Hlavní obsah

Doba slev na byty končí. Teď se bude zdražovat, předvídá developer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Agenda SZ Byznys s generálním ředitelem Skanska Residential Petrem Michálkem.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na pražském trhu s novými byty po dvou letech roztály ledy. Prodeje v prvních měsících letošního roku podle developera připomínají rekordní rok 2021. Bydlení začne opět zdražovat.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Realitní trh s novými byty v hlavním městě se vrací k rekordům. V prvním kvartálu letošního roku se prodalo 1600 bytů – násobně více než ve stejných obdobích posledních dvou let.

„V roce 2023 bylo na pražském trhu touto dobou prodáno zhruba 650 bytů, letos to je minimálně 1600 nových bytů. Toto období se podobá výsledkům z roku 2021, který byl rekordní,“ komentuje vývoj na pražském trhu novostaveb v rozhovoru pro Agendu SZ Byznys Petr Michálek, generální ředitel Skanska Residential.

Významně rostoucí poptávce podle jeho slov napomohl pokles míry inflace a také úrokových sazeb, které se aktuálně pohybují na nejnižší úrovni od června 2022.

„Klienti, kteří financují nemovitost hypotečními úvěry, se vracejí zpátky. V silných letech jejich podíl běžně tvořil zhruba 80 procent. V posledních dvou letech klesl zhruba na pětinu. Nyní se dostáváme k poměru přibližně 50 na 50,“ popisuje ředitel developerské společnosti.

Stavba nových bytů se znovu rozjede

S rostoucím zájmem na trhu nových bytů se podle jeho slov snaží udržet tempo také nabídka. Řada projektů výstavby totiž v době nejistého vývoje ekonomiky dostala dočasnou stopku. Rezidenční stavitelé zároveň nepospíchali ani s přidáváním nových bytů k prodeji na trh.

„Na trh se dostalo mnohem více projektů nových bytů. Mohly to být desítky menších projektů, řekněme do 30 bytových jednotek. Přes růst prodejů proto celková úroveň nabídky klesla pouze mírně,“ vysvětluje Michálek.

V letošním roce by se měla opět více rozjet také výstavba rezidenčních projektů. Loni se právě bytová výstavba podle analýzy Sdružení pro architekturu a rozvoj (SAR) propadla o 15 procent, nejvíce ze všech segmentů tuzemského stavebnictví.

„Poptávka ze strany developerů vůči stavebním firmám jednoznačně poroste a projektů, které se budou dávat na trh, bude hodně. Tím pádem bude také více práce i pro stavební firmy,“ říká developer.

Samotná Skanska chystá v letošním roce výstavbu bytů ve třech lokalitách. Na dalších začnou s formální přípravou.

„Navážeme na spuštění druhé etapy Modřanského cukrovaru, kde jsme v momentě spuštění měli přes 30 procent předprodáno. V letošním roce spustíme výstavbu projektů ve Vysočanech, čtvrť Emila Kolbena a další etapu ve Kbelích na našem projektu Albatros Kbely. Vedle toho chystáme ještě dva projekty, které letos nastartujeme pouze obchodně, ale stavebně až v příštím roce,“ uvedl Petr Michálek.

Drahé úvěrové financování v posledních dvou letech nedopadalo pouze na klienty, kteří chtěli nakupovat vlastní bydlení, ale i na samotné developery, kteří sháněli prostředky na výstavbu. I pro stavitele se podle Michálka situace postupně zlepšuje. Peníze jsou ale oproti období před posledními dvěma slabými roky stále drahé.

„Postupně se dostáváme do stavu, kdy hypoteční úvěry klientů, tak i financování pro developery začínají klesat směrem k rozumné výši. Ještě v té situaci ale nejsme,“ uvedl developer s tím, že nízkých úrovní, na které byl sektor zvyklý ještě v roce 2021, už se ale v dohledné budoucnosti nedočká.

Skanska Residential

  • Developerská společnost na českém trhu rezidenční výstavby působí od roku 1997.
  • Doposud v Praze postavila přes 9000 nových bytů.
  • Firma je součástí švédské skupiny Skanska, která je jednou z největších stavebních a developerských společností na světě.
  • Tržby skupiny v roce 2022 dosáhly 162 miliard švédských korun.
  • Koncern působí na vybraných trzích v Evropě, severských zemích a Spojených státech.
  • Na pražském trhu působí i další developerské společnosti, například společnost Central Group, Trigema, Penta Real Estate nebo Finep.

Vzhledem k rostoucímu trendu prodejů nových bytů v Praze podle ředitele Skanska Residential brzy skončí také marketingové akce, které většina developerských firem na trhu v předchozích dvou letech spustila, aby přilákala klienty. Nejčastěji se na trhu objevovaly ve formě parkovacího stání zdarma, vybavení kuchyně a dalšího příslušenství. Konečný klient na těchto formách nabídek mohl ušetřit statisíce korun.

„Myslím si, že tyto akce ještě dobíhají. Trend je ale jednoznačný. Marketingové akce, které byly zřejmé zejména v loňském roce, už se letos nebudou opakovat v takovém objemu a v takovém dopadu pro klienty,“ uvedl.

Ceny nových bytů zdraží

Na růst zájmu kupujících pořizovat nové vlastní bydlení podle Michálka zareagují také ceny nemovitostí. Po měsících stagnace a mírného poklesu je čeká další růst.

„Pokles cen skončil v loňském roce a v letošním bude následovat mírný nárůst, řekněme do pěti procent,“ predikuje developer.

V letošním prvním kvartálu nové byty v hlavním městě stály 142 073 korun za metr čtvereční.

Zároveň bude ubývat příležitostí pro institucionální investory.

„Ti právě v letech 2022 a 2023 dostávali od developerů velmi dobré nabídky, protože kupovali celé fáze nebo celé projekty. Myslím si, že to bude s návratem poptávky ustávat. Developeři budou preferovat primárně koncové klienty před prodejem celých projektů investorům,“ dodává ředitel Skanska Residential.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované