Hlavní obsah

Masaryčka finišuje. Zbývá ji ještě obalit zlatem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Zanedbaný brownfield u Masarykova nádraží je minulostí. Masaryčku čeká kolaudace.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Masaryčka, stavba z pera architekty Zahy Hadid v režii skupiny Penta, míří do finále. Zbývá doladit poslední detaily, obalit fasádu zlatem a v srpnu se mohou stěhovat první nájemci. V podzemním patře budovy bude i minipivovar.

Článek

Šest let příprav a vášnivých debat s památkáři, sdruženími i městem, 328 povolení a razítek a dva roky stavby. Je hotovo. Komplex dvou budov z pera slavného architektonického studia Zaha Hadid Architects, který vyrostl na místě hlubokého kráteru hned vedle vlakového nádraží, ožívá a čeká na své první nájemce.

V červenci kolaudace, v srpnu stěhování

„Aktuálně finišujeme fasádu, vnější práce na površích, komunikacích a chodnících, finišujeme nájemní prostory kancelářských zájemců i obchodů. Během léta bychom rádi prošli kolaudací, získali kolaudační souhlas a následně budovu spustili,“ říká Rudolf Vacek z Penta Real Estate, když společně stavbou procházíme.

Fasáda za půl miliardy korun je vytvořena s přesností na setiny milimetrů. Zbývá ji už jen obalit zlatem – celkem tu bude zlatých pásek hned šest kilometrů.

Hlavním centrem stavby je lobby vytvořené podle specifického designu Zahy Hadid, které přesně odpovídá rukopisu architektky. Není v něm jediný pravý úhel. „Konstrukce je vytvořena z corianu, což je materiál, který se standardně používá na kuchyňské linky. Dá se dobře tvarovat, ale zároveň je pevný a ohebný,“ dodává Pavel Streblov z Penta Real Estate.

Z recepce je průchod do výtahových lobby, a tedy i jednotlivých pater. Celkem Masaryčka nabízí čtyři a půl tisíce metrů čtverečních. Ty zaberou obchody, restaurace a kavárny, přes 20 tisíc metrů čtverečních pak kanceláře. „Zajímavostí je, že třeba ve sklepě budujeme malý pivovar. Teď tady i řešíme, jakým směrem zavážet chmel a mláto, jak s tím dále pracovat,“ říká Streblov s tím, že kvůli výrobě piva se muselo v Masaryčce předělat i jedno z podzemních pater.

Nejdražší kanceláře

Cena za pronájem obchodních prostor je mezi 50 a 70 eury (1188–1664 Kč) za metr čtvereční. Cena za pronájem kanceláří je více než 30 eur (713 Kč) za metr, což vysoce převyšuje pražský průměr. I tak je téměř plno. Nejvyšší patra spojená ocelovým točitým schodištěm si pro sebe zabrala sama Penta a Penta Real Estate, kromě „majitele“ tu má ale sídlo i Fio banka či Veolia.

Téměř každý z nájemců má svůj vlastní balkon nebo terasu. Ty jsou už nyní plné zeleně a vzrostlých stromů. „Snažíme se z toho vytvořit zelenou oázu. Je to kombinace nejenom trvalek, jsou tady i dřeviny, některé stromy jsme museli sázet už na jaře,“ dodává Streblov.

Jak Masaryčka rostla.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Rekonstrukcí v tuto chvíli prochází také ulice Na Florenci, která bezprostředně navazuje na výstavbu Masaryčky. Ta se promění v bulvár se vzrostlými stromy a kavárenskými stolky, širokým chodníkem a vodními prvky. „Ta unikátnost spočívá v zachytávání dešťové vody, kterou následně retenujeme a akumulujeme a využíváme ji pro zavlažování jak stromů, tak záhonů v ulici,“ vysvětluje Vacek.

Menší a zelenější

Masaryčka je považována za jeden z nejvýraznějších zásahů do centra metropole za dlouhou dobu a před výstavbou vyvolala víc kontroverzí a zájmu než světoznámý Tančící dům. Celkové náklady byly ještě před zahájením výstavby vyčísleny na 2,5 miliardy korun, už během stavby ale Penta připustila, že stoupnou minimálně o deset procent.

Projekt je mírně změněný proti tomu, co Zaha Hadid původně navrhla. Po kritice Prahy a jejích obyvatel totiž společnost Penta couvla od původního plánu a jedno patro a dva metry padly coby důsledek kompromisů. Stavba je také víc „zelenější“.

Reklama

Doporučované