Hlavní obsah

Úřad potvrdil zákaz plnění smlouvy na digitalizaci stavebního řízení

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační snímek.

Předseda ÚOHS Petr Mlsna potvrdil zákaz plnění smlouvy mezi Ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) a firmou InQool na vytvoření části systémů pro digitalizaci stavebního řízení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za čtyři měsíce začne platit zákaz plnit smlouvu, kterou Ministerstvo pro místní rozvoj uzavřelo s firmou InQool na vytvoření části systémů pro digitalizaci stavebního řízení. Šéf ÚOHS Petr Mlsna zamítl rozklad ministerstva.

„V rozkladem napadeném rozhodnutí úřad uložil zadavateli zákaz plnění smlouvy, neboť byla uzavřena v rozporu se zákonem, když zadavatel zadal veřejnou zakázku v jednacím řízení bez uveřejnění, aniž by byly splněny zákonem stanovené podmínky pro použití tohoto druhu zadávacího řízení. Úřad shledal nezbytnost postupu zadavatele v jednacím řízení bez uveřejnění v důsledku krajně naléhavé okolnosti, avšak vznik této krajně naléhavé okolnosti zadavatel způsobil sám tím, že v předchozím otevřeném řízení pro veřejnou zakázku DSŘ (digitalizace stavebního řízení) postupoval v rozporu se zákonem, a proto bylo otevřené řízení úřadem zrušeno,“ píše úřad v tiskovém prohlášení.

Digitalizaci stavebního řízení zavádí nový stavební zákon, který by měl začít platit letos 1. července. Platnost zákona byla oddálena už dvakrát, přičemž původně měl být systém funkční v létě minulého roku. Důvodem bylo to, že ÚOHS několikrát zrušil zakázku na jeho zřízení kvůli netransparentnosti soutěže.

V rozhodnutí je konstatováno, že zadavatel mohl a měl předpokládat nesoulad svých postupů v otevřeném řízení pro veřejnou zakázku DSŘ se zákonem a do časové tísně se tak dostal svým předchozím postupem. Zároveň předseda úřadu potvrdil, že zadavatel nepřednesl argumenty, které by odůvodňovaly neuložení zákazu plnění či delší odklad, než jak jej stanovil Úřad, zejména v situaci, kdy jednací řízení bez uveřejnění je nejméně transparentním druhem zadávacího řízení.

Doporučované