Hlavní obsah

ČNB snižuje sazby, poskytovatelům hypoték se ale do zlevňování nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Hypoindex 04/2024.

Reklama

Banky začínají zlevňovat úvěry na bydlení. S razantnějším snížením úroků ale zatím otálejí. Do konce roku může měsíční splátka klesnout o tisíce korun.

Článek

Očekávání poklesu úroků hypoték spojované se změnou sazeb České národní banky se zatím pohledem klientů plní jen částečně. Průměrná nabídková sazba úvěrů na bydlení klesla k počátku dubna podle Swiss Life Hypoindexu o pět setin procentního bodu na 5,57 procenta.

„Úroky hypotečních úvěrů klesají, byť to není stejným tempem jako základní sazby České národní banky. Ta na svém březnovém zasedání snížila dvoutýdenní repo sazbu o půl procentního bodu na současnou hodnotu 5,75 procenta. Banky se však i nadále drží spíše pozvolného trendu poklesu úrokových sazeb hypoték,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

Čím více budou totiž úrokové sazby skokově klesat, tím více klientů začne zvažovat refinancování stávajících úvěrů.

„Celý trh na tento bod zlomu čeká a banky se na to logicky netěší, tyto změny banku logicky stojí peníze navíc. Čím pozvolněji se bude pokles sazeb na trhu projevovat, tím méně klientů bude refinancování hypotéky zvažovat,“ uvedl pro SZ Byznys už dříve David Eim, hypoteční expert ze společnosti Gepard Finance.

O tisíce korun levnější

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti (LTV) při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,57 procenta byla v dubnu 21 630 korun. Meziměsíčně klesla přibližně o sto korun. Přesto se dostává na nejnižší úroveň od května 2022.

Nápadnější snížení měsíční splátky vzhledem k očekávanému dalšímu poklesu úrokových sazeb podle společnosti Swiss Life Select teprve přijde.

Pokud by dvoutýdenní reposazba ČNB do konce roku klesla ke čtyřem procentům, jak predikce společnosti předpokládá, a banky budou dál adekvátně tomu snižovat své nabídkové sazby, mohla by se splátka takové vzorové hypotéky už letos přiblížit hranici 19 tisíc korun.

Délka fixace rozhoduje o ceně

V souvislosti s očekáváním dalšího snížení úrokových sazeb se začíná stále více odlišovat přístup bank k jednotlivým délkám fixací.

„Například u dvou a tříletých fixací je pokles sazeb více znatelný, ale oproti tomu u velmi krátkých fixací na jeden rok, nebo naopak dlouhých fixací na deset let, sazby prakticky neklesají a stagnují,“ uvedl hlavní analytik Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Velmi krátké fixace stejně jako ty dlouhé totiž banky nyní snižováním sazeb nijak nepodporují a nesnaží se je tak udělat pro klienty atraktivní. Důvodem je, že banky i klienti počítají s dalším snižováním úroků hypoték.

„Banky se obávají, že u velmi krátkých fixací by mohly po roce kvůli refinancování ztratit velké množství klientů. A stejná obava z refinancování je i u dlouhých fixací, kde by je odchod klientů stál velké náklady,“ vysvětluje Sýkora.

Novela zákona o spotřebitelských úvěrech totiž od září letošního roku zavádí strop, který mohou banky požadovat při předčasném splacení. „Byl zaveden jednoprocentní strop a banky jednoznačně avizovaly, že tato výše jim nepokryje náklady, které s předčasným splacením mají,“ komentuje hypoteční analytik.

Navzdory pomalému tempu snižování sazeb se ale trh s hypotečními úvěry poprvé od května 2022 dostal do situace, kdy se všechny sledované sazby dostaly pod hranici šesti procent. Poslední odolávala desetiletá fixace nad 80 procent LTV, která v dubnu klesla na 5,95 procenta.

Dobrou zprávu následuje špatná

S dostupnějšími hypotékami se ale podle expertů pojí pro kupující také méně příjemná zpráva. Ceny nemovitostí totiž po více než roce zamíří opět vzhůru. Kupující, kteří nemají dostatek vlastních peněz na pořízení nemovitosti, si tak budou muset odpovědět na otázku – zda je lepší si počkat na levnější hypotéky, nebo využít aktuálních cen nemovitostí.

„Ceny nemovitostí budou růst, ale pomaleji než v minulosti. To by mohlo být příležitostí pro ty, kteří hledají vhodnou investici, nebo si chtějí splnit sen o vlastním bydlení,“ uzavírá Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

Reklama

Doporučované