Hlavní obsah

Ryanairu se daří, v Irsku ovládá 60 % trhu a užívá si miliardové zisky

Ilustrační foto.

Reklama

Nízkonákladová letecká společnost Ryanair vykázala za minulý fiskální rok rekordní zisk. Ten přichází po propadu spojeném s poklesem cestování během pandemie covidu.

Článek

Ryanair – největší evropské aerolince co do počtu cestujících – se po ztrátách způsobených pandemií covidu-19 opět daří. Irský nízkonákladový dopravce za minulý fiskální rok vykázal čistý zisk 1,43 miliardy eur (33,9 miliardy korun).

Výnosy za finanční rok, který skončil 31. března, stouply o 124 procent na 10,78 miliardy eur. Vzrostl také počet cestujících, a to o 74 procent na 168,6 milionu. Předloni přitom právě kvůli snížené poptávce po cestování vykázal Ryanair ztrátu 355 milionů eur. Společnost to v pondělí uvedla v tiskové zprávě.

Aerolince vzrostly také podíly na evropském trhu. Největší růst zaznamenala v Itálii, kde stoupl z 27 procent na 40, v Polsku (z 26 % na 36 %) a v domácím Irsku (ze 49 % na 58 %).

Největším tahounem jsou letní letenky

Optimistický zůstává Ryanair i nadále, a to i přesto, že čelí komplikacím v podobě opožděných dodávek letadel Boeing.

„Doufáme, že provoz vzroste na přibližně 185 milionů zákazníků (+10 %), i když nedávné zpoždění dodávek Boeingu může část tohoto růstu posunout do druhé poloviny roku s nižšími výnosy a může tento cíl mírně snížit,“ uvádí generální ředitel Michael O'Leary v tiskové zprávě.

V prvním pololetí by toto zpoždění mohlo snížit počet cestujících až o 750 tisíc. V červnu a červenci, tedy hlavních cestovních měsících, bude dopravci chybět až 10 nových letadel. I tak nyní Ryanair sází především na intenzivní cestovní ruch, který přichází se začátkem léta a letních prázdnin. Očekává, že se mu povede lépe než vloni, a to i přesto, že budou v letech na krátké vzdálenosti menší kapacity a ceny letenek vzrostly ve srovnání s dobou před pandemií zhruba o deset procent.

„Nepochybuji o tom, že lidé, kteří byli dva roky zavření během covidu, se vracejí k cestování. Cestování nevnímají jako luxus, ale jako nezbytnost. Také rodiny se letos v létě vracejí na evropské pláže,“ cituje O'Learyho agentura Reuters.

Na rušné léto, co se leteckého provozu a cestování týče, se těší také konkurenční nízkonákladová společnost EasyJet, která aktuálně pracuje se ztrátou ve výši 411 milionů britských liber (11,2 miliardy Kč).

„EasyJet holidays očekává, že dosáhne celoročního zisku více než 80 milionů liber. Pokračujeme totiž v rychlém růstu ve Velké Británii spolu se vstupem na evropský trh cestovních zájezdů. Od léta začneme prodávat dovolenou ve Švýcarsku, které bude prvním z řady plánovaných evropských trhů,“ komentuje aktuální situaci Johan Lundgren, výkonný ředitel společnosti.

Reklama

Doporučované