Hlavní obsah

Prodávají se za stovky milionů korun. Tohle je žebříček nejdražších realit

Foto: Luxent

Tak vypadá aktuálně nejdražší nabízený byt v Česku.

Reklama

Byty, domy i rekreační nemovitosti, které stojí desítky a stovky milionů korun. Jak takové bydlení vypadá?

Článek

Zámek za 380 milionů korun, byt za čtvrt miliardy. Forbes sestavil žebříček nejdražších nemovitostí Česka, které jsou momentálně k mání. Řadu let měly byty a domy za stovky milionů společného jmenovatele – prémiovou pražskou adresu. Jenže pandemie mění vše včetně realitního trhu a jeho nejluxusnějšího segmentu.

Celý žebříček nejdražších nemovitostí v Česku si můžete přečíst ZDE. Zatímco kolekci nejdražších bytů si lze prohlédnout během procházky metropolí, mezi nejdražšími českými domy jich polovina stojí mimo Prahu včetně těch tří s vůbec nejvyšší cenovkou.

Nejdražší byty v Česku nabízí Praha

Vůbec nejdražším bytem, který se nachází v oficiálních nabídkách prodejců, je momentálně už třetí rok po sobě pražský penthouse Artcube. Třípatrový apartmán nacházející se na břehu Vltavy kousek od Jiráskova mostu oproti loňsku zlevnil o dvacet milionů korun, s cenou 250 milionů je však nadále jediným bytem žebříčku, za nějž bude muset zájemce zaplatit devítimístnou částku.

Top 10 nejdražších bytů Česka 2022

NemovitostCena v Kč
1. Penthouse nad Vltavou, Praha250 mil. Kč
2. Byt ve VToweru, Praha85 mil. Kč
3. Mezonet v Pařížské, Praha80 mil. Kč
4. Byt na Smetanově nábřeží, Praha79 mil. Kč
5. Mezonet Hlubočepy, Praha75 mil. Kč
6. Penthouse v Troji, Praha68 mil. Kč
7. Penthouse v Dlouhé, Praha65 mil. Kč
8. Mezonet v Lázeňské, Praha65 mil. Kč
9. Byt na Královských Vinohradech, Praha65 mil. Kč
10. Byt v Sterneggovském paláci, Praha65 mil. Kč

Zdroj: Forbes

Na 1 400 metrech čtverečních, doplněných o osm teras a balkonů s výhledy na řeku, Pražský hrad či Národní divadlo, se může nový majitel těšit na soukromý výtah, privátní suterén s vinným sklípkem a wellness s vyhřívaným bazénem nebo točité schodiště tvořené oboustranným travertinem s pásem z ručně broušené oceli.

Jak vypadá aktuálně nejdražší byt v nabídce na českém trhu se můžete podívat v galerii níže.

+4

Průměrná cena za metr čtvereční se tak v případě nejdražšího nabízeného bytu na českém trhu pohybuje kolem přibližně 180 tisíc korun. V porovnání s průměrem v prémiovém segmentu nemovitostí stojí bydlení na břehu Vltavy přibližně o 50 tisíc korun za metr čtvereční více.

Podle dat průzkumu Market Report realitní kanceláře Svoboda & Williams, která se specializuje na pražské prémiové nemovitosti, v loňském roce lidé za metr čtvereční novostavby v průměru zaplatili 152 043 Kč, v porovnání s rokem 2020 tedy o 12,1 procenta více. Na 132 062 Kč se dostala cena za metr čtvereční přeprodejových nemovitostí, která se zvýšila o 10,6 procenta.

Nejdražší nemovitost stojí mimo metropoli

Vůbec nejdražší adresa letošního žebříčku se nicméně nachází mimo metropoli, konkrétně na Sedlčansku. Tamní barokně klasicistní zámek se sedmnácti pokoji, čtyřmi koupelnami a tříapůlhektarovým pozemkem, který majitelé pečlivě zrekonstruovali, se prodává za 380 milionů korun.

Top 10 nejdražších domů Česka 2022

NemovitostCena v Kč
1. Barokně klasicistní zámek, Sedlčansko380 mil. Kč
2. Novorenesanční Vila Hielle, Krásná Lípa300 mil. Kč
3. Vila Koretz, Karlovy Vary290 mil. Kč
4. Vila ze studia EA architekti, Praha-Hanspaulka240 mil. Kč
5. Vila na Hanspaulce, Praha-Hanspaulka205 mil. Kč
6. Zámek na břehu řeky Jihlavy, Luka200 mil. Kč
7. Vila v Troji, Praha-Troja195 mil. Kč
8. Vila nad lázeňskou kolonádou, Karlovy Varypřes 175 mil. Kč
9. Vila v Troji, Praha-Troja170 mil. Kč
10. Secesní vila, Praha169 mil. Kč

Zdroj: Forbes

Oproti žebříčku nejdražších nabízeních bytů v Česku je v případě inzerátů na prodej nejdražších domů třímístná cenovka běžným standardem.

+6

Poptávka po únicích mimo město zkrátka roste, a to i v prémiovém segmentu. Nově tak Forbes do svých žebříčků přidal další skupinu, kterou z pohledu nejvyšších cen porovnává, jsou jimi rekreační nemovitosti.

Zámek, srub, tvrz nebo hotel. Výběr je rozličný a pořizovací cena těchto nemovitostí v žebříčku začíná na třiceti milionech. Za zámek ve Světlé nad Sázavou by ale nový majitel zaplatil 110 milionů korun, jde v Česku o vůbec nejdražší rekreační nemovitost.

Top 9 nejdražších rekreačních nemovitostí Česka 2022

NemovitostCena v Kč
1. Zámek Světlá nad Sázavou110 mil. Kč
2. Tvrz Orlice u Letohradu85 mil. Kč
3. Hotel Metropole v Mariánských Lázních60 mil. Kč
4. Rezidence Mangosteen60 mil. Kč
5. Dům ve Špindlu59 mil. Kč
6. Kouzelná samota u Vrchotových Janovic45 mil. Kč
7. Sklep a vinice v Šatov35 mil. Kč
8. Chata v Rokytnici33 mil. Kč
9. Srub v Solenici29,9 mil. Kč

Zdroj: Forbes

Další rekreační nemovitosti v žebříčku se prodávají ale v porovnání se zámkem ve Světlé nad Sázavou, který stojí na prvním místě, už výrazně levněji. Například dům ve Špindlerově Mlýně se prodává prodává za téměř polovinu ceny zámku a stojí na pátem místě žebříčku.

Jak vypadají další nejdražší rekreační nemovitosti v aktuální české nabídce na trhu se podívejte v galerii níže.

+5

Aktualizace 7. 4. 2022: V článku jsme upravili nabídkovou cenu bytu v budově pražského VToweru z 65 milionů korun na 85 milionů korun. Nabídka tohoto bytu tak změnila svou pozici v žebříčku ze sedmé na druhou pozici.

Reklama

Doporučované