Hlavní obsah

Můj dům, můj kryt. Pandemie přiměla Čechy myslet na nejhorší

Bezpečnostní kryt pod domem. V Česku stále častější – zvlášť v pandemii.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Strach z pandemie, sociálních nepokojů, blackoutu nebo jen prostá obava o své vlastní bezpečí. Důvody, proč si stále více Čechů pořizuje podzemní bezpečnostní kryt. Společnost Tebrix jich za poslední roky prodala desítky.

Článek

Obrovská průmyslová hala nedaleko Liberce a v ní rozestavěné ocelové konstrukce. Právě tady společnost Tebrix staví základy pro podzemní bunkry.

„Poptávka je poslední dobou dost vysoká. Aktuálně máme na hale rozdělaných pět zakázek. Největší kryt, který teď stavíme, bude mít 220 metrů čtverečných. Máme za sebou ale i kryty, které jsou 800metrové,“ vysvětluje šéf Tebrixu Michal Terendy s tím, že první vlna poptávky se zvedla spolu s vypuknutím uprchlické krize a během pandemie koronaviru se pak poptávka ztrojnásobila. Většinou si kryt pořizují zástupci první stovky nejbohatších Čechů. Není to ale pravidlem – častými zákazníky jsou i lidé z takzvané střední třídy.

80 tisíc za metr čtverečný

Celý kryt se sestavuje z jednotlivých modulů, jejichž základem je právě ocelová konstrukce. Tyto modely se pak vloží zhruba šest metrů pod zem a zabetonují. Zatímco někdo chce mít vstup do krytu ze své „skříně“ v ložnici, jiný preferuje zabezpečený venkovní vstup ze zahrady. Z každého bunkru vede ven i několik nouzových východů, které ústí za hranicí pozemku.

Cena za metr čtvereční – připravený na klíč – je 80 tisíc korun. Rozhodně přitom nejde o žádné šedé kobky. „Je tam veškeré zázemí – ložnice, kuchyňka, záchod, sprcha, technický sklad a technická místnost. Řídíme se přáním zákazníka – on si určí, zda chce mít například vyhřívané podlahy nebo jaké chce obložení. Určí si požadovanou vlhkost i teplotu,“ říká Terendy s tím, že všechny kryty obsahují i veškerou technologii.

Střelnice a posilovna

Srdcem celého místa je takzvaná NBC filtroventilace – jakýkoliv vzduch přiváděný do bunkru je tímto systémem kompletně vyčištěn – ať už jde o radioaktivní spad nebo třeba bojové látky. Každý kryt pak obsahuje i vysílací stanice přednastavené na záchranné složky a zabezpečovací systémy – třeba formou mlžného systému (viz video výše).

Kromě toho může být kryt vybaven třeba posilovnou, bazénem, humidorem nebo střelnicí. Právě teď je v liberecké hale jedna rozestavěná. S dokonalým odhlučněním a skrytým nouzovým výlezem.

Doba, po kterou lidé v podzemí vydrží, se liší podle zásob i podle velikosti krytu. V těch dobře vybavených přečká čtyřčlenná rodina i celý rok.

Reklama

Související témata:

Doporučované