Hlavní obsah

Přelom ve vztazích Německo–Čína? VW poprvé nedostal záruky na investice

Foto: Wikipedia.org

Ilustrační foto.

Reklama

Spolková vláda odmítá dát VW záruky na investice v Číně. Hlavním důvodem je údajně porušování lidských práv v Sin-ťiangu.

Článek

Spolkové ministerstvo hospodářství odmítlo poskytnout koncernu Volkswagen záruky na nové investice v Číně. Uvedl to německý časopis Spiegel.

Mluvčí ministra hospodářství Roberta Habecka (Zelení) časopisu bez dalších podrobností či jména konkrétní firmy či firem sdělila, že „z důvodu porušování lidských práv“ nebylo poprvé vyhověno „čtyřem žádostem společnosti o prodloužení investičních záruk“.

Podle informací Spiegelu jde o koncern VW, který potvrdil příslušné žádosti o investiční záruky, ale uvedl, že ze strany spolkové vlády dosud neobdržel odpověď. „Čekáme na rozhodnutí,“ uvedl mluvčí VW s tím, že je „samozřejmě možné i odmítnutí“.

Důvodem odmítnutí ze strany ministerstva hospodářství je podle Spiegelu situace v regionu Sin-ťiang, kde podle řady důkazů dochází k rozsáhlému porušování lidských práv tamních Ujgurů.

Podle časopisu sice VW nechce investovat do kontroverzního závodu v oblasti, ale do jiných továren v Číně, nicméně ministerstvo odmítá za projekt ručit. Úřad vysvětlil, že žádosti mají souvislost se závodem v oblasti Sin-ťiang, nebo že tuto souvislost alespoň nelze vyloučit.

Důsledkem kroku spolkové vlády je, že koncern VW, do kterého spadá také česká automobilka Škoda Auto, bude muset nést finanční rizika za plánované závazky v Číně sám.

Volkswagen takový verdikt podle všeho očekával. Podle zdrojů časopisu z centrály VW ve Wolfsburgu to bylo zřejmé již po volbách do Spolkového sněmu a po sestavení nové vlády. Zdroje VW uvedly, že rozhodnutí vlády investiční plány Volkswagenu v Číně neovlivní. 

Reklama

Doporučované