Hlavní obsah

Byty zdraží, záleží o kolik, shodují se experti. Minimálně o inflaci

Sledujte debatu o aktuálních problémech českého stavebnictví.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Čeho je málo, to je drahé. V Česku je nedostatek bytů a staví se jen málo nových. To vyžene ceny výš než kdy dřív, tvrdí odborníci. Developeři už začínají zdražovat.

Článek

Developeři začnou po dvou letech stagnace cen nových bytů opět zdražovat. „Stále tu máme obrovský deficit bytů, a to jak v Praze, tak v Brně. Dokud se situace nezmění, nemůže dojít k poklesu,“ uvedl zakladatel a generální ředitel společnosti Domoplan Tomáš Vavřík na Konferenci Česká elita.

Právě Domoplan jen za poslední měsíc zvýšil cenu jejich bytů o pět procent. „Už výchozí cena byla poměrně vysoká, protože my jsme v průběhu nejisté situace v posledních dvou letech nezlevňovali. Brno atakuje 200 tisíc korun za metr čtvereční,“ uvedl o tamním prémiovém segmentu.

Podle Petra Paličky, šéfa realitní divize Penta, bude cena bytů růst minimálně o inflaci.

Příležitost pro investory znovu po dvou letech určovat cenu nemovitostí potvrdila také ředitelka společnosti Antracit Management Zuzana Bajgarová. „Nyní nastavujeme cenovou politiku pro projekty, které připravujeme. Jdeme skutečně na horní hranici, za kterou se v dané lokalitě byty dají prodat či pronajmout,“ uvedla.

Kromě rostoucí poptávky je důvodem pro zdražování podle jejích slov dlouhá doba příprav projektů včetně dlouhého stavebního povolení.

„My ani nemůžeme s cenou čekat nebo dokonce zlevnit. S ohledem na tempo povolování by to nedávalo smysl a rozhodně by se nám takový krok nevyplatil,“ uvedla.

Příkladem složitého procesu povolování může být podle Petra Paličky z Penta Real Estate stavba architektonické dominanty pražského centra – Masaryčky. Na tu společnost potřebovala sedm let a 327 razítek.

To by se ale s blížícím se termínem účinnosti nového stavebního zákona mohlo změnit. Jeho cílem je lhůty povolování zkrátit a celý proces díky digitalizaci zjednodušit. Na konci by v projektech mělo stačit jedno razítko.

Podle architekta studia BIG Jan Klaška se digitalizovaný stavební systém z pohledu rychlosti osvědčil například ve Spojených státech, kde nyní působí.

„Soutěž na stadion, který právě teď tvoříme v Las Vegas pro více než 30 tisíc diváků, jsme vyhráli v roce 2023. V roce 2028 se má otevírat. To znamená, že na to máme včetně povolení stavby a samotné realizace necelých pět let,“ uvedl na konferenci Seznam Zpráv Jan Klaška.

Praxe děsí stavebníky

Převedení plánů do úspěšné praxe v Česku se ale experti obávají. „Každý den žádosti pro stavební úřad projednáváme. Neumím si představit mechanismus, který by umožnil, aby projekty bylo možné naplno podle nových pravidel projednávat minimálně celý další rok,“ uvedl v debatě v rámci projektu Česká elita generální ředitel společnosti Domoplan Tomáš Vavřík.

Podle Bajgarová by pro rychlejší povolování mohl být centralizovaný systém stavebních úřadů, který zamýšlela bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). „To rozštěpení, které dnes máme, bychom potřebovali eliminovat. Nemělo by docházet k neustálým odvoláním,“ uvedla.

+16

Podle Vavříka z Domoplanu mohou být výraznou překážkou v procesu povolování staveb také samotní úředníci.

„Úředníci, se kterými v Brně jednáme, jsou vystavení velkému stresu, protože stále nemají danou metodiku o tom, jak mají rozhodovat. Přitom ale nesou odpovědnost za to, co mají rozhodovat. Obávám se, že zbyde jediné řešení – přenesou rozhodnutí na někoho jiného dál, který rozhodne za ně,“ uvedl s tím, že tento postup povolování dále zkomplikuje.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Doporučované