Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
V poslední době spotřebitelé naráží na vysoké ceny kávy či kakaa a výrobků z nich. Mezi hlavní faktory, které ceny ovlivňují, patří měnící se klimatické podmínky, které způsobují velké výkyvy v počasí.
Káva arabica patří letos mezi komodity s nejvyšším růstem a poskočila o 29 procent. Výnosy podle odhadů kvůli suchu v minulém roce klesnou více než o desetinu.
Kakao sice zlevnilo o 22 procent, ale jde o pád z předchozích vysokých cen a nepřízeň počasí snižuje odhady letošní úrody. Cena, která desetiletí stoupala, se za posledních 18 měsíců zvýšila zhruba pětkrát a na konci loňského roku se pohybovala na rekordních devíti britských librách (přes 260 Kč) za kilogram.
„Významné kolísání cen má obrovský dopad na živobytí pěstitelů kávy a kakaa. Náhlé výkyvy ztěžují pěstitelům plánování a případné investice, říká Xiomara J. Paredes, ředitelka organizace CLAC, sítě fairtradových pěstitelů v Latinské Americe.
Fairtrade pěstování znamená že lidé, kteří se podíleli na produkci, dostávají za svou práci spravedlivou odměnu, která jim umožní důstojné životní podmínky a rozvoj komunity. Právě u kakaa a kávy se stále více rozšiřuje.
V Česku loni klesly prodeje fairtradové kávy i kakaa. U kávy činí pokles zhruba 13 tun na 1254 tun, prodeje kakaa se snížily o pětinu na 3445 tun kakaových bobů.
Obchod s kávou
U kávy platí to, že většinu světové produkce zajišťují malí zemědělci. Podle dat společnosti Fairtrade tvoří malí pěstitelé tři čtvrtiny celkové světové produkce kávy. Celá cesta kávy z pole do šálku zákazníka je složitá: „V lepším případě pěstitelé prodávají svou kávu pěstitelským fairtrade družstvu, v tom horším pak obchodníků, jimž se přezdívá kojoti. Ti dají pěstitelům peníze rovnou na ruku, nicméně zemědělci často nevědí, o jakou cenu by si měli říct,“ popisuje začátek kávového řetězce Gabriela Kozlová, vedoucí obchodu a marketingu Fairtrade Česko a Slovensko. Tím, že jsou pěstitelé rádi za jakékoli peníze, „kojoti“ toho mohou snadno zneužít, vysvětluje.
Zároveň pro zemědělce zvýšení výkupní ceny automaticky neznamená polepšení. „Pro drobné pěstitele nemusí vysoké ceny na burze nutně znamenat výrazně vyšší zisky. Drobní pěstitelé nejsou ti, kteří cenu stanovují,“ upozorňuje na realitu trhu s kávou ředitel Fairtrade Česko a Slovensko Lubomír Kadaně. Upozorňuje, že zároveň dochází ke zvyšování samotných nákladů na pěstování či práci na sklizni. Upozorňuje, že celosvětová poptávka po kávě roste i kvůli vyššímu zájmu v asijských zemích.
Vlivy na úrodu
„Současné zvýšení cen, ovlivněné extrémním počasím v Brazílii a Vietnamu a rostoucí celosvětovou poptávkou, ukazuje křehkost dodavatelského řetězce a naléhavou potřebu dlouhodobých řešení,“ popisuje Xiomara J. Paredes.
U obou surovin hraje klíčovou roli klima. V posledních letech je ale počasí nestabilní a to vede k nižší úrodě hlavně u odrůdy arabica. Arabice se daří ve vyšších nadmořských výškách při stabilním počasí, kde jsou o něco nižší teploty. A v důsledku oteplování vhodných plantáží ubývá.
Zástupci společnosti Fairtrade upozorňují, že i přes nadějné vyhlídky na lepší sklizeň nelze počítat s významným poklesem cen kávy či kakaa.
„Zlaté“ kakao
Vzácným zbožím se kromě kávy stalo i kakao. Na konci minulého roku se cena za jednu tunu kakaa vyšplhaly až na 12 605 dolarů, což je v přepočtu více než 277 tisíc korun. Podle Jiřího Tylečka, vedoucího analytického oddělení společnosti XTB, došlo ke zvýšení cen kakaa na burze za poslední dva roky o 250 procent. V posledních letech za zdražováním stojí především nižší úroda, kterou ovlivňuje nejzásadnější faktor, který se nedá jednoduše ovlivnit - počasí.
Proces kakaového obchodního řetězce se podle Kozlové trochu od toho kávového liší především v objemu, se kterým pěstitelé obchodují. „Kakao také pěstují spíše menší pěstitelé, nicméně v tomto odvětví se obchoduje převážně s velkými objemy,“ popisuje. Nejvíce kakaa na český trh přichází ze západní Afriky - např. Pobřeží Slonoviny nebo Ghany. U těchto zemí je rozdíl oproti například Latinské Ameriky v tom, že ceny kakaa ve zmíněných afrických zemí reguluje stát a kakao pak bývá levnější.
„Nejdražší kakao, které k nám momentálně proudí, je z Ekvádoru,“ říká Kozlová a dodává, že právě v této zemi cenu kakaa stát nereguluje.
Podle dat společnosti XTB poklesla produkce kakaa v sezoně 2023/2024 o 14 procent. Tím, že ale poptávka po kakau neklesá, se v té samé sezoně zásoby kakaa na burzách dostaly na 21leté minimum a deficit činil 478 tisíc tun. I přes vyhlídku lepší budoucí úrody nelze počítat s výrazným zlevňováním.
Inflace jako další faktor
Podle ředitel Fairtrade Česko a Slovensko Lubomíra Kadaně je inflace dalším faktorem, který dopadá na ceny a prodeje kávy a kakaa.
„Inflace se více projevuje zvýšením nákladů na pěstování, cen práce, cen hnojiv nebo i vody,“ říká k situaci v pěstitelských zemích. Na druhé straně pak inflace ve spotřebitelských zemích ovlivňuje i samotnou spotřebu surovin. „Pokud je pro koncového zákazníka cena vysoká, bude rozmýšlet, co nakoupí,“ vysvětluje vliv inflace na oba konce dodavatelského řetězce.
Pokles zájmu spotřebitelů potvrzují data od společnosti Kupi.cz. „Označení ‚fair trade‘ zajímá naše uživatele od roku 2022,“ říká datová analytička společnosti Monika Kopčilová. „Na toto označení zadali 303 dotazů, v roce 2023 jsme zaznamenali 270 dotazů a v roce 2024 už pouze 145,“ komentuje situaci. Dodává, že aktuálně evidují pouze jednotky slevových akcí na fairtradové produkty.
Aktualizace: upravili jsme chybný údaj převzatý od ČTK u poklesů prodeje fairtradové kávy ze 132 tun na 13 tun