Hlavní obsah

Evropský soud dal za pravdu firmě, která se soudí s ČNB

Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku.

Investiční platforma Fondee uspěla ve sporu s Českou národní bankou u Soudního dvora Evropské unie. Rozsudek je natolik významný, že se kvůli němu bude muset pravděpodobně měnit český zákon o podnikání na kapitálovém trhu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Část českého zákona o podnikání na kapitálovém trhu je v rozporu s evropským právem. Vyplývá to z rozsudku Soudního dvoru Evropské unie v Lucemburku. Tuzemskou normu posuzoval kvůli sporu investiční platformy Fondee s Českou národní bankou. Česká republika nyní bude muset s největší pravděpodobností změnit zákon o podnikání na kapitálovém trhu. Samotný spor Fondee a ČNB bude pokračovat u českého soudu.

Společnost Fondee dostala v lednu 2021 pokutu od ČNB kvůli tomu, že předávala příkazy zahraničním obchodníkům bez příslušného oprávnění. Fondee proti pokutě podala rozklad, který však regulátor, tedy ČNB v březnu 2021 zamítl.

Představitelé Fondee se následně rozhodli bránit u Městského soudu v Praze. Ten ale před svým rozhodnutím posunul případ k Soudnímu dvoru EU, aby rozhodl, zda příslušný paragraf českého zákona je, či není v rozporu s evropským právem. A soudci v Lucemburku nyní konstatovali, že v rozporu je. Vyplývá to z rozsudku, který má redakce SZ Byznys k dispozici.

Kritická část zákona o podnikání na kapitálovém trhu zapovídá investičním zprostředkovatelům předávat pokyny obchodníkům do zahraničí. V případě Fondee to byla konkrétně spolupracující společnost v Nizozemsku.

„Rozhodnutí Soudního dvora znamená, že uvedený zákaz, který si Česká republika zakotvila ve svém zákoně, je v rozporu s evropskou směrnicí MiFID II. A nemůže být tedy uplatňován. A to z důvodu, že evropská směrnice takové omezení nepřipouští. V širším pohledu vytváří překážku volného poskytování služeb na finančním trhu v EU. Zdůvodnění, že takový zákaz je opodstatněn snazším výkonem dohledu ČNB, soud nepřijal,“ komentoval rozsudek advokát Jan Šovar z právní kanceláře Finreg Partners, která Fondee zastupuje.

Ještě na začátku loňského roku ČNB nepředpokládala, že by český zákon mohl být s evropským právem v rozporu. Nyní už je zřejmé, že rozhodnutí evropského soudu bude mít vliv na uplatňování a později i znění tuzemské právní úpravy.

„Na základě rozhodnutí Soudního dvora lze předpokládat, že dotčené ustanovení zákona o podnikání na kapitálovém trhu omezující činnost investičních zprostředkovatelů nebude moci být ze strany ČNB v rámci výkonu dohledu do budoucna aplikováno,“ sdělil nyní Jaroslav Krejčí z odboru komunikace ČNB.

„Ministerstvo financí dopady rozsudku Soudního dvora zatím vyhodnocuje. Lze nicméně konstatovat, že s největší pravděpodobností bude třeba upravit příslušné ustanovení zákona o podnikání na kapitálovém trhu tak, aby odpovídalo výkladu, který zaujal Soudní dvůr,“ uvedl pak mluvčí Ministerstva financí Petr Habáň.

Co se týče samotného sporu s Fondee, počká národní banka na rozhodnutí Městského soudu v Praze, u kterého bude řízení pokračovat.

„Nešlo nám v zásadě ani tolik o ty peníze, jako o to očistit naše jméno a dokázat, že jsme dělali vše dle platných celoevropských pravidel. Máme radost, že se po těch letech celá věc pozitivně uzavře, a hlavně že toto přelomové rozhodnutí tuzemským spotřebitelům otevře v rámci volného evropského trhu přístup ke službám stovek finančních institucí, které byly dosud na tuzemském trhu diskriminovány,“ řekl spoluzakladatel Fondee Jan Hlavsa.

Investiční platforma Fondee funguje jako online služba umožňující investovat do akcií a dluhopisů. Mezi investory projektu je také J&T Banka. Z konkurenčních projektů funguje na českém trhu například platforma Portu ze skupiny Wood & Company.

Doporučované