Hlavní obsah

Nejen zisk, ale i prestiž a vize. EY bude vybírat Podnikatele roku

Foto: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Českým podnikatelem roku 2022 byl zvolen zakladatel Rockaway Capital Jakub Havrlant.

Reklama

Startuje další ročník soutěže EY Podnikatel roku, která vybírá nejúspěšnějšího českého podnikatele, aby se v celosvětovém finále utkal o titul Světového podnikatele roku. Bude brát zřetel na udržitelnost a celospolečenský přínos.

Článek

V roce 2000 se Česká republika připojila k prestižní celosvětové soutěži Podnikatel roku, pořádané poradenskou společností EY. Od té doby se do ní zapojila téměř tisícovka výjimečných osobností, od začínajících podnikatelů až po byznysové matadory.

Porota složená z vítězů předchozích ročníků nejprve vybírá podnikatele napříč českými, moravskými a slezskými regiony a ve finále pak zvolí Podnikatele roku České republiky. Mezi oceněnými tímto titulem najdeme například Tomáše Čupra, Josefa Průšu, Olivera Dlouhého nebo Eduarda Kučeru.

Loni se českým Podnikatelem roku stal zakladatel společnosti Rockaway Capital Jakub Havrlant. „Neděláme byznys proto, abychom sbírali slávu, přesto si ceny EY Podnikatel roku nesmírně vážím. Už dlouhá léta jde o velmi prestižní mezinárodní ocenění a já jsem vděčný, že jsem se mohl účastnit i světového finále. Je to uznání za práci, které věnuji já i celý tým Rockaway za poslední léta obrovské množství energie a která už dalece přesahuje české hranice,“ řekl tehdy Havrlant. Jako vítěz posledního ročníku tradičně usedne do čela odborné poroty a pomůže hledat svého následovníka.

EY Podnikatel roku

  • Prestižní světová soutěž podnikatelů pořádaná poradenskou společností EY od roku 1996 ve Spojených státech a od roku 2000 i v Česku.
  • Soutěž je koncipována jako mezinárodní, proto jsou kritéria, podle nichž jsou posuzováni jednotliví účastníci, v každé zemi srovnatelná. V současné době se EY Podnikatel roku pravidelně vyhlašuje téměř v 60 zemích na šesti kontinentech.
  • Porota každoročně oceňuje podnikatele v několika kategoriích, nejprve v regionálních a následně v národních kolech. Český Podnikatel roku bude Českou republiku reprezentovat na mezinárodním finále v Monte Carlu, kde se se svými protějšky z ostatních zemí utká o titul EY Světový podnikatel roku.
  • EY Podnikatel roku České republiky byl vyhlášen 6. března 2024 v paláci Žofín v Praze.
  • Seznam Zprávy jsou mediálním partnerem soutěže.

Výběr vítězů se ve všech zemích řídí stejnými mezinárodně platnými kritérii, která zohledňují ekonomické ukazatele i osobnost podnikatele, jeho přístup k zákazníkům, dodavatelům a inovacím, stejně jako dopad jeho podnikání na udržitelnost a celou společnost.

Činnost oceněných podnikatelů musí vedle hospodářských výsledků totiž vykazovat také nesporný celospolečenský přínos, který je v soutěži čím dál důležitějším kritériem. „Držitel titulu EY Podnikatel roku musí být především osobnost, která svůj byznys nerealizuje pouze s cílem vytváření zisku, ale má i dlouhodobou vizi a přesah. Jeho činnost by měla mít přínos i pro komunity, v jejichž prostředí funguje,“ vysvětluje vedoucí partnerka EY Česká republika Martina Kneiflová a dodává: „Každý rok díky naší soutěži vidíme, jak se v tomto ohledu české podnikatelské prostředí kultivuje a posouvá, a jsem přesvědčena, že tomu tak bude i v případě letošního ročníku, který jsme právě odstartovali.“

Vedle hlavní kategorie Podnikatel roku budou podnikatelé oceněni také v kategoriích Technologický podnikatel roku a Společensky prospěšný podnikatel roku.

Čeští EY Podnikatelé roku nedávné minulosti

Jakub Havrlant, Rockaway Capital, 2022

Tomáš Čupr, Rohlik Group, 2021

Josef Průša, Prusa Research, 2020

Oliver Dlouhý, Kiwi.com, 2019

Radka Prokopová, Alcadrain, 2018

Podnikatelé se do soutěže mohou hlásit sami, ale nominovat je může i veřejnost. Přihlášky a nominace je možné podávat do 20. října 2023.

Prestižní ocenění Světový podnikatel roku letos získala Doris Hsu, ředitelka tchajwanské společnosti GlobalWafers, která je třetím největším výrobcem křemíkových plátků na světě. Loni byl oceněn zakladatel argentinské společnosti Aleph Group Gaston Taratuta.

Reklama

Doporučované