Hlavní obsah

Věřitelský výbor zadlužené Maliny se odvolal proti konkurzu podniku

Foto: solartep.cz

Ilustrační snímek.

Věřitelský výbor zadluženého Energetického holdingu Malina podal odvolání proti konkurzu společnosti. Podle výboru bylo rozhodnutí soudu nezákonné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už 7. května Městský soud v Praze rozhodl o přeměně reorganizace Energetického Holdingu Malina na konkurz, učinil tak na návrh firmy.

Energetický Holding Malina byl jedním z největších dodavatelů střešní fotovoltaiky v České republice. Loni na jaře ale firma přiznala problémy se zajištěním zakázek. Vedení společnosti proto podalo návrh na insolvenci, v němž uvedlo závazky zhruba za 1,4 miliardy korun.

Věřitelský výbor zadluženého Energetického holdingu Malina ale nyní podal odvolání proti konkurzu společnosti. Podle výboru bylo totiž rozhodnutí soudu nezákonné.

Vyplývá to z dokumentu, který dnes soud zveřejnil v insolvenčním rejstříku. Odvoláním se bude nyní zabývat vrchní soud.

Věřitelský výbor rozhodl o podání odvolání v tomto týdnu. V předchozích dnech to přitom vypadalo, že se odvolávat nebude, protože do insolvenčního rejstříku byla založena listina o vzdání se práva na odvolání. Nyní však výbor soud žádá, aby k listině nepřihlížel, protože podle výboru byla neplatně přijata.

Malina na začátku května navrhla soudu přeměnit původní reorganizace na konkurz. Důvodem byly neshody kolem řešení reorganizace společnosti. Vedení Maliny na jaře představilo vlastní reorganizační plán, který počítal s uzavíráním smluvních dodatků k nedokončeným zakázkám, které by následně převzala firma TnG-Air. Vlastní reorganizační plán ovšem chtělo představit také konsorcium v čele se společností fotovolty. Soud následně vyzval obě strany, aby se pokusily nalézt shodu, ta však podle Maliny nebyla možná. Podnik proto navrhl konkurz, čemuž soud vyhověl.

Doporučované