podporuje práci s dětmi či bezpečnost na silnicích.

„Nesmírně mě těší, když si významné firmy uvědomují svoji sounáležitost s místem, odkud vzešly a kde působí, a snaží se podporovat řadu aktivit i mimo podnikání. Rodinný holding Šmídl je jednou z těchto firem, což ostatně ocenila i nezávislá porota soutěže. Budu rád, pokud podobných příkladů v našem regionu bude stále více,“ řekl u příležitosti ocenění významných podnikatelů pardubicka Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje.

Když rodina zavolá

Martina Šmídlová se odmala chtěla věnovat farmacii, a proto v Brně vystudovala Veterinární univerzitu. Ve vysněném oboru pracovala necelých deset let. Pak přišla rodičovská dovolená, během níž začala vypomáhat ve firmě svého otce Vladimíra. To bylo před více než 20 lety. Firma je dnes ve svém oboru jedničkou mezi českými firmami bez zahraničního kapitálu. Průběžně investuje do inovací, automatizace a do nikdy nekončící modernizace vozového parku.

K růstu společnosti pomáhají v posledních letech i významné nákupy, u kterých kombinuje vlastní zdroje a bankovní financování. A na jednu velkou akvizici se právě v této době chystá, Martina Šmídlová by totiž ráda ještě více pronikla na evropský trh. V jejích plánech tak nechybí ani spolupráce s velkými zákazníky s mezinárodní působností.

Úspěšná manažerka ale říká, že život není jen podnikání. Firma proto podporuje řadu regionálních projektů, zaměřených hlavně na práci s dětmi a mládeží. A třeba Vánoce jsou tak pro firmu i chvílí, kdy zaměstnanci vyzdobí kamion vánočními světélky, naloží ho dárky a vyjedou je rozvážet do vybraných institucí.

„Účast v soutěži o Podnikatele roku mě přiměla ohlédnout se za tím, co jsme společně za těch více jak 30 let podnikání dokázali, kam jsme se posunuli. Velké poděkování patří porotě, ale také mým kolegyním, které mě do soutěže přihlásily, a především mému otci, který naši firmu před 34 lety založil a díky němu dělám to, co dělám,“ podělila se o své dojmy bezprostředně po převzetí ocenění Martina Šmídlová.

Dřevo nade vše

V Královéhradeckém kraji si před pár dny prestižní ocenění převzal Libor Burian, propagátor dřeva jako klíčové obnovitelné suroviny. Jeho ryze česká firma Matrix se mimo jiné zabývá vývojem vlastních dřevěných ekologických domů a úspěšně expandovala i na zahraniční trhy. Aktuálně zahajuje výstavbu speciální továrny, kde budou její projekty vznikat.

„Druhý rok v řadě oceňujeme v Královéhradeckém kraji podnikatelskou osobnost, která je výrazně spjata se zpracováním dřeva. Libor Burian vnímá tuto tradiční surovinu jako strategickou s klíčovou rolí v rámci udržitelné budoucnosti. Právě jeho přístup k tradicím a zároveň zápal pro inovace a moderní technologie jsou spolu s jeho houževnatostí důvodem, proč se stal letošním nositelem titulu EY Podnikatel roku,“ uvedla Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY Česká republika.

Libor Burian se připojil k plejádě začínajících podnikatelů po změně režimu.  Hodně cestoval a chtěl něco udělat s tehdejším zaostáváním Česka. Tehdy vzal své veškeré úspory, asi 20 tisíc korun, a pustil se s firmou Matrix do dřevařského byznysu. Vzpomíná, že v práci v začátcích trávil i 16 hodin denně, aby získal nové zákazníky a partnery. Vyplatilo se a firma pomalu rostla. Pozvolný rozvoj Libora Buriana poháněl, byť si na návratnost svého podnikání musel počkat přes 10 let. Vydělané peníze vracel zpět do byznysu a s tím přišla expanze do zahraničí – na Slovensko, do Polska nebo také do Egypta.

Foto: EY Česká republika

Stanislav Pokorný, partner daňového oddělení EY, Libor Burian, majitel společnosti MATRIX a.s. a držitel titulu EY Podnikatel roku 2023 Královéhradeckého kraje, Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje

Na přelomu milénia začal výrazně investovat i do výzkumu a vývoje a z pozice subdodavatele se posunul v obchodním řetězci vzhůru. Dosavadním vrcholem tohoto snažení je jedinečná dřevostavba Matrix House – dřevěný ekologický dům, který klade důraz na minimalizaci toxických látek, jako jsou formaldehydy, lepidla nebo chemické izolanty.

Na vývoji ekologického domu spolupracoval s odborníky z Mendelovy univerzity a Vysokého učení technického v Brně. Spolupráce s českými univerzitami a veřejnými institucemi jako takovými je pro Libora Buriana vedle podnikání druhým zásadním oborem. Na České zemědělské univerzitě v Praze, kde absolvoval ekonomickou fakultu, je od roku 2021 předsedou správní rady. Je zároveň členem komise Dřevo strategická surovina, která na úrovni ministerstev propaguje dřevo jako klíčovou obnovitelnou surovinu a zasazuje se o zpracovávání dřeva na konstrukční materiály.

Firma Martix dlouhodobě podporuje ekologické a sportovní programy v regionu. Důraz na ekologii se projevuje i v samotném podnikání. Kromě jeho samotné podstaty v podobě práce se dřevem patří firma mezi velké příznivce fotovoltaické energie a elektromobility. A Libor Burian věří, že inovace jsou klíčem k budoucímu úspěchu.

„Náš region je domovem řady úspěšných firem, které se prosadily nejen na českém, ale i na mezinárodním trhu, a my jsme na ně právem pyšní. Podnikatelský příběh Libora Buriana může ostatní motivovat k neustálému hledání nových výzev, příležitostí na trhu a být inspirací pro další generace podnikatelů,“ řekl u příležitosti letošního vyhlášení Podnikatele roku hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.

Vláknová optika na světové úrovni

Třetím oceněným podnikatelem, tentokrát zastupujícím kraj Vysočina, se stal Jiří Štefl, majitel firmy Optokon vyrábějící aktivní i pasivní prvky vláknové optiky. Třeba veřejnosti dobře známé optické kabely.

Společnost Optokon vznikla krátce po revoluci, kdy převzala výrobní program optických konektorů a optoelektronických komponentů z jihlavské Tesly.

Poměrně brzy po založení firmy se Šteflovi podařilo navázat několik klíčových spoluprací. Jednou z prvních byla zakázka v rámci budování prvních tuzemských optických sítí. Právě to otevřelo Optokonu dveře na Slovensko, do Ruska, později do Ameriky a také do Asie. Dnes patří Optokon ve svém oboru do světové špičky a vedle telekomunikací se české firmě podařilo proniknout například i do vojenského sektoru.

Vzorem a také jedním z hnacích motorů byznysových aktivit byl pro Jiřího Štefla vždy jeho otec. Sám se teď snaží jít příkladem svému synovi a věří, že mu Optokon jednou předá. Budoucnost firmy ale v žádném ohledu nezanedbává a proto také podporuje studenty technických oborů, pro které v domovské Jihlavě chystá spolu s tamní polytechnickou školou pracoviště pro praktickou výuku.

EY Podnikatel roku se letos nově vybírá pod záštitou prezidenta republiky Petra Pavla. Jména letošních celostátních vítězů jednotlivých kategorií budou vyhlášena 6. března 2024 na pražském Žofíně. Celorepublikový vítěz bude tradičně vyslán na světové finále, kde bude spolu s ostatními národními vítězi z téměř šedesáti zemí světa usilovat o titul EY Světový podnikatel roku.

Reklama

Doporučované